Buitenkabel XMVK, aardedraden Y as?

Heiloklus

  • #1
Ik heb nog XMVK kabel.

Mag ik dit buiten gebruiken langs een wand? Dus NIET in de grond?

Ik vind het voordeel van deze kabel dat ik netjes 3 draden heb. Ik heb ook iets met Y.....Echter zitten daar slechts 3 draden in en is het megastug. Is dat dan YMVK-as?

Kan iemand het exacte verschil en toepassing vertellen voor

XMVK (heb ik veel van)
YMVK---X- (zeer stug, dik, en slechts 2 draden?)
YMVK
 

Sharky

  • #2
YMVK-as:
heeft een aardscherm om de draden. (soort metalen vlechtwerk) dit is ter mechanische bescherming van de draden, als elektrische bescherming en hoort gekoppeld te zijn aan de aarde. Als je er met een schop in de kabel zou steken schakeld de aardlek af waardoor de kans op aanraking met spanning die wordt beperkt.

Hierdoor is deze kabel wel geschikt om los in de grond te leggen. De kabel wordt wel stugger hierdoor.
 

Heiloklus

  • #3
Ahh duidelijk. Maar voor op de wand/muur buiten volstaat XMVK toch? Moet dat in een buis buiten?
 

@$T

  • #4
Dat is wel netjes maar niet verplicht. Je moet de kabel dan wel om de 20cm (horizontaal)bevestigen.
 

Heiloklus

  • #5
Bedoeld u dat de kabel in ieder geval om de 20 ondersteund moet worden?
 

@$T

  • #6
Correct
 

Sharky

  • #7
Het komt zich niet precies het beugelen/ vastzetten van de buis. In de praktijk wordt vaak gekeken hoe het het beste uitkomt en dat de buis netjes recht hangt.

Als het voor buiten is, is het wel mooier om slagvaste PVC (Grijze buis) te gebruiken. En voor kabel gebruik ik meestal 3/4" (19mm) buis.

Bochten kun je het beste openlaten en dat ziet er ook mooier uit.
 

@$T

  • #8
Het komt zich niet precies het beugelen/ vastzetten van de buis. In de praktijk wordt vaak gekeken hoe het het beste uitkomt en dat de buis netjes recht hangt.

De vraag was of de kabel wel in buis moest! antwoord nee maar bevestiging om de 20cm. Als het in buis gaat volstaat 40 cm horizontaal
 

Kaajee

  • #9
Ik vind 20cm voor losse kabel wel erg klein hoor! Kost je wel heel veel beugels. Met 40cm zit ie net zo stevig, net zoveel (of zo weinig) kans op beschadigingen alleen ziet het er wellicht iets sneller iets minder chic uit. Een stuk X/YMVK kabel over 40cm zit minder strak dan om de 20cm inderdaad, maar als je dat niet erg vindt.......er ie niemand die je dwingt. Het moet deugdelijk vastzitten en dat zit het met beugelen om de 40cm ook echt wel.......
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu