Cementdekvloer veilig slopen - leidingen vermijden

sven2

 • #1
Hoi klussers,


Ik ben begonnen met het verbouwen van mijn nieuwe huis, waarbij ik eerst ben begonnen met het slopen van de huidige tegelvloer. Onder de tegels ligt een cementdekvloer bovenop beton, ik wil de cementdekvloer verwijderen en uiteindelijk vloerverwarming plaatsen. Ik was aan het sloopwerk toen ik een kabel in de vloer tegenkwam (had ik eerlijk gezegd niet verwacht), en nu vraag ik me af of er een goede manier is om eerst alle leidingen/kabels te lokaliseren (ik heb gehoord dat leidingzoekers niet altijd betrouwbaar zijn). Waar ik me het meeste zorgen over maak is het deel van het huis waar de gas- en elektraleidingen binnenkomen, de meterkast voor gas en elektra bevindt zich ongeveer 3 meter in het huis, en voor die 3 meter weet ik niet waar de leidingen lopen; of ze nu door de cementdekvloer gaan of door de betonvloer zelf, en als er iets misgaat in dat gedeelte kan ik het niet zo makkelijk afsluiten (gasklep zit in de meterkast en deze leidingen zitten ervoor) - ik denk ook technisch gezien dat dat onderdeel eigendom is van het energieleverancier dus wil het graag niet per ongeluk beschadigen. Water lijkt mij makkelijker, bijna alle leidingen zijn zichtbaar.

cable_map.jpg
sloopwerk.jpg


Hier is een plattegrond van het huis - de meterkast voor gas en elektra heb ik blauw omcirkeld, rood is de stroomkabel die ik al 'ontdekt' heb.


Hoor graag advies!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #2
Ik zou de tegels verwijderen, egaliseren, vloerverwarming laten infrezen, afsmeren en afsluitend nogmaals egaliseren voor de eindafwerking. Ik heb de gok thuis genomen en ben in 160 m2 geen kabel of leiding tegengekomen.

Hopelijk heb je verder geen kabels en leidingen lopen in de vloer. In de dekvloer horen namelijk geen kabels en leidingen zo kris kras door je kamer te lopen. Hooguit langs de muur en in een mantelbuis.
 
Laatst bewerkt:

Sander 1972

 • #3
Voorzichtig slopen. Is het geen vloer stopcontact?
Frezen met leiding werk in de vloer??? ik zou er niet aan beginnen
 

sven2

 • #4
Het leidt naar een stopcontact in de hoek van de kamer (is wel in een mantelbuis van kunststof)
sloopwerk2.jpg

Als ik vloerverwarming zou laten infrezen ben ik bang dat er nog meer onder de vloer zit, het zou dan ook een probleem worden denk ik, zou de leidingen op de een of andere manier moeten vermijden? Dit zat niet erg diep
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #5
De invoerleidingen horen in een mantelbuis onder de vloer te zitten.
die zou je niet mogen tegenkomen.

heb je een kruipluik?
dan zou je ze moeten kunnen zien bij de meterkast.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #6
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

sven2

 • #7
Ja er zit een kruipluik direct onder de entree op de plattegrond (maar geen kruipruimte), ik zie daar alleen een watermeter. Gas en elektra leidingen komen uit de vloer in de meterkast, ben er momenteel niet, kan niet controleren hoe ver ik ze naar beneden kan volgen

Kruipluik:
kruipluik.png

Meterkast:
meterkast.png
 

HenkL14

 • #8
Ik denk dat de leiding in je vloer een data-kabel is die naar de hoek van je woonkamer gaat.
Telefoon (internet) of de coax die laag op de muur zit.
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

Plantje

 • #9
Ik heb een vergelijkbare uitdaging. Wij hebben vloerverwarming laten infrezen en kwamen er in het gedeelte dat nu woonkamer, keuken en eetkamer is achter dat er elektraleidingen in de dekvloer zaten. Daar is gewoon lompweg doorheen gefreesd. Ik heb die leidingen gelukkig allemaal weer kunnen vervangen en dat was een goede wake up call! De andere helft van de begane grond willen we namelijk nog laten infrezen en daar zit naast elektra ook water en gas door de dekvloer.

Ik zie je vraag over een leidingzoeker: ik heb er een gekocht en eerlijk gezegd is het teleurstellend. Hij ziet heel veel (bewapening) en tegelijk heel weinig.... Op plaatsen waar ik vrij zeker ben dat een water-, gas- of elektraleiding zit zie ik het ding niet uitslaan.

Tegels weghalen en zomaar gaan frezen zal je een enorm probleem geven! Zeker als je (zoals ik begrijp) geen kruipruimte hebt.
Heb je overwogen om de tegels weg te halen, vloerverwarming te leggen en daar een nieuwe vloer overheen storten? Of komt het geheel dan te hoog? Je zou ook kunnen overwegen om te vragen of ze minder diep willen frezen, maar ik weet niet of dat zomaar kan.

Hier gaan we zoveel mogelijk de leidingen opsporen door er omheen open te kappen. Dan kijken we of we die leidingen eruit kunnen halen en alsnog door de kruipruimte kunnen leggen. Eventueel maken we het ons gemakkelijk door hier en daar bijvoorbeeld niet 20 cm uit de kant, maar 25 cm uit de kant te blijven. (Dat had me in het andere deel 2 van de 5 leidingen bespaard.)
Bovendien komt een installateur die dag koffie drinken en als de nood aan de man komt kunnen we direct actie ondernemen.

Blijf het bijzonder vinden dat er bij ons wel een kruipruimte is en er alsnog zoveel door de dekvloer gelegd is! Veel succes bij jouw klus!

Jackd schreef:
Dan heb je geluk dat dit jouw woning niet is:
Dat is geen begane grond lijkt me zo....

BertPleizier schreef:
Hopelijk heb je verder geen kabels en leidingen lopen in de vloer. In de dekvloer horen namelijk geen kabels en leidingen zo kris kras door je kamer te lopen. Hooguit langs de muur en in een mantelbuis.
Toch gebeurt dit volgens mij geregeld. Bij ons is het ook gedaan en dat is door een erkend installateur gedaan (ik zal de naam niet noemen, want dat voegt niets toe)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #10
Je kan natuurlijk niet zomaar minder diep gaan frezen, want dan passen de slangen er niet in. Het is niet zo dat er onnodig diep gefreesd wordt. Net diep genoeg voor de slangen.
 

Plantje

 • #11
Dat snap ik ook wel. Het was slechts een idee voor een situatie waarin de vloer te hoog komt als je de slangen op de vloer maakt en daar een vloer overheen stort. Je zou dan minder diep kunnen frezen dan bij alles in de vloer, maar wel iets frezen in plaats van alles op de vloer. Leek me eigenlijk vanzelfsprekend.

En dat gaat natuurlijk niet werken. Mensen die verwarming infrezen kunnen alleen alles infrezen. En mensen die vloerverwarming installeren door het op de vloer te maken, kunnen alleen dat.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #12
@Plantje
Je zou dan minder diep kunnen frezen dan bij alles in de vloer, maar wel iets frezen in plaats van alles op de vloer. Leek me eigenlijk vanzelfsprekend.
Volgens mij heb je geen ervaring met vloerverwarming infrezen, want ook “iets” (= een beetje) infrezen en de rest van de vloer er over storten kan niet.

Na het infrezen loop je letterlijk de stugge slangen in de sleuven. Deze klemmen daar in vast. Als je maar een beetje freest (slangen zijn vaak maar 16 mm dik) blijven de slangen niet in de ondiepe sleuf klemmen / zitten en kronkelen ze achter je voeten weer op. Wat je zegt is dus niet mogelijk.
Heeft niks met de kunde van de installateur te maken die alleen zou kunnen frezen of opbouwen.
 

Plantje

 • #13
BertPleizier schreef:
Volgens mij heb je geen ervaring met vloerverwarming infrezen
Jawel
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #14
Uit je door mij geciteerde reactie blijkt het niet in ieder geval.
 

Plantje

 • #15
@sven2 Ik probeer een beetje met je mee te denken. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Je kunt ook de gok nemen zoals BertPlezier heeft gedaan en gewoon lekker gaan frezen. Hij is thuis in 160m2 geen kabel of leiding tegengekopmen. Dus dat zal voor jou ook wel gelden. Veel plezier!
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #16
Hij is thuis in 160m2 geen kabel of leiding tegengekopmen. Dus dat zal voor jou ook wel gelden.
Dat is nogal een aanname...
 

Sander 1972

 • #18
Gewoon slopen zo'n dekvloer en niet frezen. En wie de opdracht geeft om te frezen neemt zelf de verantwoording
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu