Buitenlamp met bewegingssensors

Elpee

  • #1
Onze fietsschuur heeft twee deuren. De een ga ik door als ik mijn fiets ga pakken, de ander ga ik uit om weg te gaan. Als ik terugkom, geldt de omgekeerde volgorde. De architectuur van het huis laat geen andere mogelijkheid toe.
Langs de schuur naar de straat toe is het redelijk donker en daar wil ik een lamp gaan maken. Ik ben benieuwd of het volgende mogelijk is:
- als ik wegga, wil ik de lampen inschakelen: de lamp in de schuur en de lamp buiten. Dat kan via een schakelaar, een bewegingssensor etc.
- maar als ik thuiskom, wil ik dat alles automatisch gaat branden op de bewegingssensor, omdat het gewoon niet mogelijk is om een schakelaar buiten te maken en ik, doordat het langs de schuur donker is, daar niets kan zien.

De vraag is, of dit mogelijk is (namelijk, dat een rijtje lampen zowel door een (tijd)schakelaar als door een beweginssensor / dan wel door twee bewegingssensors, geactiveerd kunnen worden en zo ja, hoe dan de aansluiting moet plaatsvinden. Werkt dit als een soort wisselschakeling?
Op de sensors die in de bouwmarkt liggen, staat hierover niets.

LP
 

Kaajee

  • #2
Je neemt toch gewoon 2 bewegings sensors met timer functie. Dan ben je klaar volgens mij. De ene sensor bij de schuur in de buurt: die zorgt ervoor dat de lamp een bepaalde tijd gaat branden als je je fiets gaat pakken.
De andere sensor plaats je ergens langs de schuur, zodat die reageert a;s je met je fiets (weer) thuiskomt.
Deze beide sensoren kun je gewoon parallel aan elkaar schakelen: het maakt toch niet uit welke sensor er op wel moment voor zorgt dat de lamp gaat branden en de lamp gaat in alle gevallen na een ingestelde tijd toch weer uit.
 

STF

  • #3
Ik heb toevallig een paar weken terug nog een ruimte voorzien van vier bewegingssensoren met twee lampen eraan gekoppeld en het werkt prima.
 

Elpee

  • #4

Dit is een afbeelding met maar één sensor. Hoe moet ik er twee of drie aansluiten, dan? En dat gecombineerd met twee lampen? Wie heeft er een aansluitschema voor.
Overigens al hartelijk dank voor de gegeven antwoorden!

LP
 

STF

  • #5
Tussen het schakelcontact en E1 zet je een lasklem of lasdop waar je alle schakeldraden en lampdraden met elkaar koppelt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu