Centraaldozen in koof

PauwlB

  • #1
Beste Klussers,

Ik heb een nieuwe woning gekocht waar ik langs de randen van de plafonds koven wil gaan maken tbv spots, en audio en video bekabeling. Ook wil ik een aantal stopcontacten plaatsten tbv een beamerscherm en beamer.
Nu wil ik dit gaan doen op basis van Philips hue spotjes dus heb alleen 230v nodig.

Ik had het idee om meerdere centraaldozen te gaan plaatsen, die ik uiteraard bereikbaar wil houden. Ik wil de koven gaan maken op basis van hout/gipsplatsen/stukwerk. Nu vraag ik mij af hoe ik het beste de centraaldozen/lasdozen kan plaatsen en bereikbaar kan houden zonder dat dat storend voor het oog is.

Hoe hebben jullie dit opgelost? Ik kan niet echt makkelijk onderhouds luiken maken op basis van gips en stukwerk. Ik heb nagedacht over normale centraaldozen met afdek desksels maar die verdienen meestal niet de schoonheidsprijs.

Wie kan me in de juiste richting wijzen?

Alvast bedankt.

Paul
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Een inbouwspot in de koof maken. Spot met een wat grotere zaagmaat kiezen. En dan de inbouwdoos boven de inbouwspot maken. Dan kun je via het gat van de spot nog bij de doos.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

PauwlB

  • #3
Ik realiseer me dat ik helemaal niet heb gereageerd op je antwoord. Alsnog bedankt.
Ik had bedacht om 1 centraaldoos te plaatsen in een hoek van de koof waar stroom binnenkomt. Hiervandaan wil ik 2 stopcontacten voeden. Hiernaast dacht ik eraan om 2 (kleine) lasdozen te gebruiken die ik eruit zou kunnen halen via een spotgat. Om vanuit iedere lasdoos 3 spotjes te voeden (parallel dus vanuit de lasdoos). Of kan ik beter de spotjes in serie aansluiten met ieder hun eigen lasdoos en lasklemmen?
Daarnaast zou ik willen weten met welke type kabel ik de spotjes zou moeten aansluiten (huishoudkabel 1mm2 oid?) en met wat voor kabel ik vanuit de centraaldoos naar de lasdozen zou moeten gaan.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Spotjes sluit je parallel aan met bij iedere spot een lasdoos of mini lasdoos. Daarin tak je steeds met lasklemmen af naar de volgende spot toe.

Dit kan met vmvl of siliconen snoer.

Wel lasklemmen met hendeltjes gebruiken.
 
  • Like
Waarderingen: PauwlB

PauwlB

  • #5
Bedankt. En vanuit de centraaldoos? Mag ik daarvandaan ook vmvl gebruiken naar de eerste lasdoos/spot of moet ik daar een ander type kabel/draad voor gebruiken?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Nee vmvl is prima voor het hele traject. Zo lang je maar wel lasklemmen met hendels gebruikt. En de vmvl snoer een trekontlasting geven. Dit kan al met een tie wrap door een oogje of lipje van de lasdoos.
 
  • Like
Waarderingen: PauwlB

PauwlB

  • #7
Bedankt voor de adviezen. Ik heb inmiddels de spullen besteld dus ik kan er binnenkort mee aan de slag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu