Oud bestaand stucwerk afbikken of niet?

Marc-S

  • #1


Mensen,
Er zit oud stucwerk in mijn keuken wat erg vast aan de muur zit.
Is het je doen (en verstandig) dit met een sloophamer er af te bikken, of is er serieuze kans tot beschadiging van de stenen en voegwerk van de binnenmuur?
 

Marc-S

  • #2
Nog een foto!

 

Marc-S

  • #3
Stuc is ca 1 cm dik en met een plamuurmes krijg je t er niet af.
 

Marc-S

  • #4
Ander bijkomende vraag: dat oude stucwerk is heel erg hard, waarschijnlijk van de jaren ‘30. Het is veel harder dan wat ik in mijn vorige huis zag wat midden jaren ‘80 is gestuct.
Is dat oude stuc dan op cement-basis?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
Wanneer het goed vast zit waarom wil je het er dan afbikken? Een muur hoeft niet egaal te zijn om te stukadoren het mag gerust enkele millimeters naar centimeters dikte gesmeerd worden. Vast is vast. Zoals ik kan zien op foto 1 betreft het gewoon gips en geen cementmortel laag omdat deze niet grijs is van binnen.
 

Marc-S

  • #6
Bedankt Dennis,

Het is idd niet grijs. Ik ben wel verbaasd dat dit (gips) stuc zo hard is en niet makkelijk van de muur komt. Is er opgesmeerd in de jaren ‘30!

De reden dat ik het er eigenlijk af wilde, is dat ik er niet weer een laag nieuwe stuc van ca 1 cm er overheen wil laten smeren.
Of kan het dunner dan 1 cm en dat het toch goed vast blijft zitten (over de paar verflagen) en geen risico tot scheuren?
Hecht de nieuwe stuc echt goed op het oude werk met de juiste primer?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #7
Met de juiste voorbereiding is het geen enkel probleem om dunner dan 1cm te smeren. Zuigende ondergrond een grondeer primer gebruiken en zwakzuigende een kwartshoudende voorstrijk. In jou geval kale muur en gronderen en muur met verf resten kwartshoudende. Er zit verschil in gips sterkte van gips. Zo heb je RO restovengips(een afvalproduct uit verbrandingsovens en natuurgips,deze is vele malen harder dan restoven gips. Natuurgips heeft 6000kg puntbelasting op 1cm m2 en is krasvaste en kan dunner gesmeerd worden. De grote gips producent met een K gebruikt tegenwoordig veel RO gips. De Franse tegenhanger met een G nog steeds veel natuurgips uit delfputten. Vandaar het kwaliteits verschil
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu