1 Schemerschakelaar op 2 buitenlampen aansluiten

Martijn_80

  • #1
Onze tuinverlichting bestaat uit 2 buitenlampen. Iedere buitenlamp heeft zijn eigen schakelaar. Recentelijk heb ik deze twee buitenlampen vervangen en wilde ik deze 2 schakelaars vervangen met 1 schemerschakelaar. Voor de duidelijkheid heb ik 2 foto's toegevoegd van de oude situatie, en 1 van de nieuwe (schemerschakelaar).

Het leek mij logisch om de 2 zwarte schakeldraden op elkaar aan te sluiten zodat ze beide aangaan wanneer de schemerschakelaar aangaat. De fase, nul en aarde heb ik verder volgens de instructies aangesloten. Helaas zonder succes. De grijze buitenkabel is overigens aangesloten op een wandcontactdoos van waaruit de kabel naar meerder aftakkingen afsplitst (stopcontact, lamp garage, 2 buitenlampen, etc.). Wie kan me op basis van de oude foto uitleggen hoe ik de nieuwe schemerschakelaar aan kan sluiten? Alvast bedankt!

oud1.jpg oud2.jpg nieuw.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Dat gaat zo niet werken inderdaad...

De bruine draad gaat samen met blauw en geelgroen in een lasklem in de schakelaar. Blauw en geelgroen zijn hier dus ook fase. Spreekt voor zich dat dit überhaupt niet mag en behoorlijk gevaarlijk is. Niemand zal ooit verwachten dat er 230v op een geelgroene draad staat.

Ik verwacht dat nu je die lasklem hebt verwijderd, er ergens anders in deze groep een lamp of wcd niet meer werkt. Ik vermoed dat blauw en geelgroen voorheen fungeerden als doorgelaste fasedraad voor andere lampen of wcd's.

Feitelijk mis je nu de nul (en aarde) voor de schemerschakelaar. Die moet je dus nog ergens vandaan halen. Je zult dus nog een kabel erbij moeten leggen.

Zoek anders eerst eens even uit of er andere lampen of wcd's niet meer werken, die moet je weer van een fase gaan voorzien.

Ook mag je draden niet doorverbinden met een kroonsteen maar dit moet in een lasklem. Ik denk dat je nog meer lasklemmen nodig gaat hebben en dus ook een lasdoos nabij de schemerschakelaar...
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Martijn_80

  • #3
Oke, dan is het voor mij in ieder geval duidelijk dat het meer is dan een schemerschakelaar plaatsen. Ik zal er een electricien na laten kijken zodat er een structurele oplossing komt. Bedankt voor je advies!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dat is een goed plan, het is inderdaad wat ingewikkelder dan even een paar draadjes overzetten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Het geknutsel met alle kleuren in een lasklem is al verdwenen als ik het goed begrijp. In de nieuwe situatie met de bewegingsmelder zijn wel de goede draadkleuren aangesloten.

Nu zal het alleen fout zitten aan de andere kant van de kabel, hier:

Martijn_80 schreef:
De grijze buitenkabel is overigens aangesloten op een wandcontactdoos van waaruit de kabel naar meerder aftakkingen afsplitst (stopcontact, lamp garage, 2 buitenlampen, etc.).
Ik verwacht dat het nu verder wel een kwestie is van "enkele draden omsteken" hier aan de andere kant van deze kabel. Heb je daar misschien ook nog foto's van @Martijn_80 ? Als je het niet vertrouwd is het heel verstandig om een vakman te laten komen, maar voor mijn gevoel ben je nu al op 70% van de juiste oplossing. Misschien lukt dat laatste stukje ook wel als we even meekijken?

Het kroonsteentje in de melder is overbodig, beter sluit je in de melder één van de zwarte schakeldraden aan en dop je de andere af met een lasklem. De doorverbinding maken om beide lampen te bedienen met de schemerschakelaar kan ongetwijfeld veel makkelijker in de kabeldoos aan de andere kant van deze kabel.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Martijn_80

  • #6
Ik heb net een foto gemaakt van de wcd. De kabel van de schakelaar komt links binnen. Ik zie niets anders dan een wirwar aan draden en ga er iemand naar laten kijken die er verstand van heeft.

wcd.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Lijkt me slim, dit is stiekem toch wel een aardige puzzel. Ook omdat je niet af kunt gaan op de draadkleuren.

In mijn schuur thuis was dit ook op zulke manier aangelegd toen ik het huis kocht. Alles zelfs met xmvk-as kabel en dan ook alle aders door elkaar gebruikt en de lasdozen lekker vol gepropt met veel blank koper. Ik heb er destijds maar alles uitgetrokken en vanaf de voedende kabel vanuit de groepenkast alles opnieuw bedraad. Maar goed, dat is natuurlijk makkelijker als je er zelf goed in thuis bent.

Ik snap dat je uit deze spaghetti geen wijs wordt en zonder behoorlijk wat detailfotos of liever nog een schema van hoe alles nu exact zit, kunnen wij je ook moeilijk helpen.

Een installateur heeft dit zo voor je gepiept als je het beperkt houdt tot het weer werkend krijgen van het spul. Als je alle bedrading correct wilt laten herstellen dan is deze man daar ook wel een poos mee bezig.

Overigens hoeft het voor zulke klus niet per se een installateur te zijn; een vriend of familielid of buurman die handig is met elektra kan dit ook prima voor je in orde maken. Het is even wat gepuzzel maar niet zo spannend verder.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Martijn_80

  • #8
Ik kon het het afgelopen weekend toch niet laten om zelf nogmaals naar de situatie te kijken. Ik ben daarbij begonnen met de wcd's open te maken en voorzichtig alle op elkaar gepropte kabels uit te vouwen. Gelukkig zag ik er al vrij snel wat meer logica in. Na het omprikken van een aantal kabels en stap voor stap te proberen heb ik het uiteindelijk werkend weten te krijgen. Achteraf is het best logisch wanneer je het systeem begrijpt.

Nu heb ik echter nog een ding niet gedaan en daar kan ik opnieuw jullie hulp voor gebruiken. Ik wil namelijk de schemerschakelaar kunnen onderbreken zodat ik eventueel kan besluiten om deze permanent uit te zetten. Dus niet te overbruggen en de verlichting permanent aan te zetten, maar echt het systeem uit te kunnen schakelen. Het lijkt mij logisch om gewoon de schakeldraad die uit de schemerschakelaar te onderbreken maar advies hierin is zeer welkom. Op de bijgevoegde foto's zie je de sensor, de gemonteerde schakelaar (tussen de sensor en de wcd) en de binnenkant van de schakelaar. Hopelijk kunnen jullie mij helpen.

sensor.jpg schakelaar.jpg schakelaar_open.jpg
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #9
Een stukje 4 aderig XMVK kabel tussen schakelaar en lasdoos
(wat jij wcd noemt) aanleggen en daarin alleen de bruine en zwarte ader gebruiken.
De bruine draad prik je in de lasdoos op de zwarte draad die van je sensor komt en de zwarte komt dan op de zwarte die naar de lamp gaat.
Op de schakelaar komt de bruine op één van de rode contacten en de zwarte op het contact daar recht onder.
Op deze manier heb je de schakelaar tussen sensor en lamp zitten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Volledig mee eens, gewoon de schakeldraad vanaf de sensor nog eens extra schakelen.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Martijn_80

  • #11
Bedankt voor de reacties. Dit is ongetwijfeld het meest eenvoudige deel van de installatie, maar toch is het mij niet duidelijk. In het bijgevoegde schema heb ik de huidige aansluiting weer proberen te geven. Daaronder mijn interpretatie van de beschrijving. Klopt dit zo?

Als derde optie nog een lege opzet in de hoop dat de correcte invulling daarin getekend kan worden.

schakelaar_schema.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Dit is wat @Jules1962 voorstelt:

ki1.png


Jouw middelste plaatje gaat natuurlijk niet werken, want je onderbreekt ineens de nul naar de bewegingsmelder...

Eventueel zou dit wel kunnen:

ki2.png


Maar dan moet je 3 draden gaan doorverbinden in een schakelaar die daar geen ruimte voor heeft, of je moet erg creatief worden en de kabel in het midden een stukje aanstrippen, zodat je die 3 aders ononderbroken kunt laten doorlopen... Kan wel, maar waarom zou je? Een kabeldoos is juist bedoeld om verschillende functies bij elkaar te laten komen, ik zou er ook voor kiezen om daar alles bij elkaar te brengen.

Bruin naar de schemerschakelaar zou ik persoonlijk niet onderbreken, dan springt je schemerschakelaar waarschijnlijk iedere keer als je het licht inschakelt in test (de eerste minuut ofzo nadat je de schakelaar omzet brandt de lamp, altijd).

Bruin onderbreken kán natuurlijk wel als je dat per sé wilt, misschien scheelt het een 0,5W sluipverbruik ofzo. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Martijn_80

  • #13
Aha. Nu begrijp ik het. Ik ging er eigenlijk vanzelf al vanuit dat je de schakelaar tussen de lasdoos en schakelaar moest plaatsen. Daarom begreep ik de omschrijving ook niet. Het is me nu echter duidelijk. Ik ga er binnenkort mee aan de slag. Wederom bedankt voor jullie hulp!
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #14
Precies zoals @XanderH het uit heeft getekend, zo bedoelde ik het dus.
Wat een afbeelding al niet duidelijk kan maken...:prima:

Succes ermee.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #15
Dit is dan wat jij dacht wat ik zou bedoelen. Dit kan uiteraard ook, dan schakel je alsnog alleen de lamp na de sensor uit, en niet de sensor.
Ik persoonlijk blijf toch altijd voorstander van alles in een lasdoos samenbrengen en daar de verbindingen naar de verschillende dingen maken.
schakelaar_schema.jpg
 
Laatst bewerkt:

Martijn_80

  • #16
Gisteren heb ik zonder problemen de schakelaar aangesloten volgens het schema. Het werkt perfect. Mijn project is daarmee afgerond. Bedankt voor de ondersteuning!
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker, Jules1962 en Krunnie

Krunnie

Specialist Elektra
  • #17
Toppie en bedankt voor het terugmelden :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #18
Ik sluit me bij Krunnie zijn woorden aan. :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu