Meerdere centraaldozen apart naar groepenkast

Klusser_nl

  • #1
Hallo,

Op mijn bovenverdieping werk ik momenteel aan het opnieuw indelen van de elektra. Voorheen kwam de hele bovenverdieping vanuit 1 setje kabels vanuit de groepenkast en werd alles boven doorverbonden naar de overige kamers.

Nu alles open ligt ben ik van plan om vanuit elke centraal doos (dit zijn er 4) apart naar de groepenkast te gaan. En nog vanuit 2 wandcontactdozen apart naar de groepenkast te gaan (ivm vloer verwarming) Er komen dan dus 6 setjes kabels uit in de groepenkast.

Het doel hiervan is om wat meer flexibel te zijn ivm het waarschijnlijk plaatsen van airco op boven verdieping in de toekomst. Ik zou dan in theorie elk setje op een aparte groep kunnen aansluiten.

Echter mijn vraag is als volgt: Welke mogelijkheden zijn er om setjes in de meterkast met elkaar te verbinden om deze vervolgens op 1 groep aan te sluiten. Ik lees dat het gebruiken van wago etc niet is toegestaan maar zijn hier mogelijkheden om dit toch volgens norm aan te sluiten? Of kom je dan altijd uit op het plaatsen van een lasdoos / lasdozen ergens in de groepenkast?

De foto die ik heb toegevoegd laat "Wago" zien maar dit mag zover ik nu heb gelezen niet? Let even niet op de badkamer want die zit al op een aparte groep, foutje bedankt :)

 

CV__

  • #2
Wat voor vloeren? Hoe ga je dit apart naar de mk krijgen? Dekvloer open kappen?

Bij twee strengen op 1 groep kun je aftakblokjes gebruiken, bij meer een losdoos boven de groepenkast.

Airco's hebben over het algemeen de verbruiker buiten; de binnenunit zit met een 4/5 aderige kabel aan de buitenunit en krijgt daar z'n energie van.
 

Klusser_nl

  • #3
De centraaldozen zitten op elke kamer in het plafond en komen in het plafond in de ruimte boven de meterkast bij elkaar. De wandcontactdozen voor vloerverwarming lopen ook via plafond naar het "verzamelpunt".

Dus de methodes die je noemt "aftak blokjes" en "lasdoos" zijn toegestane methodes?

En goed dat je dat noemt van de airco's. In dat geval wellicht beter op zolder 1 of 2 extra groepen te maken en vanuit daar naar buiten naar de unit.
 

CV__

  • #4
Ja. Aftakblokjes direct op de automaat, lasdozen boven de groepenkast of railklemmen in de kast. Optie drie is lasklemmen op DINrail houder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu