Carport bouwen, berekenen druksterkte stalen staander/koker

Reinp

 • #1
Allen,

Binnenkort gaan we een carport aanbouwen aan het huis/garage. Deze zit aan de lange kant aan het huis vast en aan de korte kant aan de (bestaande) garage (zie afbeelding). Verder voorzie ik 1 stalen staander, die ik wil (laten) maken van een stalen vierkante buis.

Nu de kwestie: ik kan wel het e.e.a. vinden m.b.t. de buigsterkte van stalen kokers (gebruikt als ligger), maar niet over de druksterkte voor wanneer ik deze als kolom gebruik. Dit om te bepalen welke minimale afmetingen/wanddikte de koker moet hebben. Iemand enig idee hoe ik dit doe?


Edit: overigens is de totale belasting van het dak zo'n 5800kg (eigen gewicht + veranderlijke sneeuw- en windbelasting). Dat wordt dan natuurlijk wel verdeeld over de aansluiting op het huis, garage en staander.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  De druksterkte is minimaal 235 N/mm2 of hoger. Dat is afhankelijk van de staalsoort.
  Maar daar heb je niet veel aan, de toelaatbare spanning moet je reduceren ivm knik. Zoek op kniktabellen.
   

  RRein

  • #3
  Tot zover bedankt voor de behulpzame reacties. Volgende vraag; hoe bevestig ik de draagbalk waarop de dwarsbalken komen het beste aan het huis? Ik heb 2 verschillende adviezen gekregen:
  • Met flinke (bijv. M12) slagpluggen in de buitenmuur
  • Met chemisch anker door de buitenmuur en de geisoleerde spouw bevestigen in de binnenmuur.
  Optie 1 lijkt aantrekkelijk (want makkelijk) maar ik betwijfel of dit sterk genoeg gaat zijn. Volgens mijn schoonvader zijn de bakstenen niet geschikt voor dergelijke statische belasting(?) en dien je deze in de constructieve binnenmuur (we hebben een recente nieuwbouwwoning) te bevestigen d.m.v. een chemisch anker dus.

  Met chemisch anker klinkt sterker maar creeer je hiermee dan niet op meerdere plekken een koudebrug?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu