Buitenkraan lekt

Jiggy1965

  • #1
Het is waarschijnlijk een heel simpel iets, maar vraag het toch maar :wink:

Onze buitenkraan lekt. Waarschijnlijk bij de aansluiting van de kraan aan de leiding. Het is een normale buitenkraan die aangesloten is op een 'muurplaatje' welke aan de muur geschroeft zit en waarop dan weer de leiding is aangesloten. De kraan zou ik wel los kunnen draaien en met een stuk teflon tape weer goed aan kunnen sluiten. Maar hoe vervang ik eventueel dat muurplaatje? Zo te zien zit die niet vastgeschroefd.
 

Gerrit

  • #2
Is de leiding zichtbaar, dan gewoon solderen, maar zo simpel zal het dus niet zijn.
Als je geen leiding ziet, zal deze aan de achterkant worden ingevoerd en dan zul je binnen moeten zoeken waar deze zit en daar losmaken.
Zit er een verchroomde rand omheen (een gevelkom) wordt het nog iets lastiger, want die zit vaak ingemetseld.

Kijk dus vooral goed waar de lekkage precies zit en neem dan pas aktie.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Plaats even een foto
 

Jiggy1965

  • #4
Hij ziet er vrijwel hetzelfde uit als dit:
afbeelding ontbreekt
(alleen de leiding komt vanuit de bodem omhoog)

De leiding loopt dus langs de muur en niets is ingemetseld. Die leiding is nu wat vochtig dus vermoed dat er lichtjes water aan de aansluiting langs de leiding druppelt. Die leiding zit dus aan zo'n muurplaatje bevestigd, welke aan de muur is geschroefd. De kraan zit daar weer aan. Die zou ik dus even los kunnen draaien en wat teflontape erbij kunnen doen.

Als er ergens nog steeds water uitkomt en dat muurplaatje zit niet geheel waterdicht, moet ik hem dan eerst losmaken? Dus eerst dat plaatje verhitten zodat het soldeer binnen smelt, plaatje los en weer opnieuw solderen? Of kan ik gewoon soldeer toevoegen door het plaatje te verhitten, niet los te halen, maar gewoon extra soldeer langs de naden toe te voegen?

Zie trouwens aan het plaatje dat dat muurplaatje ook een soort schroef heeft. Die van ons niet. Da's zeker eentje met een 'knelfitting'? Zou dat makkelijker zijn dan solderen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat is een muurplaat met knelfitting, dat werkt gemakkelijk.
U kunt proberen de oude muurplaat los te maken, de nieuwe kan op dezelfde plaats gemonteerd worden.
 

Jiggy1965

  • #6
Die van ons heeft geen knelfitting, maar zit er zo te zien op vast gesoldeerd (dit was een foto die sterk op onze setup leek, behalve dan die knelfitting). Om die te verwijderen kan ik dan een soldeerbrander gebruiken om het soldeer weer te smelten?

En dan eventueel een muurplaat met een knelfitting erop zetten? Dat zou wel makkelijk zijn. Hoe werkt zo'n knelfitting? Die schroef je gewoon vast aan de leiding zelf zonder verder iets als tape te gebruiken? Of moet er op de leiding zelf ook nog iets komen? Kan ik daar een gewone waterpomptang voor gebruiken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Met losmaken bedoel ik warm stoken en verwijderen, even met een katoenen lap de soldeerplek afwrijven zolang het soldeer vloeibaar is.

De plaats waar de soldering zat even opschuren tot de soldeer er af is.
Van de muurplaat eerst de wartel en de knelring die er in zit eerst op de pijp drukken en dan de muurplaat erop, de wartel met de ring aandraaien op de muurplaat, gewoon met de vingers.
Dan de muurplaat vastschroeven op de muur en dan pas de wartel vastdraaien, dat kan met een waterpomptang, bahco of steeksleutel, draai hem niet te vast, dan wordt de pijp in elkaar gedrukt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8



Je kan ook een stuk onder die muurplaat de leiding door zagen
En daar een knel sok en een nieuw stukje buis en daar op een knel muurplaat plaatsen

Dat is het gemakkelijkste en je hoeft niks er af te branden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu