Calenta 15s - anti pendel differentie

Smettuh

  • #1
Hello, heb hier een vrij lage energiewoning (
20kw/m2) en sinds kort is de calenta 15s hier lekker aan het draaien op de vvw. Nu wil ik parameters instellen om het pendelen tegen te gaan.
Zo heb ik het toerental naar 1800 gezet (denk dat dit het laagste vermogen is), max temp op 30 voor cv, geen buitenvoeler, ... Nu vroeg ik mij af hoe ik de anti pendel differentie in graden moet interpreteren en of dit slaat op de ruimtetemp., aanvoer/retour, ...

Andere tips zijn altijd welkom!
Een Belg die niet veel info vind over de calenta ...[/u][/list]
 

Kacheltje

  • #2
Het gaat vast om een 20 w/m2. 20 kw is veel hoor. :mrgreen:
Antipendeldifferentie wordt bekeken naar de aanvoertemperatuur van de aanvoer.
Met een laag energiewoning en een dergelijke ketel zal je het pendelen niet kunnen voorkomen. Ja met een buffervat kun je het onderdrukken maar niet met de parameters.

Voor de Belgische markt en helaas niet in Nederland te verkrijgen zijn ketels die terug kunnen moduleren tot 800 watt. Voor laag energiewoningen een ideale ketel die niet snel zal pendelen.
 

Smettuh

  • #3
Hehe, ja 20w/m². :-)

Idd, volledig het pendelen voorkomen zal zeker niet lukken in het tussen seizoen maar wil het toch zo optimaal mogelijk instellen.
We hebben bewust niet gekozen voor een Elco Thision 9kw die heel laag kan moduleren. Niks met de ketel te maken maar iets met de leverancier. :-(

De anti pendel instelling (in graden) is me nog niet duidelijk. Wat gebeurd er juist als de thermostaat (iSense) de gewenste ruimtetemperatuur bereikt. Wanneer zal de ketel stoppen met branden of terug opstarten.
Edit: Ik vermoed dat de ketel stopt met branden bij het behalen van de ruimtetemperatuur en pas nadat de aanvoertemperatuur 3 graden gezakt is en er is terug warmtevraag, de ketel aanspringt. Indien zo, dan kan ik dit toch gerust op 5 zetten om het pendelen serieus tegen te werken?

Nog bijkomend vraagje, ik heb de warmhoudfunctie voor tapwater uitgeschakeld en het op klokprogramma gezet (4:30 -> 55°) maar deze ochtend (8:00) bleek dat er geen tapwater was bijgewarmd.
 

Kacheltje

  • #4
De antipendelstand houdt de aanvoertemperatuur in de gaten.
Als je bv de ketel op 40 gradenC aanvoer hebt ingesteld en bv 5 gradenK dan accepteert deze een afwijking van 5 graden. Tussen de 35 graden en 45 graden zal de ketel niet afslaan bij een stijgende lijn en in een dalende lijn. Ook wel hysterese genoemd.
Hoe dichter de waardes bij elkaar liggen hoe onrustiger de regeling en het pendelend gedrag.

De isense zal bij het naderen van de ruimtetemperatuur de ketel terug doen moduleren indien mogelijk. Als de ketel al het laagste vermogen afgeeft gaat dit uiteraard niet. Ook bij het bereiken van de ingestelde waarde zal de ketel even blijven branden in afwachting of de ruimtetemperatuur verder oploopt zo ja schakelt hij de ketel uit zo niet blijft de ketel op een laag pitje branden. De ketelregeling zelf kan dan nog steeds gaan pendelen als de aanvoertemperatuur wordt overschreden.

Als je de ketel op 40 graden hebt ingesteld en de radiatoren of andere warmteafgevers geven minder vermogen af dan de laagste modulatiestand dan voorkom je het pendelend gedrag enkel door de aanvoertemperatuur te verhogen zodat de radiatoren dan meer vermogen gaan afgeven. Dit verhoogt tevens de aanwarmsnelheid en loop je kans dat de ruimtetemperatuur de eerste dagen overschrijden zal. De thermostaat moet wennen aan de snellere aanwarmtijden en daar zijn regeling op aan gaan passen.

De details van instellingen heb ik ook niet paraat maar wat betreft het tapwater kan ik me voorstellen dat je de aan uit tijden verkeerd geintrepeteerde hebt. Misschien stop de tapcomfortfunctie wel om 4:30 in de ochtend. Kijk nog eens in de handleiding.
 

Smettuh

  • #5
Heb net even gebeld met een leverancier die er ook wel wat van kent.
Hij zegt dat het te maken heeft met de eco stand.
Nochtans staat de eco stand op regelaar afhankelijk (2) maar de iSense zet de ketel bljikbaar toch in eco mode en dan gaat de 15s blijkbaar GEEN warmwater produceren.

Vanavond eens op Comfort instellen en zien of het klokprogramma voor warmwater nu wel in gang schiet!

Of de comfort stand mijn verbruik zal beïnvloeden is nog de vraag. Denk dat de standen voor mij weinig uitmaken, heb alles manueel ingesteld/begrensd.
 

Grashopper

  • #6
De iSense zal proberen het toestel zo lang mogelijk in bedrijf te houden met een zo laag mogelijke watertemperatuur. Uiteindelijk kunnen er twee dingen gebeuren.

1: de iSense neemt de warmtevraag weg. Toestel stopt, pomp loopt even na en stopt dan ook. Geen radiator + vlam symbool in display iSense
2: iSense blijft vragen maar wil een temperatuur lager dan de actuele watertemperatuur. Indien dit verschil groter dan 5 graden wordt zal het toestel stoppen maar blijft de pomp lopen. Dit noemt men een regelstop (radiator symbool op iSense). De pomp moet blijven lopen om te controleren of er weer kouder water voorbij komt zodat het toestel weer kan gaan branden. Er is immers nog steeds vraag.
Parameters m.b.t. pendelen niet wijzigen. Staan optimaal, er zit ook nog een bepaalde tijd ingeprogrammeerd die zorgt dat het toestel niet te snel opnieuw in bedrijf komt.

Geen warmwater komt inderdaad door de eco functie. Tijdens het instellen van de iSense klokprogramma's kun je zien of er warm water beschikbaar is tijdens de programmastap. Indien niet dan zie je een symbool van een kraan met een streep erdoor. De Eco functie wordt automatisch geselecteerd als de ingestelde temperatuur onder de nachttemperatuur (ook in te stellen op iSense) komt.
 

Grashopper

  • #7
By the way:

Regelaar afhankelijk houdt in dat het toestel "luistert" naar de iSense voor wat betreft wel of geen Eco stand.
 

Smettuh

  • #8
Alles werkt naar behoren nu!
Tussen 4:30 en 5:00 laat ik het bovenste stukje van de zonneboiler (75 liter) naar 50° brengen, wat voorlopig voldoende is om ons beide te douchen. Vanaf 5:00 heb ik het klokprogramma naar 15° gezet omdat ik gemerkt had dat de 50° onderhouden werd vanaf 4:30.

Is het ok dat ik de stand op comfort laat staan of zijn er naar verbruik toe nog nadelen aan verbonden.

Vermogen, aanvoertemperatuur CV, warmwater temperatuur, ... zijn begrensd en alles werkt op ruimteregeling volgens klokprogramma's.
Geen WAR (anders pendel gedrag).
 

Smettuh

  • #9
Hmm toch niets met mijn klokprogramma te maken dat het sanitair water toch wordt bijgewarmd. Dat zal dan de comfort stand zijn die los van het klokprogramma een minimum water temperatuur aanhoud?
Zo had ik deze morgen 50° via het klokprogramma, na 2 douchkes nog 30° -> ketel begon tot +- 40° de boiler op te warmen .. !
Klokprogramma schakelpunten:
4:30 - 50°
5:00 - 15°
 

Smettuh

  • #10
Krijg het dus toch niet in orde. Comfort stand gaat blijkbaar ook het warmwater onderhouden. Kan dat iets te maken hebben met de parameters 32 - Setpuntverhoging boiler en 33 - Inschakeltemperatuur SWW Boilersensor?
Heb nu terug de ketel (solo type!) op regelaar afhankelijk gezet. (parameter 4) en direct springt hij in eco mode.
Heb de nachttemperatuur eens verlaagd en gespeeld met het klokprogramma maar de regelaar houdt de ketel in eco mode.

Grashopper, wat je zegt van die nachttemperatuur en dat je symbolen ziet bij het instellen van een klokprogramma (CV). Dat werkt hier enkel als ik de warmhoudfunctie op 's nachts uit' zet.
Dan springt de warmwater productie niet aan als de nachttemperatuur <= ingestelde ruimtetemperatuur is. Natuurlijk wil ik met een externe zonneboiler geen warmhoudfunctie gebruiken.
 

Grashopper

  • #11
Je moet inderdaad de regelaar instellen op 's nachts uit. Dan een nachttemperatuur definieren en zodra je die programmeert als kamertemperatuur of lager zal de regelaar het warmwater uit zetten. Dit is toch ook wat je wilt 's nachts? Daarnaast kan je nog altijd een klokprogramma erin zetten. Mijn ervaring is dat de boiler (heb zelf een 120 liter uitvoering) maar een aantal graden afkoelt 's nachts. Het toestel zal dus waarschijnlijk niet eens aanslaan. Heb de boiler 's nachts uit, 's ochtends rond 6:30 uur naar de 60 graden en dan om 9:00 weer naar 45 graden. 's Avonds rond 18:30 uur weer naar 60 graden tot 23:00. Later douchen is altijd mogelijk omdat je nooit 120 liter heet water wegspoelt tijdens één douchebeurt.
 

Smettuh

  • #12
Als overdag de warmhoud functie aan staat dan blijft de ketel opwarmen los van het klokprogramma van het warmwater. Ik wil net dat overdag er geen SWW wordt bijgewarmd, enkel 1 malig rond 4:30 zodat ik vroeg in de ochtend mij kan wassen. Ik snap niet goed dat dit zo moeilijk te verwezenlijken is.

Nu heb ik volgende workaround moeten toepassen.

Nachttemperatuur staat op 21.5. Overdag en bij aanwezigheid staat de CV temperatuur op 21.5-20.5 en zal de warmhoud functie 's nachts uit er dus voor zorgen dat er geen warm water automatisch wordt bijgewarmd.
Om dan automatisch om 4:30 de boiler te laten opwarmen zet ik de CV van 4:30 tot 5:00 op 22°. Zo springt de warmhoud functie aan .. Om 5:00 terug 21.5° en hop, terug uit .. :)

Natuurlijk hoop ik het ooit op een juiste manier te doen ;).
 

Grashopper

  • #13
Wat jij wil kan niet. Zou dan gewoon een klokprogramma voor warmwater programmeren waarbij je gedurende de nacht en het deel van de dag dat hij uit moet de tapwatertemperatuur zo laag mogelijk zet. In de praktijk zal de boiler dan niet tussendoor meer opwarmen, warmteverlies is gering.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu