Bovenluik: Mag dit opbouwprofiel vervangen worden door AIB 3N XL tochtprofiel?

Doehetzelfalshetkan

  • #1
Onze situatie: We hebben boven de achterdeur en boven een van de naar buiten draaiende ramen in het voorhuis kleine ook naar buiten draaiende bovenluiken van 18 mm dik multiplex zitten. Die zijn met een raamuitzetter open te zetten (zie foto's). De bovenluiken en de kozijnen zijn onderhoudstechnisch > 40 jaar in prefecte staat en nooit lekkages gehad. Maar ze isoleren uiteraard "voor geen meter"... als je een R van ~ 0,3 m²K/W haalt bij 18 mm dan houdt het op. Deze actie stond nog op de to do lijst van het isoleren. Iets bestellen van gehard (dubbel) glas gaat al snel richting de 800 euro voor een raam van 800x400mm, dus die optie viel af, er zijn huizen die dat hier hebben laten doen.

Dus zelf maken, heb al eerder met isolatie glas en ook met hout gewerkt/bewerkt . Heb mijn voorstel door een oude bouw techneut, tot voor kort nog sterk stroom specialist, laten checken, die ooit als timmerman begonnen was. Globaal houdt het in dat ik de breedte van de raamstijlen eronder aanhoud, dus met dezelfde breedte het kozijn ga bouwen. Dan houd ik nog een glazen raam over met "zicht" afmetingen van ~700x300mm, prima voor een bovenluik. Daar ben ik wrs wel uit, hooguit of ik nog een deel van het hout kan uithollen om er PIR mee te vullen. Met de juiste glaslatten kan ik er nog triple glas in kwijt (Ug ca 0,7 dus Rd~1,4 voor het glasdeel uiteraard, >80% v/d constructie ).

Hij had echter 1 opmerking over de onderste dorpelstrip: Hij zou zelf waarschijnlijk niet voor de exacte vervanging van het huidige opbouw drempel profiel gaan, die eigenlijk exact hetzelfde lijkt als de ANB 2N die onder links op de foto, maar daar een AIB 3B XL plaatsen. In de rest van het huis had ik alle tocht profielen als vervangen door AIB 3B XL, rechtsonder op de foto, wat voor onze buitendeuren uitstekend werkt.

Mijn idee was: Ik blijf op de lijn werken die de architect >40 j geleden gekozen heeft, maar wil best veranderen als er echt iets beter is. Dat voor oa verticale delen en bovenliggende delen van deuren en ramen die XL versie uitstekend werkt, daar ben ik het mee eens. Maar op het onderste horizontale kozijn heeft het profiel naast het tochten voorkomen ook een dorpel functie en die zit niet in de XL versie, die in die 6 mm verticale ruimte wel past. Hij vertelde dat dat het prima zou kunnen, maar is al wel veel jaren geen timmerman meer, dus hij kon me technisch nog niet overtuigen.

Mijn vraag: Is het ANB 2N profiel met die opbouw nog steeds essentieel ? Of mag ik overstappen naar de AIB 3N XL en waarom mag dat wel ne ga ik die dorpel functie niet missen?


afbeelding-2023-04-27-125634449[1].png


afbeelding-2023-04-27-125634449[1].png

afbeelding-2023-04-27-125634449[1].png

afbeelding-2023-04-27-125634449[1].png
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als je ruimte in de sponning hebt: Ja.

Daar is dat hele verhaal niet voor nodig. Het is niet gecertificeerd oid. En er zijn wel 100 alternatieven beschikbaar.
 

Doehetzelfalshetkan

  • #3
Ok, bedankt.
Voor het begrip: Waar dient dat vlakke stuk die zich inclusief het tochtprofiel, 21 mm breed, dat er haaks op staat dan voor, als dat XL type met alleen het tochtprofiel al voldoet?
 

Doehetzelfalshetkan

  • #4
De koffie duurde iets meer dan 20 min....
Edit: Met alleen het XL profiel zou het dan er zo uit zien.
Bij een deur zou ik het iig zeker nooit doen, dan lijkt me een (slijt)dorpel wel prettig.
Wat de architect dan met die dorpel nog beoogt heeft op ca 2 meter hoogte... ? Dat ontgaat me nog. Toch mogelijk niet de keuze stress door de 99 andere oplossingen? :lol:
Het profiel zit iig wel OK t.a.v. de wind, die voor onderkant van het bovenluik, uiteraard dan ook van onderen komt.

afbeelding_2023-04-27_152207847.png
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Hier heeft geen architect naar gekeken... Zo kwam het uit de timmerfabriek eind jaren '70 / begin jaren '80.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu