Relais buitenlamp met zen

MarkHollegien31

  • #1
Hallo forum,

In onze meterkast zit een brommend relais, zie foto.
Ik ben erachter gekomen dat deze bij de sensorbuitenlamp (onder de carport) hoort. Ik kan hem uitschakelen door de wandschakelaar in onze gang ‘uit’ te zetten. Het gebrom houdt dan op, maar de sensorlamp werkt dan natuurlijk niet meer.

Het gebrom is echter zo irritant dat we er nu voor kiezen de sensorlamp niet te gebruiken.

Weet iemand waarom dit relais hier is geplaatst, het lijkt mij persoonlijk niet echt nodig? Of weet iemand hoe we van die gebrom af kunnen komen?

Alvast hartelijk dank voor jullie hulp.

Mvg Mark Hollegien.

B6361583-8B87-4855-BD2B-311C9804A79A.jpeg
 
  • Like
Waarderingen: Sxnder

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik neem aan dat je een aparte sensor en aparte buitenlamp hebt?
 

MarkHollegien31

  • #3
Hallo Vonken_Trekker,

Bedankt voor je reactie.

We hebben een buitenlamp waar een sensor aan vast zit. Dus geen aparte sensor.

Groet Mark.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Met de gegevens die we nu hebben, is er niets zinnigs te zeggen waarom dat relais is geplaatst en of het nodig is. Misschien zit de buitenlamp wel op een andere groep dan de lichtschakelaar ofzo. (Al is de huidige oplossing in dat geval ook niet helemaal volgens het boekje)

Kun je duidelijke foto's maken van de binnenzijde van dat kastje of eens uittekenen hoe de bedrading daar in loopt?

Het relais vervangen door een nieuwe welke niet bromt, kan natuurlijk sowieso. Mogelijk kun je de installatie ook zo aanpassen dat de buitenlamp altijd spanning heeft, dus de schakelaar buiten bedrijf stellen (er zit toch een sensor in de lamp). Maar of je de installatie aan kunt passen zonder relais, met behoud van de huidige functionaliteit, durf ik zo niet te zeggen. Men zal dit toch niet voor de lol geplaatst hebben? :denk:

Als je de schakelaar niet nodig hebt en de lamp altijd op sensor wilt gebruiken, is de snelste oplossing misschien wel om het relais handmatig aan te zetten (door het schuifje omhoog te schuiven). Dan zal de lamp waarschijnlijk werken, zonder gebrom. Of het relais moet stiekem toch iets anders doen dan wat jij en ik denken...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu