Centraaldozen in hoofdleidingsysteem

System7

  • #1
Hallo,

Ik wil de stroomvoorziening van de zolder op één aparte groep zetten met daarbij ook de geschakelde rook/hitte/co2-melders en de c.v. Omdat ik niet wil frezen en de hoeveelheid gebruikt materiaal wil beperken trek ik vanaf de meterkast een buis naar de zolder en verbind daar alle wcd's, schakelaars, verlichting en melders in een hoofdleidingssysteem (met opbouwmateriaal).

Voor de rookmelders van de eronder gelegen verdiepingen wil ik zoveel mogelijk de bestaande centraaldozen hergebruiken; dit omdat het een stuk mooier is om een rookmelder op een centraaldoos aan te sluiten i.p.v. met (platte) buizen o.i.d. te werken. Voor de verlichting en de wandcontactdozen leg ik nieuwe centraaldozen aan. Ik sluit dus het hoofdleidingsysteem van de zolder aan op de bestaande centraaldozen van de 1e verdieping via een bestaande stijgleiding, puur voor de rookmelders. Op de 1e verdieping staan de melders met elkaar in verbinding en worden gevoed via de oude centraaldozen.

Concreet: is het toegestaan om in een hoofdleidingssysteem centraaldozen op te nemen, ook al hebben ze niet meer echt de functie van centraaldoos?

Andere vraag: is het toegestaan om van leidingsysteem te wisselen binnen een groep? Dus bijv. beginnen met een centraaldoos, daarvandaan een buis trekken en via een hoofdleidingsysteem werken om daarna bijv. weer op een centraaldoos uit te komen?

Dank alvast!
 

Bonie

  • #2
Ik weet niet wat je precies bedoelt met een hoofdleidingsysteem.

maar je wilt dus de zolder op 1 groep hebben en daarnaast ook alle rookmelders?

wil je alle rookmelders op 1 groep hebben zodat je ze aan mekaar kan koppelen? als dat zo is kan je namelijk ook draadloze verbindingen gebruiken. dan kan je ze gewoon op iedere groep zetten en nog steeds met elkaar koppellen
 

System7

  • #3
Bij een hoofdleidingsysteem worden vanuit één leiding diverse aftakkingen gemaakt voor de wcd's, de schakelaars en de verlichting, middels lasdozen. Dit is een ouder systeem maar nog steeds geldig volgens NEN1010 en wordt nog veel toegepast. Bij een (gemodificeerd) centraaldoossysteem wordt voor (bijna) iedere verbruiker in een ruimte een aftakking gemaakt vanaf de lichtaansluiting in het plafond.

En ja, ik weet dat rookmelders ook radiografisch gekoppeld kunnen worden maar ouderwetsch als ik ben heb ik toch meer vertrouwen in een "good old" VD-draadje :wink:
 

Bonie

  • #4
De oude vertrouwde draden :D

nu ik weet wat je bedoelt. volgens mij mag je gewoon overgaan van het centraaldoossysteem naar het hoofdleidingsysteem en terug. ik ben het iig nog niet tegengekomen in de nen1010 en in de praktijk dat dit niet mag.
het enige wat niet mag is je installatie door een lamp doorlussen.
 

System7

  • #5
Ter volledigheid een schema van wat ik bedoel. Op de voorzolder maak ik een verlaagd plafond waar ik centraaldozen in monteer voor de verlichting. Achter die zoldering werk ik de buizen weg.

De zolderkamer (de grootste kamer bovenaan in de tekening) krijgt geen verlaagd plafond en ik wil daarom langs de muur een hoofdleidingsysteem aanleggen. Ik doe dit in opbouw, omdat ik dat mooier vind (ja echt :wink: ) gezien de latere stijl van deze ruimte, beetje oude stijl met houten vloerdelen, "oude" kleuren en dus ook opbouw-leidingmateriaal).

De zwarte dikke stippen zijn de rook- c.q. CO2-melders. In de zolderkamer hergebruik ik een bestaande stijgleiding voor het koppelen van de melders aan die van de 1e verdieping en voor de voeding vanaf de meterkast.

 

Tiho

  • #6
Als je op google zoekt op brandmelder symbool, krijg je op een ander forum een rijtje symbolen.

De brandmelder is een rondje waarin BM staat.
 

System7

  • #7
OK, dank. Er wordt dus alleen "brandmelder" (BM) in de tekening aangegeven, niet of het een rook- of hittemelder betreft? En hoe zit dat met CO2-melders?
 

Lichtpunt

  • #8
De benaming van de BM kun je met een codeletter aangeven op je tekening en opnemen in een legenda op je tekening.
 

System7

  • #9
OK, dank. Die symbolen zijn lastig te vinden maar ik ga ervan uit dat een duidelijke legenda de boel wel kan verhelderen, ongeacht welk symbool ik gebruik. Sowieso weet ik niet wanneer iemand ooit mijn tekeningen raadpleegt dus wellicht dat men tegen die tijd al weer nieuwe symbolen gebruikt. :cry:

Ik begrijp ook dat het waarschijnlijk gewoon toegestaan is om vanuit een centraaldoossysteem over te gaan naar een hoofdleidingssysteem en weer terug. Op zich is dat wonderlijk want in de NEN worden volgens mij wel beperkingen gesteld aan de manier waarop je van een centraaldoossysteem naar een gemodificeerd centraaldoossysteem gaat, dus bijv. maximaal 1 wcd doorlussen mits deze zich op hetzelfde wandvlak bevindt, etc. etc. etc. Deze beperkingen ken je niet (toch?) als je een hoofdleidingsysteem gebruikt (met inachtneming van het max. aantal draden in een buis).

Maar goed, ik ga dus in de voorzolder uit van een (gemodif.) centraaldoossysteem, dan daarvandaan naar de zolder waar ik overga op een hoofdleidingsysteem. Voor de rest van het huis (de rookmelders dan) sluit ik weer aan op een centraaldoossysteem.

Dank!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Je tekening is hopeloos ouderwets.

Tegenwoordig geeft men alleen de plaats, groep en functie aan bij de aansluiting. draden,buizen ed worden niet meer getekend.
 

System7

  • #11
Nou ja, toch bedankt :?

Ik heb begrepen dat er inderdaad tekeningen worden gemaakt zonder leidingen, waarbij bij iedere verbruiker enkel nog een groepsnummer wordt geplaatst. Maar ik zie ze ook nog regelmatig mèt, en uit mijn literatuur blijkt ook nergens dat dat "ouderwets" o.i.d. zou zijn. Voor een architect bijv. is de exacte buizenloop ook irrelevant maar voor een installateur niet, zeker niet ten tijde van het installeren. Dat het vaak ook zonder de exacte buizenloop kan wil toch niet zeggen dat dat "ouderwets" zou zijn?!?

In dit geval ben ik mijn eigen "installateur" en vind ik het erg handig om een beeld te hebben van de dradenloop, het aantal lassen, of er nergens het max. aantal draden overschreden wordt, etc.
 

Appeltje

  • #12
Als ik het goed lees, maak je een aparte groep op zolder. Dat is dus een andere groep dan die waar de andere rookmelders aan hangen? Volgens mij mag je de rookmelders dan niet bedraad koppelen...

Maar misschien is er iemand die mijn verhaal kan ontkrachten of bevestigen.

Gr. Richard.
 

Tiho

  • #13
Uit de Preventie folder beverwijk/Info 19 Rookmelders 220 230 Volt.doc maak ik uit op dat ze enkel geen eigen groep mogen hebben, vanwege niet bemerken van stroomuitval.

Bovendien heeft toch bijna niemand 1 groep door het hele huis lijkt mij.
 

Appeltje

  • #14
Mijn brandmelders zitten allemaal op 1 groep (vanuit de bouw).

Gr. Richard.
 

Tiho

  • #15
Als de brandweer dat zo over heeft genomen uit het bouwbesluit, zou dit nu niet meer geheel correct zijn. Zit verder helemaal niks op?
 

System7

  • #16
Ik was niet helemaal duidelijk. De oude centraaldozen ga ik enkel nog gebruiken voor rook- c.q. hittemelders. Voor de verlichting komen nieuwe centraaldozen met nieuwe buizen naar schakelaars, wandcontactdozen, etc. Op dit moment zit zowel de 1e verdieping als de zolder op 1 en dezelfde groep, dus er ligt al een soort van ketting van (oude) centraaldozen en buizen, als ik daar de oude centraaldozen uit keuken en hal beneden aan koppel heb ik 1 keten waar ik alle rook- en hittemelders op één en dezelfde groep op aan kan sluiten en kan doorverbinden. Enkel op de zolder wordt deze groep gebruikt voor verlichting en wandcontactdozen.

Om sneller te bemerken dat de keten spanningsloos is geworden als deze groep onverhoopt uit mocht gaan zou ik naast de zolder nog bijv. nog de verlichting van de overloop en de hal beneden kunnen aansluiten.

Overigens hebben alle melders batterij-backup.
 

Appeltje

  • #17
En ik vind inmiddels mijn antwoord ook terug:
Ge-edit omdat de TS inmiddels meer verduidelijkt heeft, maar op meerdere groepen koppelen is dus niet toegestaan.

Gr. Richard.
 

Tiho

  • #18
Dan maar een batterij bij mij die kunnen ook gekoppeld :D

400 meter schiet wel op trouwens, een slinger melders van 16 km door je huis :idea:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu