Cement dekvloer wel of niet nodig

Klaas96

  • #1
Hallo beste mensen,

ik Ben bezig met het renoveren van een jaren 60 woning. Vloerverwarming is ingefreesd. Twee mensen die mij helpen spreken elkaar tegen over het wel of niet nodig hebben van een dekvloer. Mijn voorkeur gaat natuurlijk uit naar geen dekvloer. Scheelt werk en allé extra werk van kozijnen en deuren inkorten.

het vloerverwarming oppervlakte is klein (2 ruimtes, totaal 36m2). Het is goed geïsoleerd, label A.

De ene zegt dat er minimaal 5 cm dekvloer nodig is. De gene die de installatie heeft aangelegd zegt dat het systeem prima werkt zonder.
De sleuven zijn dichtgesmeerd.

wat vinden jullie en wat is wijs? Ben heel benieuwd.BVD voor reacties.

groet

8A5B2E92-CBBE-4A07-AC6A-ECC786C9A7AE.jpeg DEAA069A-E42C-460B-A493-4AD46DCC2C1E.jpeg 27EE30E9-AA57-4B23-95DF-9C5F58BF0201.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Eea zal afhankelijk zijn van de afwerking van de vloer.

Egaline kan zeer waarschijnlijk ook, maar heeft zijn prijskaartje. Maar ieder materiaal heeft een minimaal laagdikte nodig om sterk genoeg te zijn. Daarnaast wil je niet dat er scheuren in de bovenste laag ontstaan.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Klaas96 schreef:
De ene zegt dat er minimaal 5 cm dekvloer nodig is. De gene die de installatie heeft aangelegd zegt dat het systeem prima werkt zonder.
De sleuven zijn dichtgesmeerd.
Vraag degene met advies maar eens waarom die 5 cm dikke dekvloer: echt iemand van de oude stempel:.5 cm dikke dekvloer extra in deze situatie: vergeet dat advies, kost je alleen maar extra energie.
Ik neem aan dat het totaal 8 groepen zijn bij 2 x 36m2, buisdikte??)

Het is afhankelijk van wat er over heen komt: bij tegels is een extra dekvloer echt overbodig. Bij laminaat of houten vloer is de dikte wel belangrijk maar is egaliseren vaak al voldoende.
Bij PVC zou wel een egalisatie laag nodig zijn, maar laat dat aan degene over die het PVC komt leggen (i.m. de verantwoordelijkheid m.b.t. glad opleveren van de vloer)
Bedenk ook dat bij PVC of hout of laminaat, er niet warmer gestookt mag worden onder zo'n vloer dan ca 30 graden C, dus over de buizen nog eens extra dekvloer kost dan alleen maar tijd om op te warmen (en tijd = energie)
 

Klaas96

  • #4
Walker & Degooijer

dank voor jullie reacties. Op basis daarvan besloten om alleen egalinelaag van enkele millimeters met daaroverheen de afwerkvloer.

buisdikte is 16mm en de totale oppervlakte is 36m2, 4 groepen.

hartelijk dank voor advies
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu