Buitenlamp op schakelaar en stopcontact aansluiten

Remco2

  • #1
Beste mensen,

Ik zit met het volgende. Ik heb een buitenlamp (metaal) die ik wil aansluiten op een schakelaar met stopcontact (eentje die bestaat uit 2 units waarvan de bovenste schakelaar en onderste stopcontact). Van kabeldoos loopt er een grondkabel naar deze schakelaar/stopcontact en vanuit hier loppt een buitenkabel naar de lamp. Hoe moet ik nu de draden aansluiten, ik heb het volgende gedaan:


- Grondkabel van kabeldoos doorgetrokken en op de buitenstopcontact aangesloten (blauw, aarde en bruin)
- bruin op stopcontact verbonden met L van schakelaar erboven.
- op een van de schakelpunten op de schakelaar zwarte draad (ik heb overigens een bruine draad gebruikt) verbonden met zwarte draad lamp,
- blauwe draad op stopcontact verbonden met blauw op lamp
- aardedraad lamp aangesloten op een schroefje/bout met aardeteken in de schakeldoos.

Gaat dit goed? Ik vraag me vooral af of de aardedraad vanuit de lamp wel goed is aangesloten. Nu zit de aardedraad op zo'n schroefje in de schakeldoos (er staat hier ook de teken van aarde bij). Kan dit niet op de aarde-aansluiting van de stopcontact aangesloten worden? Of moet ik niet ook de aarde van de stopcontacy ook nog doortrekken naar dit schroefje met aardeteken in de schakeldoos? Voor alle duidelijkheid dit schroefje of bout zit niet op de schalelaar maar in de doos van de schakelaar.

Alvast dank.voor het meedenken.

Groeten,
Remco
 

CV__

  • #2
De aarde ongeschakeld doortrekken naar de lamp

Edit;
Als je hem bij de doos met schakelaar op een klem zet moet die alsnog doorverbonden worden met de aarde uit de grondkabel, dus kun je inderdaad ook rechtstreeks naar de aarde van het stopcontact.

Je hebt wel de litze van de grondkabel als aarde gebruikt? Wellicht dat er met dat idee een aparte klem zit, want die litze kun je normaal niet rechtstreek aansluiten
 

Remco2

  • #3
Ik kan de aarde dus vanaf de klem ook doorverbinden op de aarde van stopcontact?

Ja de litze van de grondkabel heb ik als aarde gebruikt en direct aangesloten op de aarde van de stopcontact. Dit is gewoon goed gelukt. Of had ik hier liever de klem/schroef voor.moeten gebruiken?
 

CV__

  • #4
Litze is niet geschikt voor alle typen klemmen. Je krijgt het bijvoorbeeld niet in steekklemmen en normale lasklemmen. Wel in het type met die hendeltjes (W... 221).

Een normale schroefklem met de schroef rechtstreek op de ader breekt losse strands van de litze af waardoor de draad uit de klem kan en de losse stukjes aan de wandel gaan om kortsluiting te veroorzaken.

Minder verbindingen heeft altijd de voorkeur, dus als je rechtstreeks kunt aansluiten; doen.

Het is gebruikelijk bij kabels etc waar aan getrokken kan worden de aarde de meeste lengte te geven, zodat die als laatste los komt
 

Remco2

  • #5
De litze is nu rechstreeks op de aarde aansluiting van stopcontact aangesloten. Ik heb dit goed aangeduwd en zit naar mijn idee goed vast. Mijn voorkeur is dan ook om dit zo te laten en niet via een lasklem. Is dit verstandig (ivm kans op kortsluiting etc)?
 

CV__

  • #6
Wat voor type aansluiting? Toch geen Litze in steekklem gefrot hoop ik?
 

Remco2

  • #7
De litze heb ik eerst in elkaar gedraaid en van isolatietape voorzien en circa 1cm opengelaten aan de uiteinde en in de aardepunt van de stopcontact ingeduwd net als de bruine en de blauwe draad die op de stopcontact aangeduwd worden. Om de kabels eruit te halen moet je weer op dat hendeltje/klemmetje drukken.

Heb ik nu iets verkeerds gedaan?
 

CV__

  • #8
Meeste steekklemmen zijn niet gwschikt voor Litze. Dat kan je met zo'n lasklem verlopen naar normaal installatiedraad wat wel in zo'n steekklem kan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu