Buurman met ongefundeerde muur

Dvtechniek

  • #1
Momenteel ben ik bezig met het bouwen van een overkapping. De wanden worden uit steen opgetrokken. Hiervoor is afgelopen zaterdag de fundering uitgegraven.

Tijdens het graven kwamen we erachter dat de buurman onder de muur van zijn schuur geen fundament heeft gebruikt en de muur dus eigenlijk gewoon op/in de grond staat. Hierop hebben we besloten om langs die muur een deel van het zand te laten liggen. Hier heb ik schotten langs gezet tegen het wegspoelen van het zand.

Mijn fundering moet er langs komen te liggen met een kleine tusseenruimte. Hoe kan ik proberen te voorkomen dat de muur inzakt of omvalt. Ik zat te denken om er een paar ijzeren buizen langs te slaan om het omvallen tegen te gaan, maar hoe voorkom ik dat hij inzakt na het graven.

Aangezien het niet mijn muur is moet het mij niet te veel kosten. Ik wil ook de buurman niet op kosten jagen, dus ik wil het zelf oplossen.

Kan ik bijvoorbeeld in delen uitgraven en de muur ondersteunen met kalkzandblokken om de meter? Als mijn sloof erin zit dan wordt alles gewoon weer met zand afgevuld en is het als het oude.

Heeft iemand hier een slim idee voor?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Kalkzandsteen is niet geschikt. Staal ook vaak niet. Beton wel.

Plaats eens een foto.

Wat zegt je buurman er zelf van? Mag jij zomaar aan zijn muur gaan rommelen?
 

Dvtechniek

  • #3
Het betreft de volgende muur.



Mijn buurman heeft er geen enkel probleem mee. Ik doe alles in goed overleg met de buren.

Heb alleen weinig zin als hij om valt of instort om al dat puin af te gaan voeren en een nieuwe muur te plaatsen. Mijn buitenmuur komt er met een tussenruimte van 10cm op een eigen fundering te staan. Hierdoor komt het niet in contact met dit "bouwsel"

Buurman heeft zijn schuur gebouwd met stalen balken die aan elkaar gelast zijn. Deze muur draagt dus niets en staat "voor de sier"
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Vreemd en onverstandig geweest om een muur niet te funderen. Goed dat je het in overleg doet!

Ik denk dat je zijn muur het beste zo ongemoeid mogelijk moet houden. Maak er een nieuwe fundering tegenaan en zorg dat de muur tot het oude niveau gesteund wordt. Dus het maaiveld aanvullen (en verdichten) of hiertegenaan metselen. En uiteraard goed opletten of de grond niet afkalft. Laat dit niet te lang zo!
 

Ralph

  • #5
Je had het beter anders kunnen doen, dat was sneller en goedkoper geweest.
Namelijk het zand als kist gebruiken en het fundament op breedte en diepte uitgraven en direct volstorten met beton.

Nu moet je van alles gaan bedenken om het dagenlang in het gareel te houden met alle risico's van dien.
 

Dvtechniek

  • #6
Bedankt voor het meedenken, het is gelukt. Alles is afgegraven en aan de onderkant meteen aangevuld. Gisteren is de fundering tegen deze muur aan gestort.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu