(Brandwerend?) schuimband lamp valt uit elkaar

Goedemorgen weer,

Het bruine schuimband aan de randen van de montageplaat, zie foto, begint uit elkaar te vallen, er raken stukjes los en het is soms plakkerig.

Ik neem aan dat dit brandwerend schuimband is?

Is het erg als er een brokje op de tl-buis (22W) komt?

(Ik snap dat de brandwerendheid verminderd is).

Bedankt, Irene

IMG-20240715-WA0010.jpeg
 
Het lijkt mij eerder een soort schuim om het armatuur stof en/of waterdicht te krijgen.
Ik zou dit er uithalen en vervangen door een soortgelijk spul.
De TL zelf zal niet zo warm worden, de trafo mogelijk wel maar die zit in het midden.
 
Dankjewel. Zal ik doen.
Weet je misschien ook hoe dit soort afdichtingsband/schuimband genoemd wordt?

De komende tijd kom ik niet aan dit klusje toe, maar ik kan het wel even zo laten, toch? De lamp is meestal uit (in berging).

PS. Is het eigenlijk niet raar als er brandbaar materiaal in een lamp zit?
 
Waarschijnlijk zal dit schuimband zijn waar wellicht een vlamvertrager aan het kunststof is toegevoegd. Geen enkele kunststofsoort is onbrandbaar.

Je kunt je ook afvragen wat er zou moeten branden, aangezien de behuizing het band toch samendrukt tot bijna 0 mm dikte.
 
Ik zou het schuim er uithalen/uitkrabben en de kap er weer opdoen.
Als je later meer tijd hebt dan vervang je evt. de afdichting.

Hoeveel kans is er dat er vuil of vocht in de lamp komt in de ruimte waar deze nu hangt?
 
Dankje, goed idee. Het is een berging, geen vocht en ook geen vuil.

Maar tl-buis eruit kan toch ook?

Mijn vraag is eigenlijk: is het veilig met de tl-buis eruit?
(ik ben nogal overbezorgd :) ).
 
Dat is geen probleem, als je de TL buis er uithaalt dan zal de trafo (VSA) ook niet warm worden.
 
En als de lampschakelaar per ongeluk 'aan' staat dus ook geen probleem met TL-buis eruit?

Zal morgen eerst kijken of het veel tijd kost om dat spul eraf te krijgen.

Dank voor de adviezen!
 
Gewoon het gehele armatuur er uit en vervangen door een ledlamp.
Mocht hij een keer blijven branden dan vreet hij ook geen energie en wordt ook niet zo warm en waarschijnlijk beter licht (gaat deze buis ooit stuk dan moet je het gehele armatuur toch vervangen omdat een nieuwe buis niet meer verkocht mag worden)
Klusje van een kwartiertje en gaat waarschijnlijk sneller dan het schuim weg peuteren.
 
gevalletje oude voorraad nog verkopen dus.
onderstaand een overzicht van de uitfasering
uitfasering fluorescentiebuizen.jpg

Sinds 24 feb 2023 mogen compact fluorescentiebuizen niet meer geleverd worden en alleen oude voorraad nog verkocht worden.
 
Er staat (voor zover leesbaar door de verkleining) wel dat de verkoop van fluoricentiebuizen niet meer mag indien er een LED-alternatief beschikbaar is. En het is de vraag, of dat voor deze ronde buizen het geval is. Heb ik verder niet nagezocht en hoeft ook niet, want @Irenetje heeft die buis toch al aangeschaft. Indien er geen geschikte vervanging beschikbaar is, zou het best wel kunnen dat verkoop van de originele buizen gewoon nog toegestaan is.

Maar zoals gezegd: de letters van die afbeelding zijn dermate klein, dat ik het artikel niet goed kan lezen en ik ga er geen moeite voor doen om het originele artikel op het Internet op te zoeken.
 
Laatst bewerkt:
ik zal kijken of het groter kan maar het forum verkleint e.e.a weer.
uitfasering fluorescentiebuizen deel 1.jpg
uitfasering fluorescentiebuizen deel 2.jpg


even in stukken geknipt
in de kleine lettertjes staat
1) Producten die al op de markt zijn gebracht kunnen na deze data nog worden verkocht maar mogen niet meer op de markt gebracht worden. (groothandels mogen deze dus niet meer leveren)
2) RoHS (reduction of Hazardous Substances) is van toepassing op elektrische en elektronische producten en op producten die in elektronische producten moeten worden ingebouwd. (dat geldt dus ook voor lampen die in een armatuur geplaatst moeten worden)

Mij is verder uitgelegd dat een speciale vorm van een ontladingsbuis geen reden is om deze niet door een LED variant te gaan vervangen aangezien ook in LED allerlei varianten te koop zijn waarmee een gelijksoortige vorm van verlichting te realiseren is.
 
@Gerrit B, ja armatuur vervangen is beter. Maar ik dacht even sneller te zijn met een nieuwe TL-buis.....de vorige ging 15+ jaar mee, dus daar ga ik vanuit, misschien te optimistisch. Een lamp ophangen duurt bij mij wel wat langer dan kwartiertje.....

Vraag: als er geen tl-buis in de armatuur zit, en de lichtschakelaar 'aan' ,dat maakt niets uit? Geen kans op kortsluiting?

Die 4 gaatjes van de armatuur, waarin ik de 4 'pinnetjes' van de TL-buis doe voor het electrisch contact, kan ik die zien als een soort stopcontact, waar stroom op staat met lichtschakelaar 'aan', en geen stroom bij lichtschakelaar 'uit'?
 
Lamp ophangen is spanning uitzetten, 2 schroeven losdraaien waarmee hij aan het plafond zit, draden losmaken en in omgekeerde volgorde de nieuwe weer monteren.
Een kwartier is dan zelfs nog ruim aangehouden, normaal als we een heel pand doen dan staat er dacht ik 8 minuten voor en als het alleen de lichtbron is dan is het 3 minuten.

Maar idd. als er geen lamp in zit dan kan er ook geen stroom vloeien en is er ook geen kans op kortsluiting.
de 4 pennetjes zijn idd. een soort van stopcontact waarmee verbinding gemaakt moet worden om de lamp te laten branden.
Maar als de vorige lamp al 15 jaar mee is gegaan dan ga je het waarschijnlijk niet meer meemaken dat een led lamp stuk zal gaan. (mits de warme goed afgevoerd kan worden)
Tel daarbij op dat de nieuwe led lamp nog minder dan de helft aan stroom zal gebruiken om net zoveel licht te geven dus uiteindelijk verdient hij zichzelf terug. (duurt in een berging wel heel erg lang hoor)
 
Dus eigenlijk zou het milieutechnisch beter zijn als de net gekochte TL buis gewoon blijft waar deze nu is.
Een extra led buisje zou weer verstuurd moeten worden, weer extra grondstoffen en blablabla.
Ik zou er niet verbaasd over zijn als deze nieuwe TL langer meegaat en een mooier lichtbeeld geeft
als een vervangende led lamp.

Als de nieuwe buis er nog niet was dan zou ik inderdaad het complete armatuur vervangen.
 
@Gerrit, ja, maar jij hebt al heel wat meer lampen gemonteerd dan ik :-). Ik 8. En de positie vd oude schroefgaten zijn nooit gelijk aan de nieuwe...en in het nieuwe armatuur boren durf ik niet....of de kabels zijn te kort en in de centraaldoos rommelen vind ik ook moeilijk en er is altijd iets geks waar ik me zorgen over maak en uit moet zoeken....en dit is een of ander systeemplafond wat dan weer met parapluhaken moet.
En dat is dus de reden dat ik een nieuwe TL-buis de makkelijkste oplossing vond. Als ik 3 dagen geleden had geweten wat ik nu weet, had ik de nieuwe tl- buis niet gekocht, trouwens.

Bedankt voor de verdere uitleg, en @Kees en @Ronny ook bedankt. Weer wat geleerd vandaag :P.
 
Bij mij in huis heb ik inmiddels heel wat lampen vervangen door LED-lampen (of LED-armaturen). Maar er zijn ook plekken, waar de bestaande halogeenspotjes en/of TL-buizen gewoon blijven zitten.

Reden vooral: de betreffende lampen staan per dag maar weinig aan. De lampen in de badkamer bijv. (3 x halogeen, 1 x TL ingebouwd in een kastje) staan hoogstens een half uur per dag aan (2 personen, we douchen maar kort en verder wordt de badkamer alleen gebruikt om te scheren e.d.). Het vervangen ervan door geschikte LED-armaturen (en de trafo niet te vergeten) heeft best wel wat voeten in aarde en is totaal onrendabel, zeker gezien de tijd dat we hier nog verwachten te kunnen blijven wonen (we zijn al aardig op leeftijd).

Zeker indien een lamp in verhouding maar weinig aan staat, is het makkelijker en wellicht niet eens heel slecht voor het milieu om er gewoon een nieuwe buis in te stoppen. Zo'n nieuw armatuur moet ook geproduceerd worden, het oude is er al en gaat misschien nog jaren mee. Dus @Irenetje , ik geef je groot gelijk hoor. Zeker in een berging staat zo'n lamp in verhouding maar weinig aan (tenzij er uitgebreid geklust wordt). Weet alleen niet waarom je de buis er (tijdelijk?) uit wilt halen. Zie het ontbreken van afdichtingsband niet echt als een groot probleem, zeker niet als je zegt dat de ruimte schoon en droog is.
 
Ik begrijp je argumenten heel goed maar helaas worden we gewoon ingehaald door de tijd.
Nu zullen sommigen nog wat voorraad hebben aan TL buizen maar het zal niet lang meer duren voordat die voorraad op is en dan is het gewoon kiezen of delen (geen licht meer of vervangen door iets anders)

Ik ga dan altijd voor de optie "kom ik iets tegen wat prima past dan ga ik vervangen" ipv. wachten tot het stuk gaat en dan met spoed iets moeten kopen wat niet geheel naar je zin is of eigenlijk veel te duur.
Ga je gewoon stap voor stap vervangen dan is het niet in 1 keer een smak geld en heb je vaak ook iets wat beter past.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan