Buiten SPA op 2 16A groepen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Binnenkort komt men een buitenSPA afleveren.
Deze kan werken op 1 maal 230V/16A (maar dan verwarmt hij niet als je de pomp aanzet) of op 2 maal 230V/16A.
Nu vertelde de monteur dat hij bij het aansluiten op 2 schone 230V/16A groepen de blauwe draad (nul) van 1 van die groepen niet aansluit en die van de andere groep binnen in de SPA doorverbind.
Dan komen er dus 2 * fase, 2 * aarde en 1 maal nul de SPA in.
Mag dit cq kan dit kwaad ??
PS Ik heb er niet echt verstand van, probeer alleen het te begrijpen
 
Dat gaat niet goed de nulgeleider in de kabel zal dan 32A vervoeren terug naar je meterkast en hij mag maximaal 16 doen.

2x230v heeft 2 fasen en 2 nullen en 1 aarde.
De automaat hiervoor moet een zgn. kookgroep zijn en achter 30mA aardlek zitten.
 
Hoe zit het als het 2 verschillende fasen zijn, 120 graden t.o.v. elkaar verschoven? Dan is de netto stroom door de 0 < 16 A. ER moet dan wel een 3 fase aansluiting met een 4 polige ALS in de meterkast zitten.
 
Maar dan kan je nooit 16A groepen gebruiken dan gebruik je gewoon 1 krachtgroep.

Het is trouwens ook een leuke voor je hoofdzekering.
 
Bij sommige fornuisen aangesloten op een kookgroep (2 x 230) worden de nullen ook door verbonden en is dan geen probleem. waarschijnlijk gebruiken de pomp en het verwarmingselement minder dan 2 x 16 Ampere in totaal.

Controleer de vermogens / totaal ampere van de pomp en het verwarmings element. En kijk op hoeveel je dan uit komt.
 
De dikte van de aanvoerdraad moet net zo dik zijn als de afvoerende draad, en dat heeft niets te maken met de belasting maar met de foutstroom die gaat lopen als het fout gaat.
Je koppelt beide nullen in de meterkast aan elkaar en in het kooktoestel.
ze zijn alle 4 netjes aanwezig op de perilex aansluiting en ook in de kabel van de perilex naar het toestel.


Mocht het niets uitmaken dan noemen we het een 2F 400v+N aansluiting.
Maakt het wel uit dan is het een 2x230v aansluiting.
 
Totaal vermogen maakt niets uit, als je twee groepen er naar toe trekt dan zullen er ook 2 nul draden naar toe moeten.
 
Bedankt voor de recaties.
Voor zover ik het nu zie moet ik dan eigenlijk een "kookgroep" van de SPA naar de meterkast aanleggen.
Dan kan ik een 5 aderinge kabel in 1 keer (± 25 meter) naar de meterkast brengen en daar 2 nieuwe 230v/16 A groepen met de juste gekoppelde automaat laten plaatsen (dat laat ik doen uiteraard).
De kabel bovengrondsaanleggen langs de schutting en door de schuur wilde ik zelf doen.
Bestaat er buitenkabel 2,5 mm2 met de kleuren blauw, blauw, bruin, bruin,groen/geel ?
 
Nee die kabel bestaat niet, maar op een kabel waar verder geen aftakkingen opzit mag je de vreemde kleur om coderen alszijnde een nul.
Zolang het niet om de geel/groene gaat. Die mag geen andere functie krijgen.

Kort om, doop een andere ader om naar een nul en codeer deze blauw aan beide zijden. De geel/groen mag je enkel als aarde gebruiken.

Ik heb het idee dat je toch 2 groepen moet aan leggen, dit omdat je 2 losse toestellen hebt (verwarming en pomp) met elk een steker.
Een kookgroep toepassen mag enkel als je gebruik maagt van een perilex of een ander gekeurde 5 polige steker aansluiting.
2 aansluitsnoeren monteren aan een 5 polige aansluitsteker is niet toegestaan.
Daarbij is het uitsplitsen van de aarde tussen de verwarming en de pomp een gevaarlijk potentieel bij een aardfout.

Voor een buitenopstelling moet de aansluiting voldoende beschermd zijn tegen vocht.

Mijn advies is het gewoon uit te voeren in 2 seperate groepen met 2 stopcontacten ter plekken.
Al is het alleen al om je veiligheid te garanderen, dat is de extra inspanning wel waard dacht ik.
 
2 losse groepen zou voor mij zelf wel handig werken. Maar de monteur zei wel iets over het feit dat de 2 groepen dan gelijk uitgeschakeld moesten worden in de meterkast omdat anders "een deel onder spanning kon staan en een ander deel niet". En uit het feit dat de SPA ook kan werken op 1 230v/16A groep leid ik af dat er een vorm van intelligente doorschakelng in het apparaat zelf zit maar dat er het intern binnen de SPA dus niet 2 volstrekt gescheiden circuits zijn voor enerzijds de pomp en anderzijds de verwarming.
Hij zei ook "of je moet een kookgroep laten aanleggen" maar vervolgens gaf hij ook aan maar 1 blauwe draad te gebruiken (zie mijn originele vraag). En toen begreep ik het niet meer met mijn HAVO natuurkunde."
Ik wil het absoluut veilig hebben. Buitenelektra op een apparaat waar vrouw en kinderen in het water zitten. Daar kan je niet veilig genoeg zijn nietwaar.
Ondertussen is me ook helder dat mijn hoofdzekering van 1*35 naar 3*25 moet. Dus de installateur en Eneco moeten toch langs komen. Ik wil alleen de juiste kabel van de SPA naar de meterkast brengen. Maar als ik 5 aderig xmvk mag omkoderen (geen aftakinggen, 1 rechtstreekse kabel van de SPA via schuur en kruipruimte naar de meterkast) dan is het volgens mij helder. Of zie ik nog wat over het hoofd ?
 
Als de 2 groepen gelijktijdig moeten afschakelen dan zijn er geen 2 stekers aanwezig en is de verwarming en pomp 1 aansluiting in zijn geheel.

Is het spa bad een bad met 1 aansluitsteker of meerdere?
Je zegt dat de monteur zecht dat hij 2 schone groepen nodig heeft.
Een zgn. kookgroep is 1 groep 2x16 ampere beveiligd en een gezamenlijke groeps schakelaar, en schakelt gezamenlijk af bij een fout.

2 schone groepen zijn 2 groepen met een gescheiden groepenschakelaar en beveiliging. Deze groepen werken afzonderlijk van elkaar en zijn ook afzonderlijk te bedienen en beveiligd.

Uit je tekst maak ik op dat het gaat om het laatste.
 
Ik denk dat ze het in de spa aanpassen afhankelijk van de situatie (brugjes al dan niet maken of verbreken). Omdat ik zowel de verwarming als de pompen gelijk aan wil kunnen hebben en geen krachtstroom heb is nu dus mijn plan:
2 groepen 230v/16A die gelijktijdig afschakelen. (Ik neem aan dat dit dan van 2 verschillende fasen gehaald kan worden).
Vanuit de meterkast gaat er dan 1 ononderbroken 5 aderige 2,5 mm2 xmvk kabel naar de spa en deze kabel gaat dus rechtstreeks de spa in zonder stekers of wcd. Deze kabels hebben 5 kleuren (blauw, bruin, groen/geel, zwart, grijs) en hiervan kunnen we 2 kleuren (zwart en grijs) dan omkoderen naar blauw en bruin.
In de meterkast kan de installateur dit dan aanlsuiten op 2* 230v/16A groepen met een gekoppelde automaat. De installatuer kan het dan ook klaarmaken voor de overgang van 1*35A naar 3*25A hoofdzekering (dus moet hij ook een hoofdschakelaar plaatsen) . Als dat klaar is de gereedmelding naar Eneco en die kan dan komen om de hoofdzekering om te bouwen (1*35A wordt 3*25A). Eneco kan ook de overgang naar 3 fasen direct activeren. Als ik het zo doe is het elektrisch veilig qua kleurkodering, qua aardlek en qua vermogensverdeling volgens mij. (onder het mom het kost wat maar dan heb je ook wat).
Zo moet het volgens mij kunnen. Ziet iemand nog bezwaren ?
 
Je krijgt dus een kracht hoofdaansluiting van Eneco.Dus er is een krachtaansluiting te maken.

Een installateur past je meterkast aan, dus dat komt wel goed.

Regel de gegevens van die SPA en daarmee bedoel ik de installatie handleiding.
Geef die aan de installateur.
deze kan dan exact aangeven wat hij van plan is en welke kabel jij daarvoor moet leggen.
 
Het dus om 2 schone groepen van 2 fasen en niet 2 groepen van 1 fase. Dat kan idd op 1 nulleider dan. In geval van 2 groepen vanaf dezelfde is wel 2 nulleiders nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan