Cementgebonden stuc voor de keuken?

Blof-fan

  • #1
Goedemiddag allen,

Binnenkort staat de keukenverbouwing op de planning en als de oude keuken en tegels zijn verwijderd en alle elektra en leidingen zijn omgelegd zal er uiteraard ook gestuct moeten worden.

Ik heb afgelopen jaar ook reeds onze badkamer gedaan en daar gebruik gemaakt van 955 wandostuc. Een cementgebonden muur egalisatie die goed vochtbestendig is en een stuk sterker dan normale gipsgebonden stuc.

Dat is toen er goed bevallen en het was fijn spul om mee te werken.

In de keuken willen we eigenlijk geen tegels meer tegen de muur. Er komt een 30cm hoge spatrand en daarboven willen we eigenlijk gewoon van die afneembare verf gebruiken.

Nu lijkt die cementgebonden stuc mij eigenlijk ook prima spul voor de keuken. Vochtbestendig, wat altijd fijn is in een keuken. Het droogt lekker snel en het is lekker sterk en stevig. Als je per ongeluk ergens mee (een stalen pan bijvoorbeeld) tegen de muur stoot, dan zit er niet gelijk een deuk in de muur, wat je met gips wel kunt hebben.
En ook bij een beetje schrobben geeft het natuurlijk geen krimp, waar ik bij gips bang zou zijn de onderlaag te beschadigen.

Tuurlijk, het is een stukje duurder, dat besef ik me natuurlijk en misschien is het voor een keuken een beetje overkill. Maar toch zie ik alleen maar voordelen.

Maar in de badkamer werd er natuurlijk overheen getegeld en hoefden we niet heel erg op de afwerking te letten, als het maar vlak en strak was.
Maar in de keuken, als het in het zicht zit, zou het toch fijn zijn als het een beetje netjes en strak af te werken was. Iemand hier ervaring mee of een idee over?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Vaak krijg je de cementgebonden stuk niet mooi glad genoeg zodat je het naderhand mooi kunt schilderen.
Je blijft dan allerlei krasjes en korreltjes zien, omdat dat product zo grof is.
Je zou dan de muur eerst nog af moeten pleisteren met bv F&F. maar dat is ook weer zachter.
Een goede oplossing als je hard stukwerk wilt hebben, die je spiegelglad in 1 keer af kunt werken is MP75 diamant.
Die wordt echt bikkelhard.
 
  • Like
Waarderingen: Blof-fan

Blof-fan

  • #3
Bedankt voor je reactie weer @Peter !

Daar was ik ook al een beetje bang voor. Aan de andere kant, het hoeft voor mij ook niet helemaal spiegelglad te zijn. Een beetje ruiger uiterlijk heeft ook wel iets natuurlijk.

En die MP75 Diamant klinkt ook wel goed. Maar dat is toch spuit pleister? Kun je dat ook gewoon handmatig verwerken dan?
En ik lees ook dat je die MP75 diamant niet op gipswanden kunt gebruiken? Een van de wanden van de keuken is echter wel een gipsen tussenwandje, dat zou dan een probleem kunnen zijn?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Die kun je ook gewoon met de hand aanbrengen.
En een wandje van gipsplaten hoef je normaal niet te stuken omdat die al glad genoeg is. alleen even de schroefgaatjes en de naden dicht zetten.
Maar onze stukadoor goor ook wel eens met dat product over gipsplaten heen, en tot nu toe nog nooit gehoord dat het los zou laten. hij strijkt het dan wel eerst even voor met beton contact.
 
  • Like
Waarderingen: Blof-fan

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu