Buitenkabel/buitenstopcontact aansluiten op binnenschakelaar

Marieke1977

  • #1
Goedendag,
Mijn vraagt betreft grondkabels. De kennis die ik bezit is niet enorm maar doe mijn best. De wil is er sowieso. Wij hebben een nieuwbouwhuis en vanuit de wandschakelaar binnen is er 5 meter grondkabel aangesloten om de buitenverlichting te kunnen bedienen. Nu wil ik de grondkabel laten vertakken naar 3 buitenstopcontacten, verdeeld over de tuin, om er bv grondspots op aan te sluiten met stekker. De grondkabel heeft zwart/bruin/blauw. Hoe verwerk ik zwart in het buitenstopcontact. Vanuit de binnenschakelaar staat er op zwart en bruin stroom. In mijn simpele gedachten is dat 1 kabel te veel. Hopelijk is mijn vraag duidelijk. Hoor jullie heel graag.
Groet van Marieke
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is het een YMvKas kabel? Dus met een stalen mantel?
In die mantel zit dan een koperen aarde verstopt.
Op een stopcontact sluit je dan bruin, blauw en die aarde (aardlitze) aan. Maar dan moet die aarde wel binnen aangesloten zijn.

ps. bruin is de fase
zwart is de schakeldraad, dus een fase die aan/uit gaat met de wandschakelaar.
(ervan uitgaande dat alles aangesloten is zoals het hoort, hoewel je daar nooit vanuit mag gaan, vooruit niet met buitenkabel waarbij draden nogal eens anders gebruikt worden)
 

Nth

  • #3
Een grondkabel moet altijd een YMVK-as zijn, tenminste 60cm diep!
Vertakkingen kan je maken met een grondmof (met giethars erin, IP68), en lasklemmen.
Als het goed is zitten er heel veel ijzerdraadjes in je kabel (zoals vroeger bij een coaxkabel). Deze moet ook verbonden worden met je nieuwe kabel.
Stopcontacten liefst met hoge IP-waarde, IP44 op zn minst.

Zwart is je schakeldraad, die aan of uit kan dmv je schakelaar.
Bruin staat altijd stroom op (Fase)
Blauw is de stroom afvoer (Null)

Ik raad aan een YMVK-as te kopen met bruin, blauw, zwart en geel/groen.
in de grondmof sluit je de geel-groene en de ijzeren mantels aan elkaar.
Het is de bedoeling dat je deze kleuren blijft aanhouden als je verlengt.
In het stopcontact dat je wilt schakelen doe je zwart, blauw en geel-groen.
 

Nth

  • #4
Jackd schreef:
hoewel je daar nooit vanuit mag gaan
ik sluit me hier bij aan. je moet eigenlijk de kabels goed doormeten om te kijken of de draadkleuren juist gebruikt zijn.

Kan je eens een foto maken van de situatie?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Doormeten kan, maar binnen de schakelaar open maken om te kijken kan ook.
Grondmoffen zijn een optie, ideaal houd je alle verbindingen bovengronds, als je dan een probleem krijgt is het een stuk makkelijk met uitzoeken.
Liever iets meer kabel in de grond, dan meerdere vertakkingen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Nth schreef:
Vertakkingen kan je maken met een grondmof
Liever niet, vertakkingen maak je bij voorkeur bovengronds in een kabeldoos met wartels. Dan kun je later eenvoudig wijzigingen aanbrengen en eenvoudiger storing zoeken.
 
  • Like
Waarderingen: Nth

Marieke1977

  • #7
Dank voor jullie adviezen en aanbevelingen. Precies zoals jullie zeggen is het idee. De situatie wordt nieuw, dus het is aan mij alles volgens kleurschema ed aan te leggen. De kabel ligt reeds ingegraven bij de aanleg van de tuin. Ik moet alleen de punten aansluiten. Wat er nu zit (wandschakelaar vs. grondkabel) is door de elektricien/aannemer aangelegd in de gehele wijk. Ik ga ervan uit dat dit correct zit. De aardlitze zit in de wandschakelaar.ook verbonden met geel/groen, dus dit wilde ik inderdaad buiten zo doorvoeren. De zwarte schakeldraad volg ik ook volledig. Deze vervangt bruin. Maar…..bruin dop ik dan dus gewoon af? Deze gebruik ik niet? Of gaan bruin en zwart samen bij het doorlussen?
Hoor het graag nog even. Nogmaals dank. Groet van Marieke
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Bruin (continue spanning) en zwart (geschakeld) geeft je dus de mogelijkheid om in de tuin zowel continue werkende contactdozen als geschakelde verlichting / contactdozen te plaatsen. Ik zou daar persoonlijk zeker iets mee doen, dan hoef je de tuinverlichting niet in te schakelen als je een keer elektrisch gereedschap wilt gebruiken, als je een keer een zwembadje of hottub in de tuin zet, ofzo.

Mocht je echt maar 1 functie nodig hebben (alleen geschakeld) dan kun je kabel met een ader minder gebruiken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ook kan je met de bruine erbij ervoor kiezen om één van de lampen op een schemer schakelaar te zetten en de rest via de schakelaar. (of beide)
Of de lampen via de schakelaar en de kerstverlichting via een afstandsbediening of ...

Natuurlijk kan je de bruine voorlopig binnen of in de eerste doos afdoppen, maar wel een 3 aderige + aarde kabel nemen zodat je de optie nog hebt.
 

Marieke1977

  • #10
Nogmaals hartelijk dank. Dit zijn goede punten. Ik heb besloten de stopcontacten in de tuin niet te willen bedienen via schakelaar maar er continue stroom op te hebben. Ik werk met hue verlichting dus kan deze in de app bedienen op tijd. Hierdoor zie ik alleen maar voordeel er continue spanning op te hebben. Ik dop de zwarte schakeldraad af in de binnenschakelaar. Op deze manier maak ik er binnen een enkele schakelaar van ipv een dubbele wandschakelaar. Dank voor het meedenken! Groet van Marieke
 

Aristonos

  • #11
Ik kwam dit onderwerp toevallig tegen. Ik heb binnen ook een schakelaar naar buiten. Ik heb daar geen lampje aan de muur op aangesloten maar een grondkabel naar de schuur. Want de schuur is zelf gebouwd en daar was geen stroom. Daar komt het in een lasdoos binnen.En in de schuur heb ik alles weer verdeeld met een lichtschakelaar voor verlichting in de schuur zelf, en een stopcontact binnen, een waterbestendig stopcontact buiten aan de schuur, en een schakelaar naar de lampen buiten. Dit alles met de juiste bedrading (kleur) De schakelaar binnen in huis staat altijd aan en dient als hoofdschakelaar naar buiten. Dus hoef ik niet telkens de schakelaar binnen te bedienen, en kan ik inderdaad zomers het zwembadfilter en warmtepomp gebruiken, terwijl de verlichting uit is door eigen schakelaars.Het zit op de huiskamergroep, waar er normaal niet veel stroom gebruikt wordt, dus gaat prima. Wel de aardedraden gebruiken.

20221218_101834.jpg 20221218_102029.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Marieke1977

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
@Aristonos Maar wat voegt de schakelaar binnen dan nog toe? Kan die er niet beter gewoon tussenuit?

Je hebt kans dat er tussen de schakelaar en de grondkabel een stukje VD zwart 1,5mm² zit, dat mag eigenlijk niet als er contactdozen op worden aangesloten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Schakelaar dan beter vervangen door een blindplaat inderdaad. En wartels gebruiken op een kabeldoos. Stukken kabel beugelen met een zadel etc.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu