Badkamer ventilator die op over zijn toeren gaat na gebruik stroom bubbelbad

MrTP

  • #1
Een heel gek probleem:

Elke keer na gebruik van ons bubbelbad waarbij we stroomfuncties gebruiken (denk aan lichtjes, display, etc), na ongeveer een kwartier, begint de ventilator ineens uit het niets als een gek te draaien, alszijnde met teveel spanning. Dit gebeurt ongeacht of de ventilator aan stond of niet. Het geeft een enorm lawaai en is niet te vergelijken met het normaal functioneren van de ventilator.

Het is een ventilator zonder sensoren welke alleen handmatig uit- en aan kan via een schakelaar.

Wanneer dit gebeurt, is de groep uit- en aanzetten in de meterkast de enige manier om de ventilator te laten stoppen.

Heeft iemand een idee waardoor dit komt en hoe je dit kunt oplossen?

Hoor het graag, alvast dank!
 

Lampje45

  • #2
Helaas mijn glazen bol is beslagen door de stoom.
 

MrTP

  • #3
Als u bedoelt dat het komt omdat de badkamer te vochtig is, dat is niet het geval.

Het gebeurt echt alleen nadat we dus het stroom van het bad hebben gebruikt. Ongeveer een kwartier na gebruik staat dus alle stroom in de badkamer uit en begint ineens de ventilator te draaien alsof een helicopter opstijgt, dus terwijl de schakelaar uit staat en moet de groep uit om dit te laten stoppen.

Nogmaals, klinkt als een gek verhaal, maar is het nu al 10x gebeurd, alleen als we het bad hebben gebruikt.
 

Remmus

  • #4
Ik denk dat Lampje45 bedoelt dat we te weinig informatie hebben om dit te kunnen beoordelen.
Als de ventilator gaat draaien terwijl de fysieke schakelaar uit staat, dan zou dat betekenen dat de ventilator spanning krijgt vanuit het bubbelbad. In dat geval zit er iets ernstig fout in de elektra van jouw badkamer/bubbelbad.
 

Lampje45

  • #5
Hoe kunnen we met je meedenken als je niets aan gegevens van de apparatuur vermeldt?
Want ik heb een vermoeden dat je wel degelijk een ventilator hebt die een nadraairegeling heeft die ingebouwd zit.
En dat soort gegevens is essentieel voor een zinnig antwoord. Zonder dat kunnen we niets
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als er op een printplaat toch wat vocht condenseert zou dat volgens mij best kunnen. Ergens zou er dan door condens op de printplaat een ongewenste verbinding kunnen ontstaan.
 

MrTP

  • #7
Sorry voor de onduidelijkheid. Het gaat om de Blauberg Sileo 125 (SILEO125) zonder timing en vochtsensor.

Dus het advies is om deze te vervangen? Het blijft gek dat ie uit zijn plaat schiet terwijl de schakelaar uit is. Iig bedankt voor de snelle reacties, super fijn!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
In dit soort gevallen kun je alleen maar met meten verder komen want vervangen zal waarschijnlijk geen verbetering geven maar hetzelfde resultaat.
Staat een schakelaar uit dan zou de ventilator geen spanning moeten kunnen krijgen en kan hij ook niet gaan draaien.
Gaat hij wel draaien en ook nog eens veel lawaai maken (terwijl het de stilste op de markt moet zijn) dan is er dus wat anders aan de hand en krijgt hij buiten de schakelaar om toch nog spanning om te kunnen werken.
Zoiets is vanachter een toetsenbord nagenoeg niet te vinden maar moet in de praktijk gemeten worden zodat ook alle ins en outs bekend zijn als bijv. de schakelaar loopt die via de regeling van het bad? Hoe loopt de bekabeling en staat die nog ergens anders mee in verbinding?
 

MrTP

  • #9
Nee, het is idd begrijpelijk dat het lastig is te achterhalen via een forum, maar misschien dat meer mensen dit hebben ervaren en weten waar het aan ligt. Helaas heb ik geen idee hoe het stroomnetwerk in elkaar steekt, dus denk ik dat ik beter een electrien kan laten komen om dit na te kijken. Iig hartelijk dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Toch nog even. Als de temperatuur in de badkamer rond de 22 graden is, dan heeft in die ruimte alles ongeveer dezelfde temperatuur.
Je gaat badderen dat water heeft een temperatuur van boven de 30 gr. Door die warmte zal de luchtvochtigheid in die ruimte snel 100% zijn.
Gevolg alle oppervlakken met een lagere temperatuur dan 22gr en lager zal condens zak ontstaan.
Condens en printplaten. Misschien toch maar is de luchtvochtigheid meten.
 

Kaajee

  • #11
Ik zou de elektricien bellen, want hij zegt dat de schakelaar uit staat en dan zou de ventilator dus geen (nul) stroom moeten kunnen krijgen en dus nooit kunnen gaan draaien, condens of niet.
 

MrTP

  • #12
Klopt, elke keer wanneer het gebeurd, staat de schakelaar uit. We hebben de electrien een bericht gestuurd, wordt vervolgd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu