Buitenverlichting dimmer en tijdschakelaar

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #1
Ik moet binnenkort buitenspots aan gaan sluiten, welke een vaste voeding krijgen (220V) en delen.

Is er een mooie oplossing om deze op een compacte manier van binnenuit (bij de voeding) te dimmen en te schakelen met een tijdklok? Het mag opbouw zijn, alles komt uit het zicht.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
Een opbouwbehuizing voor schakelmateriaal:
106203.jpg


Met daarin een tijdschakelklok:
image.jpg


En een dimmer?

Mooie oplossing, maar zo'n inbouw tijdschakelklok kost wel "wat" meer dan het doorsnee stekkermodel. Let op dat dergelijk inbouwmateriaal bij de meeste merken uit 2 delen bestaat welke je los moet kopen: de inbouwmodule en de afdekking / display.

Bedenk wel even goed of je de buitenverlichting op tijd wilt schakelen. 2 maanden geleden ging de zon om 16:45 onder, over 2 maanden pas om 21:30. Als je licht wilt hebben wanneer het "donker" wordt blijf je bezig om je klok in te stellen. Een astronomische tijdschakelklok kan hier zelf rekening mee houden, een schemerschakelaar is natuurlijk ook een optie.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier en Vonken_trekker

ABCDE

 • #3
Wil je dat dimmen ook tijdsafhankelijk doet? Om bij zonsondergang gedimd te beginnen, dan helderder te gaan en bij zonsopgang andersom? Dan heb je nog wat meer componenten nodig.

Voor schakelen op zonsondergang inderdaad astrotimer gebruiken. Ik ken die eigenlijk alleen als DINrail module.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #4
Lastige keuze... (al is een keuze hebben per definitie luxe natuurlijk).

De spots komen onder een overstek van de garage. Voorheen zat er onder de overstek (helemaal aan de voorkant) een groot oog (formaat grote vierkante lasdoos) om de verlichting te schakelen.

Nu alles “gemoderniseerd” is wil ik eigenlijk geen “toeters en bellen” meer in het zicht buiten. Een schemerschakelaar is dan snel weer zo in het oog springend.

Bestaan er ook compacte schemerschakelaars die ik aan de gevel onder de overstek kan monteren? Uiteraard zal de schemerschakelaar dan eerder de spots inschakelen omdat hij meer in het donker hangt, maar dat is altijd in te stellen toch?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #5
Er zijn ook schemerschakelaars met los oogje. Zoiets bijvoorbeeld:

830060.jpg


Dan moet je wel ergens in de buurt een doos kwijt kunnen voor die module, het liefste binnen in de garage.

Wil je dat de verlichting de gehele nacht brandt? Anders moet je de schemerschakelaar combineren met een tijdschakelklok, en als je dan toch een klok moet kopen kun je er net zo goed één met astrofunctie kopen en de schemerschakelaar vergeten.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #6
@ ABCDE
De verlichting hoeft niet automatisch gedimd te worden tijdens het in- of uitschakelen.

Dus op tijd aan en uit en dan handmatig dimmen. Maar wellicht is de optie schemerschakelaar toch ook een mogelijkheid.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #7
@ XanderH

Dat is wel een chique dingetje. Die kan ik in de gevel monteren. Binnen in de garage is ruimte genoeg voor een doos.

De verlichting moet inderdaad altijd branden als het donker is. Het is bij een buitendeur, garagedeur en 2 auto’s, dus het dient niet enkel ter “verfraaiing”, maar de verlichting heeft zeker ook een veiligheidsfunctie.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
 • #8
BertPleizier schreef:
Bestaan er ook compacte schemerschakelaars die ik aan de gevel onder de overstek kan monteren? Uiteraard zal de schemerschakelaar dan eerder de spots inschakelen omdat hij meer in het donker hangt
Ik zou me trouwens eerder druk maken over het feit dat de spots mogelijk licht op de schemerschakelaar schijnen waardoor het licht weer uit gaat...

Nu wel toch bezig zijn met opties: Je kunt ook slimme lichtbronnen plaatsen, bijvoorbeeld met het Zigbee protocol. Dimmen, tijdprogramma's maken, schakelen bij zonsondergang etc. kan dan bij gebruik van een geschikte bridge vanuit je luie stoel met een app op je telefoon.

De betrouwbaarheid is wellicht wel wat minder dan met ouderwetse componenten. :wink:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #9
XanderH schreef:
Ik zou me trouwens eerder druk maken over het feit dat de spots mogelijk licht op de schemerschakelaar schijnen waardoor het licht weer uit gaat...
Dat is wel een puntje. Goede tip! Kijken wie van de 2 (schemerschakelaar of de verlichting) deze wedstrijd gaat winnen.

De overstek heeft een betonnen rand rondom. Wellicht kan ik de schemerschakelaar met los klein oog voor op deze rand inbouwen (inboren). Als er een witte te koop is en deze valt zo goed als vlak met de rand dan is dat ook goed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu