Buitenlamp aansluiten via stopcontact

EdL74

  • #1
Ik ben een leek op elektriciteitgebied en de volgende situatie is het geval.

Onder de carport zit een stopcontact. Is het mogelijk om via het stopcontact stroom te leggen naar een buitenlamp (incl ingebouwde sensor). Zo ja, hoe kan ik dat doen en met welke kleur draad?

Alvast bedankt.

Eric
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik mag aannemen dat dat stopcontact onder de carport een speciaal buitenstopcontact is, aangesloten m.b.v. een buitenkabel?
Je geeft namelijk wat weinig informatie over de situatie...
Vermeld ook even op welke hoogte dat stopcontact zit.

Vermoedelijk kan de kabel, indien ruimte ervoor, op een eerder punt onderbroken, aldaar een waterdichte lasdoos bevestigd, en via die lasdoos afgetakt worden.
Daarbij wordt dan overal waterdichte kabel (YMvK) gebruikt.

Ik zeg vermoedelijk, omdat ik niet zeker weet of die lasdozen ook buiten, onder een carport, gebruikt mogen worden.
Wacht daarvoor op een mening van een echte elektra-specialist!

Overigens lijkt mij dit geen klusje voor je om zelf te doen, kun je beter overlaten aan iemand met duidelijke ervaring in elektra-aanleg!
 

EdL74

  • #3
Het stopcontact onder de carport is een gewone (niet speciaal voor buiten) wandcontactdoos zonder speciale buitendraden. De draden komen overigens rechtstreeks van binnen.
Het stopcontact zit op ca. 2 meter hoogte net onder het schrootjes plafond van de carport.

Mijn idee was om de stroom door te trekken vanaf het stopcontact naar de lamp en met name hoe ik dat moet doen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik weet pertinent zeker, dat hier iets is aangelegd op een manier die niet mag en onveilig is.

Daar had een waterdicht stopcontact moeten zitten. Ik denk dat het stopcontact is geplaatst op een plek waar vroeger een buitenlamp heeft gezeten en is dus door een onvakkundig iemand daar neergezet!

Doortrekken kan al zonder meer niet, er zal iets van een lasdoos voor in de plaats moeten komen, en een stopcontact op een (iets) andere plaats.

Wacht aub op nader commentaar van andere forumleden, met meer elektra installatiekennis dan ik, en doe het dan op de juiste manier!

Liever nog: laat het doen door een vakman, je hebt het wel over elektriciteit buiten!
 

Gerrit

  • #5
Kees heeft gelijk dat dit een klusje is dat aandacht verdient.

Een dergelijke kontaktdoos moet in ieder geval zijn voorzien van een klapdeksel. Ga vooral na of de aarde goed is aangesloten en of het toevallig een schakelbare doos is. (Vroeger een buitenlamp?)

Hoe dan verder te gaan? Als het goed is is het een inbouwdoos.
Hiervoor zijn z.g. kniedeksels verkrijgbaar. Dit is een deksel dat goed aansluit op de doos. Doe aan de bovenkant een beetje kit achter het deksel zodat er geen water in kan lopen. Doe dat bij de onderkant niet, zodat eventuele condens weg kan.

Vanuit de speciale aansluiting op het deksel ga je met een kabel YMvK of XMvK verder naar je lamp. Bedenk dan wel dat deze lamp schakelbaar moet zijn of er nu een bewegingsmelder in zit of niet.

Onder een carport moet je een z.g. kabeldoos gebruiken waarbij je de kabelinvoer even afkit met een speciale pasta. Doe dit aan de onderkant maar weer niet (condens).

Schakel vooral de spanning af als je er mee werkt en wees er zeker van dat de aarde goed is aangesloten. En denk er aan: bij de geringste twijfel even advies vragen aan een deskundige.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu