Brede plank zwevend aan de muur bevestigen

DrJonskitov

  • #1
Hallo,

Ik heb onlangs een beamer gekocht en nu wil ik deze op een plank plaatsen die ik aan de muur moet bevestigen. De muur is een buitenmuur, dus stevig genoeg. De plank is 36 cm diep en 160 lang.
Ik heb de plank hol laten maken, door 1cm mdf afgewisseld met latjes van 1.5 cm mdf en en een onderplaat van ook weer 1cm mdf. Mijn idee was om draadeind M10 door de ruimtes van 1.5 cm te schuiven en daarmee de plank aan de muur te bevestigen.
Ik twijfel nu echter of het draadeind hier sterk genoeg voor is en niet gaat doorbuigen. Ik was van plan 4 stukken draadeind met keilbouten in de muur te bevestigen. De bouten zijn 6cm diep en het draadeind zou dan zo'n 30 cm uitsteken. De plank zelf weeg 8.5 kilo en de beamer ook zoiets, dus gemakshalve zou de plank zo'n 20kilo moeten dragen.
Is M10 de juiste dikte en is dat stevig genoeg, of moet ik voor M12 gaan of hebben jullie nog een ander idee?
Alvast heel erg bedankt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
M10 is stevig genoeg.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Beter (steviger) was geweest om een brede (dunne) plank / balk met de dunne zijde met keilbouten tegen de muur te schroeven en hier omheen een holle plank van MDF passend te maken.

Deze schuif je over de balk aan de muur en zet je tegen afschuiven aan de onderkant vast met dunne schroefjes.

Op deze manier is de plank weer massief (vol hout) en kan daardoor niet doorbuigen. De keilbouten met draadeind hebben genoeg ondersteuning doordat ze volledig door hout omgeven zijn in de plank. Hun draagvermogen neemt hierdoor toe.
 

DrJonskitov

  • #4
Dank voor jullie reacties.
Dus M10 zal de plank niet doorbuigen?
Ik heb een paar mm speling aangezien het draadeind M10 is en de ruimte tussen de MDF planken 15mm, maar ik denk niet dat het veel zin heeft om een plankje van 15 mm om het draadeind te maken en met de dunne kant aan de muur vast te maken en daar vervolgens de plank over te schuiven. 2mm aan beide kanten van het draadeind zal waarschijnlijk geen effect hebben, of wel?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je moet in ieder geval de restruimte op een bepaalde manier opvullen. Een ruimte van 15mm over 10mm schuiven geeft dat de plank kan/gaat bewegen.

M10 kan minder hebben dan M12, maar dat betekent vooral dat je er meer van nodig hebt.
 

DrJonskitov

  • #6
Ok, dus 4 M10 draadeindes zijn genoeg voor een plank van 160 bij 36cm?
Enig idee hoe ik die restruimte het beste kan opvullen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Klosjes hout van 15 mm dik met een 10 mm gat er in.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu