Breedte voeg wandtegels toilet

KlusRob

  • #1
Beste klussers,

Ik ga komende week mijn toilet betegelen. Nu weet ik niet wat het mooiste is qua breedte van de voeg.
Het worden matwitte tegels van 30x60. Moet ik hiervoor voegkruisjes van 2,5 of van 3 mm gebruiken?

De achterwand van het toilet is doorgetegeld met de vloertegels, met voegen van 3 mm. Het lijkt mij echter dat dezelfde voegbreedte wat breed is voor de wandtegels, maar wat is jullie advies?

Groet, Rob
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Afhankelijk van de maatvastheid van je tegels kan je voegen gebruiken vanaf 1mm. 3mm vind ik nogal aan de maat.

Ik ben op dit moment bezig mijn badkamer aan het tegelen met 30x60 tegels en ik gebruik voegkruisjes van 1,5mm.

Ik weet trouwens niet of het mooi is dat je verschillende voegdiktes in 1 ruimte gaat gebruiken. De vloer is blijkbaar al gedaan?
 

Droid

  • #3
Is ook afhankelijk van het soort tegel. Heb je een strakke gekalibreerde tegel, dan is een zo klein mogelijk voeg het mooist. Heb je een ruwe tegel met veel relief, dan is een grotere voeg mooier.

En het blijft natuurlijk ook een kwestie van smaak!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
In Wildverband tegelwerk staan onderaan wat foto s van 30x60 tegel met voegen van 3mm. Ik vind dit mooi staan. De gecalibreerde tegels die ik gebruikte hebben af en toe een kleine afwijking (<1mm), dus een hele kleine voeg kan wel eens lastig worden. Het zijn grote tegels, dus in verhouding is 3mm voeg heel weinig.

Op de zak voegmortel die ik heb staat geloof ik dat het voor voegen vanaf 3mm is, maar daar zal ook vast wel een alternatief voor zijn.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat voegmiddel is dan specifiek voor dat soort breedte van voegen. Er bestaan verschillende soorten voegmiddel, afhankelijk van de te gebruiken voeg. Er bestaat ook extrafijn voegmiddel voor voegen vanaf 1 mm.
 

KlusRob

  • #6
Ik denk dat ik ga voor een voeg van 2,5 mm. De voegen van de vloer lopen niet gelijk aan de voegen van de wand (vloer is in wildverband gelegd), dus het verschil in voegbreedte daartussen valt wel mee denk ik.

Toch heb ik nog een vraagje: Moet ik de overgangen tussen de muur en de vloer afkitten of kan ik hiervoor gewoon voegmiddel gebruiken?
Ik heb wel gehoord/gelezen dat ik de naden langs het kozijn moet kitten ivm werking van het hout, maar ik hoor/lees verschillende meningen over de overgang wand/vloer.
En hoe breed moet ik de voegen dan houden om naderhand goed af te kunnen kitten?

Groet, Rob
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Overgangen wand/vloer worden meestal gekit. Voegen kan (niet in een badkamer!), maar het is wachten op de barstjes. Bij het kozijn in ieder geval kitten, omdat hout altijd werkt t.o.v. de wand.

Bij een badkamer hou je meestal een voeg van 5mm aan omdat deze goed volgekit moet worden ivm mogelijke lekkage. Een wc is wat minder kritisch dus kan iets kleiner.
 

KlusRob

  • #8
Met wat voor soort kit kan ik dat het beste doen? Met een grijze sanitairkit, of zijn er andere producten waarmee dat beter kan?
 

Droid

  • #9
Inderdaad met sanitairkit.
Is is een aantal kleuren te krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu