Tips voor cementpleister?

Mrten

  • #1
Hi,

Ik ga binnenkort buiten stuken met een cementgebaseerde lichtgewicht pleister (LP221 in kleur over LFP235), op cellenbeton. Nou ben ik bekend met gips stuken (glad, nooit schuurwerk gedaan) maar cement is nieuw voor mij.

De technische documentatie lezende kom je dingen tegen als 'sinterhuid verwijderen met rabbot', nou, een rabbot heb ik gevonden (een schuurraam), maar hoeveel pleister verwijder je dan weer van je muur (millimeters?) en hoe lang moet je wachten voordat je dat kan doen?

Duurt het afbinden voordat je kan gaan schuren net zo lang als met gips?


Alle tips welkom!
 

Mrten

  • #2
Een licht schopje op mijn eigen topic :)

Vandaag voor het eerst een buitenmuur gestuukt; bijgesloten de foto's, heeft iemand commentaar?

Eerst opgezet met plakspaan en spaarbord; afgereid op houtjes met waterpas (foei); deuken gevuld; opnieuw afgereid; op laten stijven; water gesproeid en glad gestreken met een kunststof spaan. Ondertussen latjes verwijderd en gevuld. Na een paar uur met het schuurraam (of 'rabbot' in de term van de fabrikant)



de gladde muur weer ruw gemaakt



Dit moet nu 12 dagen drogen voor de volgende laag.

Iemand een idee of ik nou op deze manier die fameuze sinterhuid verwijderd heb? Hieronder zie je nog een beetje hoe de muur er voor het schuren uit zag, er is best weer veel vanaf gegaan, zeker een millimeter (daar smeer je toch niet zoveel voor zou je zeggen).



Al het commentaar welkom! Is dit de gebruikelijke volgorde?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als methode voor een raaplaag lijkt het me wel in orde hoe je het hebt gedaan. Wat komt er op als tweede laag? Is dit product niet geschikt als afwerklaag?

Ik heb niet veel ervaring hier mee. Ik heb alleen geleerd om het in één keer glad te maken. Dit doe je door na het afrijen het oppervlak dicht te schuren met een schuurbord, die heeft aan de andere kant ruitjes. Daarmee wordt het helemaal glad.

 

Millew

  • #4
Een sinterhuid is een glad, weinig hechtend laagje, dat je krijgt als je (te) lang door blijft schuren met afpleisteren. Dat moet er af om voldoende aanhechting te krijgen voor de volgende laag.
Als ik die derde foto zo bekijk, zijn alleen die lichte gladde plekken enigszins sinterachtig.
Hoofdzaak is dat de eerste laag ruw genoeg is om de volgende laag te laten hechten.
 

Mrten

  • #5
@IJkenhout: Er komt nog een laag overheen, stuc-in-kleur. Je kunt wat ik nu gebruikt heb buiten wel als afwerklaag gebruiken maar ik geloof dat ze ook dan twee lagen aanbevelen vanwege de minimaal te bereiken dikte (15mm).

Dank voor de foto, zo'n ding heb ik nog liggen.. Schuren doe ik nu met met een vlakke kunststof spaan:

Gaat ook aardig, mits je een nat oppervlak hebt. Als het niet nat is trek je er allemaal gaten in. Ook eens proberen met die andere dan, zonder extra water.

@Millew: Ok, dank. Dan moet inderdaad de hele bovenlaag eraf zoals op de derde foto te zien (eerst zag de hele muur er zo lichtgrijs uit).

Hmm, dat lichte laagje komt omdat met water heb gesproeid en daarna heb gladgestreken (niet echt lang, misschien twee of drie keer overal geweest met de spaan). Als je nou na het afreien helemaal niks meer doet ben je in een keer klaar? Of ben ik nu te enthousiast? :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De hele bovenlaag hoeft er niet af, de sinterhuid is een min of meer glanzend, heel dun, oppervlaktelaagje dat soms met een harde bezem al te verwijderen is, ook met een staalborstel lukt het als het wat vaster zit.
 

Mrten

  • #7
Het zit erop! (al een tijdje, hohum, nu pas tijd om te posten).



Dank allen!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ziet er netjes uit.
 

Pierre5050

  • #9
Beste,

Heeft u de hoeken afgewerkt met WIDRA profielen, en de onderste overgang tussen crepi en plint met PS 45/15 profielen?
 

Mrten

  • #10
Op de hoeken gewone hoekprofielen, RVS, maar geplaatst op de eerste laag pleister (dus voor 4mm).

onderaan een stuceindprofiel, ook RVS, geschikt voor de totale einddikte van de stuc (16mm oid). die kan je al zien zitten op de eerste foto.
 

Pierre5050

  • #11
Bedankt voor het vorige antwoord.
Ik zou er bij mij wss dit weekend aan beginnen.
12mm basis UP210
3mm afwerk lp221

Nog één vraagje.
Ik zou met RVS afstandhoudertjes werken om op af te reien.
ik zou deze dus op 12mm zetten. Hoe rei ik dan best de resterende 3mm af? Is mss een basisvraag, heb weinig ervaring met stukken. Wordt dit volledig op het gevoel gedaan?

thx
mvg
Pieter
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu