Wildverband tegelwerk

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #1
Een paar vragen over wildverband in de badkamer/toilet:
- Is het gebruikelijk/mooi de naad van de onderste rij wandtegels gelijk laten lopen met de vloer?
- Hoe smal het eerste hoektegeltje minimaal houden?
- Heeft iemand voorbeeldfoto's van wildverband voor me? Dat werkt handig ter inspiratie :)

Algemene info: Het toilet is ±0.8x1.2m, de badkamer ±1.4x3.0m. De vloeren worden geen wildverband. Vloertegels 60x60, wandtegels 30x60. Eén wand bij beide ruimtes met meerdere formaten: 5, 10 en 15x60cm.

Alvast bedankt!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
De wandtegels van 30x60, zou ik niet in wildverband aanbrengen maar mooit liggend recht boven elkaar.
Dat is veel rustiger.
De diverse maten stroken, kun je dan wel in wildverband aanbrengen.

Op het internet zijn ook veel voorbeelden te vinden, als je even zoekt op stroken wandtegels.

Let wel op, dat er soms een bepaalde volgorde aangehouden moet worden met die stroken.
Anders kom je van 1 formaat straks tekort.
Vraag er een legpatroon bij.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Die stroken kom ik inderdaad wel uit, op internet zijn daar ook voorbeelden van te vinden (incl. legpatronen). Maar de andere (witte) tegels 30x60, het lijkt me mooier wel in wildverband. Anders wordt de wand heel steriel. De ruimtes zijn rechthoekig, en moeten niet te saai worden :)

Maar wellicht verander ik van mening als ik wat voorbeelden heb gezien!
 

Ffreddy

  • #4
Hallo IJkenhout.

De wandtegels in wildverband zou ik niet doen. Enerzijds omdat dat gauw te druk wordt, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak.

Het practische tegenargument is dat je de wand niet heel 'strak' kan tegelen. Elke tegel zit een lichte holling of bolling in dit heeft met het bakproces te maken. Natuurlijk houdt de ene fabrikant hier ruimere tolleranties voor een eerste keus batch aan dan de andere, maar toch zit dit in elke tegel. Wanneer je de tegels recht boven elkaar zal plaatsen zie je hier niets van terug (de bolling/holling zit immers in elke tegel), maar wanneer je wildverband (of nog erger: halfsteens verband) gaat plakken zie je dit niveauverschil wel wanneer hier bijvoorbeeld strijklicht langs schijnt. Hoe groter de tegel hoe groter dit effect.

De wanden zou ik gewoon symetrisch verdelen en op zo'n wijze dat de snijstukken het grootst zijn (je kan in het midden van de wand beginnen met een voeg, maar ook met het midden van een tegel)

Het is bij een kleine ruimte echter niet echt mooi om een voeg in het midden van je wand te plaatsen dus uit dat oogpunt zou ik de 1,20 wand als volgt verdelen: snijstuk van 30 dan volle tegel van 60 en vervolgens weer een snijstuk van 30. Bij de 80 wand zou ik toch snijstukken van 10 pakken naast weerzijden van de 60 tegel. Zeker als er ook een ijnbouwreservoir wort geplaatst. In de praktijk kom ik het vaak tegen dat het reservoir toch een paar millimeter uit het midden staan (of in ieder geval de toets) Plaats je deze in het midden van een volle tegel, dan zal dit niet opvallen. Plaats je deze echter bij een voeg dan zou je het verschil eerder moeten zien.

De stroken zou ik wel in wildverband plaatsen, maar zorg er dan wel voor dat de overlapping met de volgende rij stroken dan minimaal 2/3 is. Eventuele niveau verschillen zie je dan niet zo snel. En zet er geen spotje pal boven.

Wandtegels laat men tegenwoordig eigenlijk niet meer samenlopen met de vloer. Vroeger kon dit ivm de veel bredere voegen die men toepaste. Tegenwoordig doe je dit niet meer. Caliber verschillen tussen beide partijen tegels, maar ook uit het lood geplaatste wanden zijn op die manier niet meer de compenseren in de kleine voeg.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Ffreddy schreef:
Hallo IJkenhout.
Wandtegels laat men tegenwoordig eigenlijk niet meer samenlopen met de vloer. Vroeger kon dit ivm de veel bredere voegen die men toepaste. Tegenwoordig doe je dit niet meer. Caliber verschillen tussen beide partijen tegels, maar ook uit het lood geplaatste wanden zijn op die manier niet meer de compenseren in de kleine voeg.
Dit wordt juist tegenwoordig steeds weer meer gedaan.
Dit omdat vele tegels gerectiviceerd worden.
Ze zijn dan op de zelfde maat gezaagd.
En als je eerst de vloertegels legd, en daarna de wandtegels plaatst, maakt het niet veel uit als de muren niet haaks staan.
Zo kun je dan een mooi klein voegje aanhouden, van een paar mm.

Maar als je 2 verschillende merken wand en vloertegels hebt, en de tegels zijn niet gezaagd, dan moet je inderdaad eerts heel goed opletten, of de wand en vloertegel wel door kunnen stroken..
 

Ffreddy

  • #6
Klopt! Tegenwoordig worden veel tegels gezaagd/gerectificeerd/gecalibreerd. Haal je alles in huis van één merk/type dan zal het inderdaad wel loslopen. Maar tussen gecalibreerde tegels van verschillende merken bestaan ook nog verschillen. Het is niet zo simpel dat elke 300x600 tegel ook daadwerkelijk 300x600 is. Sphinx calibreerd dergelijke maten op 295x595 wat zij ook op hun verpakkingen zetten. Er zijn echter genoeg andere merken die enkel 300x600 vermelden op hun verpakking, maar waarvan de maat daadwerlijk enkele millimeters kleiner is. Per merk, maar zelfs per serie wil dit caliberverschil wel aanwezig zijn.

Zou je mij uit kunnen leggen waarom het niet uitmaakt dat wanden niet haaks zijn als je eerst de vloer legt? Als de wanden niet geheel in het lood staan? Als je je vloertegels recht zou leggen en één of meerdere wanden lopen iets schuin weg dan komen je voegen al niet meer overeen. Ik zou toch eerst de wanden pakken, zodat je bij de aansluiting met de vloer een staande kitnaad krijgt. Dit vind ik persoonlijk netter ogen.

Ook wordt er voor de vloer doorgaans een andere voegdikte aangehouden. In de wand kun je makkelijker volstaan met een kleine voeg dan in de vloer. Bij een wand zou je kleiner kunnen aanhouden dan 3mm. Bij de vloer zou ik dat niet zo snel doen (in het geval van een badkamer is 3mm ook voor de wand het minimum ivm garantie op de voegen. In een badkamer wil je geen lekke voegen)

Begrijp me niet verkeerd: Het kan zoals Peter omschrijft, maar ik ben van mening dat daar nog steeds een risico in schuilt. Alles moet dan wel meezitten qua calibrering. Ga je voor verschillende merken hou er dan serieus rekening mee dat je in de praktijk waarschijnlijk beter kunt verspringen. Wandtegels kun je doorgaans sowieso beter pakken van een goedkoper merk als dit om wit/mat wit uni gaat Dit scheelt je letterlijk tientjes per vierkante meter en de kwaliteit doet vaak niet onder of is zelfs beter dan de grote merken. Dit komt omdat de fabrikanten van dergelijke tegels vaak niet anders doen dan dergelijke wandtegels maken. Vaak zijn dergelijke tegels ook op voorraad bij de tegelleverancier dus je kan de partij bekijken en beoordelen qua glazuur en rechtheid.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik moet nog controleren hoe recht de tegels zijn. Volgens mij zijn ze kaarsrecht, ik verwacht ook niet anders, want ze zijn duur genoeg :) Ik heb niet hetzelfde merk wand/vloertegels, dus om de naden gelijk te laten lopen, moet ik inderdaad de maten goed vergelijken. Een licht verlopende naad ziet er ook niet uit, dus dat kan wat puzzelwerk opleveren.

3mm voeg was ik eerst al van plan, en dat moet ik dus ook zeker niet verkleinen. Goede tip.

Ik ben nog niet overtuigd van de nadelen van wildverband. Dat in kleine ruimtes een naad in het midden minder mooi staat ben ik het mee eens. Voor de vloer zal dit geen probleem zijn neem ik aan? Maar dat pleit juist voor wildverband op de muren, want dan heb je geen doorlopende naden, dus veel mooier. De voorbeelden van wildverband die ik tot nu toe gezien heb, bewijzen juist dat het mooier staat en misschien zelfs rustiger. Wand een dambordpatroon komt mij heel overheersend over.

Het gaat om witte tegels met een lichtgrijze voeg. De wanden zijn haaks en recht :)
 

Ffreddy

  • #8
Als je de tegels al in huis hebt dan kun je makkelijk de maten vergelijken. Als die exact overeenkomt zou je de boel kunnen laten stroken. In dat geval moet je de vloer net zo verdelen als de wand (geen voeg in het midden). Komen de maten niet overeen dan is het idd niet erg als de vloer juist wel een voeg in het midden heeft. In het geval van een wandcloset heb je op de vloer toch geen referentiekader waarmee zelf enkele millimeters verschil aan het licht zou komen (zoals je dat wel bij de bedieningstoets op de wand hebt).

Als bij controle blijkt dat de tegels goed recht zijn, is er geen bezwaar om het in wildverband te plakken. Zeker niet als je een traditionele ongezaagde tegel gebruikt. (gezaagde tegel = harde lijn = referentiekader) Het afgeronde randje van de glazuurlaag verbloemt veel. Het gaan er juist wel drukker uitzien. Zeker als je geen witte voeg gaat gebruiken, maar zoals gezegd is dat gewoon een kwestie van smaak. Druk(ker) hoeft niet per definitie verkeerd te zijn.

Qua ruimtebeleving zijn er iig geen nadelen. De horizontale voegen lopen immers ononderbroken door.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Nog even een terugkoppeling met het resultaat. De wanden zijn wildverband geworden, in een patroon van 1/4 tegel. Elke vierde laag is weer hetzelfde. Links en rechts is net iets anders (1 laag verschoven en gespiegeld), behalve de onderste laag, die is gelijk.




In het andere topic zie je de rest.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu