Cementpleister muur kelder bijwerken

Turesnuur70

  • #1
Hallo,

Ik heb een kelder onder/achter huis uit de jaren 70, in gebruik als hobbyruimte. De kelder heeft een tegelvloer en is tot op 1 meter hoogte aan de binnenkant gedubbeld (extra rij stenen) en vermoedelijk geïmpregneerd. De kelder is niet helemaal dicht, bij zware regen komt er wat water via de voegen omhoog.

Ik heb continu een ontvochtiger aangesloten staan en laat een flinke ventilator de lucht verplaatsen. Kelder blijft daarbij ongeveer rond de 74% relatieve luchtvochtigheid
Een aantal jaar geleden heb ik de kale stenen laten pleisteren om het aanzicht verfraaien. Er waren stenen met stukken eraf, witte uitbloei, etc. Volgens mij is dat gebeurd met een pleister van Portland cement, kalk en zand wat ter plekke gemengd werd. (Het zou hetzelfde moeten zijn als wat ook in varkensstallen wordt/werd toegepast.) Er is een eerste laag opgezet en daarna een tweede dunne afwerklaag. Het werk is destijds denk ik een beetje met de Franse slag gedaan, in 1 dag in plaats van de afgesproken 2, met als gevolg dat sommige plekken zo nat waren dat er niets meer bleef plakken, niet echt strak afgewerkt etc. (Maar dat had ik 10 jaar geleden moeten aankaarten..)

Muur destijds na droging afgewerkt met latex met een korreltje. Door de tijd heen regelmatig de muur bijgewerkt als er verf los liet. Nu ben ik de kelder veel meer aan het gebruiken en een en ander aan het opknappen. Ik heb last van losse verf, uitbloei, dradige schimmel. Waar ik verf bladders los steek komt ook regelmatig een stuk van de afwerklaag mee.

Een stuk muur heb ik superstrak af kunnen werken met stucpasta. Dat is duidelijk niet de goede oplossing. De uitbloei komt er in een paar uur al doorheen, dus dat zal niet erg bestendig zijn. Geen gips meer dus. (Ondertussen gelezen dat dit niets in de kelder te zoeken heeft...)

Vraag is dan hoe ik de muren mooi strak (en uiteindelijk wit) kan krijgen. Alles wat los ligt weghalen, verf er af en weer met een pleisterlaag portland/kalk/zand? (wat is beste verhouding voor een afwerklaag)? Of is er een moderne manier hiervoor? Waar moet ik dan op zoeken?

Ik heb begrepen dat het belangrijk is dat vocht kan verdampen (en de muur staat in de grond dus zal altijd blijven), dat zouten in de afwerklaag gebufferd worden en dat afwerking zeer open is. Wie heeft er tips? (Ik weet dat er geen materialen genoemd mogen worden, maar een type/soort zal wel helpen)

Vergeleken met 10 jaar geleden ben ik zelf een stuk handiger geworden en ondertussen regelmatig zelf (gips) gestuukt. Het is mijn hobbyruimte dus geen druk om het eventueel over lange tijd te doen.

Arthur
 

Turesnuur70

  • #2
En moet ik behalve naar cementmortel misschien ook naar kalkmortel kijken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu