Centraaldozensysteem

PieterJanS

  • #1
Goedeavond,

Volgende project in mijn huis is het vervangen van de elektra! Nu is alles nog met een normaaldozensysteem verwerkt en dan gaan we dus doen via een centraaldozensysteem.

Om mee te beginnen 2 vragen; ik denk dat het handig om een overzicht te maken van waar welke en hoe de leidingen moeten komen; hebben jullie een tip hoe ik dit het beste kan doen? (Zijn hier handige websites/programmas voor, al denk ik dat dat misschien niet via deze website mag?)

Als 2e, ik begrijp de basis van het centraaldozensysteem, maar nu is het zo dat ik verschillende kamers ("centraaldozen") op 1 groep moet aansluiten. Hoe moet dit in de basis gebeuren? Moet ik de groep via een leiding naar boven laten gaan, en deze dan met een lasdoos aftakken naar de diverse centraaldozen in de kamers?

Dank voor het meedenken/de tips!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Centraaldozen van dezelfde groep koppel je onderling gewoon door.

wat is anders het voordeel van centraaldozen als je extra lasdozen nodig hebt, elke centraaldoos is een lasdoos.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
De centraaldozen in het plafond hebben meestal een stuk of 8 buisinvoeren. In ruimte A komt de leiding vanuit de meterkast de centraaldoos binnen. 1 van de 7 overige aftakkingen gaat naar de centraaldoos in het plafond van de volgende kamer (B). Dan kun je in ruimte A max 6 buisinvoeren voor stopcontacten en (hotel)schakelingen gebruiken. En ruimte B dus max 7 stuks.
 

PieterJanS

  • #4
Klinkt beide duidelijk! Helemaal geen lasdozen meer gebruiken dus maar gewoon de centraaldozen aan elkaar koppellen!

Maar als ik meerdere ruimtes heb, moet ik dan A-B-C-D werken, of A-B, A-C, A-D (dus vanuit 1 centraaldoos alle ruimtes koppelen, of gewoon de ruimtes "achter elkaar plaatsen"?).
 

PieterJanS

  • #5
En dan nog even een extra vraag hier bovenop, die misschien ook bovenstaande vraag overbodig maakt.

Mag ik voor verschillende ruimtes dezelfde centraaldoos gebruiken om WCD's aan te sluiten?

Ik heb bijvoorbeeld 2 slaapkamers; mag ik dan vanuit 1 van deze slaapkamers ook alle WCD's aansluiten van de andere slaapkamer? En dan de centraaldoos in de andere slaapkamer alleen gebruiken om een lamp op te hangen?

Dank!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Ja.
 

PieterJanS

  • #7


Ik heb een eerste schets gemaakt van de bovenverdieping, heeft iemand tips/tricks? Het blijft een leuke puzzel!

De groep (er gaat maar 1 groep naar boven) komt binnen in de centraaldoos in de hal, vanuit daar moet deze dus verspreid worden over de gehele bovenverdieping.

Dank voor het meedenken alvast!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Aan de leidingaanleg mankeert wat mij betreft niets zo.

Tips/tricks? Jazeker!

- Moet je geen wisselschakeling maken voor het licht op de hal, met een extra schakelaar beneden?
- Het lijkt of je vrij uitgebreid aan het verbouwen bent, kun je dan niet meteen iets aan de groepenverdeling doen? De hele verdieping op één groep is naar mijn idee zeker niet ideaal. Dat betekent bijvoorbeeld dat na het optreden van één fout, de hele verdieping in het donker zit. Niet zo fijn als je 's nachts wakker schrikt en ontdekt dat niets meer werkt. Je zou dat kunnen oplossen door het licht op de gang op een andere groep te zetten als het licht op de kamer (dan heb je altijd overal nog wel een beetje licht als je de deur open zet), of bijvoorbeeld door de wandcontactdozen op een andere groep te zetten dan het lichtpunt in dezelfde kamer, dan werkt je nachtlampje nog als de plafondlamp het niet meer doet en vice versa.
- Je hebt weinig WCD's! Hoe ga je stofzuigen? Een WCD in de hal lijkt me toch wel praktisch. Een WCD in de kast (toch? die ruimte linksboven?) is ook altijd handig, misschien wil je hier eens een lader zetten van het een of ander. Slaapkamer 2 kan ook wel een extra dubbel WCD gebruiken.
- Word je er blij van dat het licht op de slaapkamers alleen bij de deur te schakelen is? Een extra schakelaar bij het bed, of trekschakelaar als je daar blij van wordt, is misschien wel zo handig?
- Ik zie op je tekening alleen elektro, denk je ook aan data, CAI etc? Een extra loze leiding naar de kamers om een beetje op de toekomst voorbereid te zijn? Ik zou ook een datapuntje in de kast realiseren. Misschien is het wel een mooie plek om een netwerkprinter, NAS, o.i.d. weg te zetten. Misschien een data aansluiting in het plafond van de hal realiseren om een wifi accesspoint op een mooie centrale plek te kunnen hangen?
- Denk je op je badkamer ook aan de benodigde potentiaalvereffening? Dat begint met een draad van de centraaldoos naar het centraal aard punt, die leiding mis ik op je tekening. ;)
- Over de badkamer gesproken, wil je geen wandlichtpunt bij de spiegel?
 

PieterJanS

  • #9
Dank voor je uitgebreide reactie! Blij om te horen dat de leidingen zo mogen/kunnen liggen!

- De wisselschakeling is inderdaad een goede, die zit er nu ook in, dus die zal ik inderdaad intekenen!
- Dat klopt inderdaad. Ik zal met diegene die een nieuwe kast komt zetten even bespreken of dat kan, er moet natuurlijk ook een mogelijkheid zijn dat ik die bedrading naar boven krijg (Al lukt dat vast wel icm de verbouwing!).
- Een goede inderdaad om een WCD extra aan te sluiten, kan eventueel bij de schakelaar in de hal een WCD plaatsen en misschien inderdaad in de 2e slaapkamer. Daarnaast komt er sowieso een WCD in die "kast" omdat daar de wasmachine komt te staan.
- Ik zal nadenken over een extra schakelaar bij het bed! Misschien 1 net boven het bed inderdaad, een trekschakelaar vind ik dan weer niet zo!
- Ja data ben ik nog me bezig! Daar komen inderdaad leidingen voor, dus die ga ik nog later intekenen! Kom ik op terug! ;) En dat wifi accespoint is wel een goede, al is het huis niet heel groot dus ik denk dat ik aan 1 voldoende heb.
-De term potentiaalvereffening kende ik nog niet, maar dat is een goede om even uit te zoeken! Gaan we mee aan de slag!
- Ook die zal ik nog even intekenen, wel handig om licht te hebben bij de spiegel inderdaad!

Verdere tips zijn welkom, maar dank voor het meedenken Xander!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
De wasmachine hoort op een afzonderlijke groep aangesloten te worden, evenals een eventuele droger.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Indien de deuren van de slaapkamers tegen de tussenmuur draaien, zitten de schakelaars achter de deur.
Het aantal wcd per ruimte vind ik minimaal.
De wcd op slaapkamer 2 kan je ook voeden vanaf de centraaldoos daar, scheelt weer een paar meter draad.
 

PieterJanS

  • #12
De wasmachine komt inderdaad op een afzonderlijke groep, daarom had ik die nog niet meegenomen. Toch bedankt voor het aangeven!

De deuren draaien niet tegen de tussenmuren, dus dat is gelukkig geen probleem.

Als ik jullie zo hoor ga ik inderdaad nog wat WCD's toevoegen.

Dank voor de tip, scheelt inderdaad weer een paar meter! Dan ga ik met vanuit de centraaldoos daarop aansluiten!

Klopt het dat ik vanuit die centraaldoos 2 aftakkingen mag maken en niet meer? Want vanuit de centraaldoos in slaapkamer 1 gaan nu 3 aftakkingen, vraag me af of dat mag?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Waarom niet?
 

PieterJanS

  • #14
Omdat ik het idee had dat je vanuit een aftakking niet meer dan twee WCDs mocht aansluiten. Maar ik weet dus niet zeker of je de splitsing vanuit de eerste centraaldoos naar de andere centraaldozen als een afsplitsing kunt benoemen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Je mag vanuit een wcd maar 1x uitbreiden in hetzelfde vertikale vlak.
 

PieterJanS

  • #16


Zo ik heb wat overzichtelijker een nieuw overzicht gemaakt! Zijn er nog op/aanmerkingen? De schakelaar in de hal en het stopcontact in het washok komen op een andere groep dus vandaar dat daar geen leidingen op zitten. (En de deur in de badkamer zit verkeerd om zie ik net!)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
16
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu