Bubbelbad elektrische aanpassingen

Bubbles

  • #1
Hallo,

ik ben van plan een bubbelbad, of Jacuzi te kopen. Maar daar moeten wat elektrische aanpassingen voor gedaan worden volgens de verkoper. Het apparaat heeft een 5kW verwarming en 3 pompen en nog wat dingen,. Volgens de verkoper kan het gebruik bij volle belasting wel oplopen tot 25A. Alles is intern aangesoten op een kast waar 1 dikke kabel met 3 draden uit komt. Hij adviseerde een groep bij te laten plaatsen van 32A of 2x16A te splitsen. Mijn kennis van elektriciteit is niet groot, maar ik ben wel heel benieuwd wat dat splitsen inhoud en hoe ik dat kan doen of laten doen.

Ik hoop dat er iemand is die over bovenstaande enige uitleg kan geven.
 

Fiesiekus

  • #2
Woont u in Nederland? In dat geval kunt u met 2 gekoppelde groepen van 16 A in totaal 7360 Watt aansluiten. U moet dus nauwkeurig nagaan wat het totaal aan te sluiten vermogen is.

Ik denk echter dat die 3 draden wijzen op een krachtstroomaansluiting.
 

Pepjo

  • #3
Ik zou mij even verdiepen in de Belgische regelgeving. :wink:
 

Black Knight

  • #4
In België is een 32A groep toegelaten, maar denk dat je dan niet meer selectief bent met je hoofdzekeringen. Hoe zwaar zijn je hoofdzekeringen?

Verder over de kabel : ik ga ervan uit dat dat geen krachtstroom kan zijn, omdat je zeker een aardedraad en een nuldraad nodig hebt. Blijft er nog 1 fasedraad over... . Zit er geen plaatje met gegevens op die kast waar de kabel uit komt?

Ik denk dat de kabel alleen geschikt is voor 1x 32A + N + aarde, en dat je voor 2x 16A een kabel met 4 aders nodig hebt.
 

Bubbles

  • #5
Nee, het betreft volgens mij geen krachtstroom. Volgens de verkoper zitten er een verwarming in van 220/5kW , 3 waterpompen van 220/700W en een luctpomp van 220/700W. En dan zitten er nog een DVD speler en een LCD scherm in. Alles komt samen in een kast en van daaruit komt een kabel. Deze heeft een blauwe, bruine en aarde draad, zo'n geel/groene. Zijn wel 4mm dik. Eerste werd me verteld over het maken van een perilex aansluiting, dit was zo iets als het splitsen van 2x16A.
Ik weet echter niet goed wat ik nu moet aanleggen of laten aanleggen. Ik heb ook geen idee hoeveel mijn hoofdzekering is.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Hoe je het kan aansluiten hangt af van het aansluitschema van het bad en, niet onbelangrijk, of je in België of Nederland zit. In België mag het bad met het bestaande, 3 aderige snoer op een 32A monofase groep worden aangesloten. In Nederland moet er een 5 aderig snoer aan het bad worden gezet, dat op een 2x230v Perilex wcd wordt aangesloten, die op een zogenaamde kookgroep zit (2 gekoppelde 16A groepen)
 

Ralph

  • #7
Nou........ dat weet ik zo net nog niet, in tegenstelling tot een kookplaat die 4 of 5 gebruikers heeft met een gezamenlijke aansluiting, heeft dit bad maar 1 gebruiker van 5 Kw.
Stel dat er 1 nul weg valt, dan krijgt de andere het dubbel voor zijn kiezen.
Dus een simpel kookgroepje zou ik hier niet op los laten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Het aansluitschema zal uitsluitsel moeten geven. Ik denk dat TS daar het best even een elektricien naar laat kijken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
En als hij dan ook even bekend maakt of hij in Nederland of België woont, scheeld dat ook weer een hoop berichten. :wink:
 

Pepjo

  • #10
België, volgens het IP-adres.
 

Bubbles

  • #11
Ja, ik ben een nederlander woonachtig in België. Ik heb echter geen schema, want ik heb dat ding nog niet gekocht. De verkoper heeft geen schema. Ik weet alleen dat er meerdere waterpompen, luchtpompen en verwarming inzitten en er alleen maar 3 draden uitkomen.
Ik denk dat ik maar een 32A groep laat aanleggen, dan kan ik binnenkort eens gaan bubblen. Ik was alleen benieuwd wat het spitsen van 2x16A inhield, omdat de verkoper over begon. Ik heb reeds meerdere fora afgezocht, maar nergens kom ik een voor mij duidelijk antwoord tegen.

In ieder geval bedankt voor de moeite.

Bubbles
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Pepjo schreef:
België, volgens het IP-adres.
Ja maar behalve voor de mods, is het IP adres niet zichtbaar voor de rest. :wink:

Maar nu is het wat duidelijker.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Dat splitsen houdt in, dat het apparaat intern in meerdere circuits is verdeeld. Dit zie je bij apparaten > 3600 Watt (16A) bijv kookplaten. Volgens het aansluitschema kan er een keus worden gemaakt hoe het wordt aangesloten. Alle circuits samen op een 32A groep, zoals bij jouw het geval is of de circuits gescheiden, verdeeld over 2x16A (kookgroep) of 3x16A (krachtgroep). Die groepen dienen iig gekoppeld te zijn zodat bij een fout in één circuit alle stroom naar het toestel word afgeschakeld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu