Bouw badkamer, eenvoudig en praktisch

Hoi,

Ik moet me gaan voorbereiden op de badkamer. Daar heb ik een paar vragen over.

In het douchegedeelte zal ik groene spaanplaat gebruiken. Dus dat wordt 3 x 90 cm 270 graden, met daarbij een deur. Er komt dus nog een wand tussen de douchecabine en de wasmachine en wasdroger die er naast staan.

Maar de overige wanden waar nog plaatmateriaal tegenaan moet, kan dat met OSB zoals ik in de kamer heb gebruikt? of moet ik dat ook met groene spaanplaat doen?

Dan heb ik de bestaande wanden. dat is een soort kunststof als toplaag met daaroverheen vinyl behang. Echter zat er een deur in en die opening is dichtgemaakt met mdf als toplaag...

Het verwijderen van het vinyl behang zorgt voor veel lijmresten. Kan ik die eenvoudig verwijderen, of wordt dat een drama?

Of dien ik gewoon plaatmateriaal tegen die wanden te zetten?

Uitgangspunt is dat het goedkoop moet blijven, maar natuurlijk geen probleemen opleveren. En het moet licht blijven. Zodat de units later nog te tillen zijn met een kraan.

En dan zal de rode deur eruit moeten of ook met plaatmateriaal afgewerkt worden.
Kunnen jullie meedenken?

IMG_20240722_150929.jpg
IMG_20240722_151144.jpg
IMG_20240722_151133.jpg
IMG_20240722_150937.jpg
IMG_20240722_150947.jpg
 
Heb ik destijds wel bekeken. Maar heb ondertussen heel goedkoop de rest verzameld. Ik heb alles al. Deur, douche, thermostaat, en de bodem

Nu is het een kwestie van bouwen:klusjesman:
 
Ik heb compactplaten voor de douchecabine.

Ik zit nog met de overige wanden.

Het makkelijkste zou zijn dat ik gewoon overal 9mm osb tegenaan zet. Ook tegen de wanden waar nu vinyl behang op zit.

Daarna de osb wit schilderen. Google zegt mij dat osb met lak erf moet. Dat betekent dus geen badkamerverf die vocht en schimmelwerend is. Of is lak altijd wel schimmelwerend.

Wat is jullie gedachte?
 
Net als je keukens?
Vind het allemaal nogal provisorisch en "goedkoop" (en dan nog niet eens op financieel vlak) persoonlijk. OSB krijg je toch nooit mooi vlak?
 
We zijn de wanden aan het bekleden met multiplex om alles egaal te krijgen. Deze wordt daarna met grondverf geverfd. En ik vraag mij af of ik dan badkamerverf moet gebruiken, of gewone lak.

Omdat het dus een houten wand is, die tegen een dampdichte wand aanzit. En de badkamer verf spreekt vaak over een vochthuishouding. Maar daar is dus niet echt sprake van zoals met een stenen muur. Behalve dan op het deel in de badkamer waar een osb wand met glaswol zit.

Maar nu hebben we in de woonkamer ook gewoon latex over grondverf op osb gedaan en vraag ik mij af of ik niet alsnog gewoon de badkamerverf moet gebruiken. Het schijnt dat dit schimmelwerend is, vandaar.

Wat denken jullie?
 
Is dit in de badkamer of niet?
Zo ja, dan badkamerverf gebruiken.

In de woonkamer is latex prima.
 
ja het wordt een badkamer. Dus ondanks de opbouw van de wand, gewoon badkamerverf? Okay dan moet ik terug en vragen of ik het nog mag ruilen :prima:
17251992923607934613066773962156.jpg
 
Laatst bewerkt:
Is het belangrijk dat de voorkant ookngesteund wordt met een latje? Verder zit er rondom een latje en pootjes in het midden.

17277803456005329694058237869871.jpg
 
Naar mijn mening kun je op je vingers natellen, dat een dergelijke constructie (dus zonder ondersteuning aan de voorkant) gedoemd is in te zakken. Stel je voor dat iemand van 100kg op die rand gaat staan, denk je dan dat dat heel blijft?

Geen latje, maar een balkje tot aan de grond. Of een horizontaal balkje met twee 'pootjes' (korte stukjes balk).
Voordeel van die laatste constructie is, dat je nog enigszins bij de afvoer in de hoek kunt komen, hetgeen bij volledige opvulling niet meer mogelijk is. Houd er dus rekening mee dat je in die hoek rechts achter kunt komen indien noodzakelijk.
 
Ja, dat klopt hoor. Maar wij zijn geen 100 kg. En ik zat inderdaad met de vraag hoe ik dan ooit nog bij de afvoer kom. Ik overweeg om de afvoer gewoon aan de voorkant langs de witte muur te plaatsen. Daar moet ook de afvoerbuis langskomen.
 
Maar wij zijn geen 100 kg.
Het is de vraag hoe lang je deze situatie wilt gebruiken en of een eventuele volgende bewoner ook zo licht is als jullie. Ik zou het er niet aan wagen, ook voor minder gewicht is die rand niet erg sterk! Tenminste, zo te zien niet, ik kan me vergissen, misschien zit er wel een stalen richel in.
 
Ik maak een versteviging aan de voorkant.

Mij was aangeraden de afvoer aan de achterkant te plaatsen en dan met een bocht aan te sluiten opnde buis, want de buis komt vanaf de wasmachine.

Maar aan de voorkant is een stuk makkelijker. Is toch prima zo?

Als ik die bak wil vastmaken. Gewoon een paar kleine wigjes tussen de wand en bak zodat die niet beweegt, en dan volspuiten met siliconenkit? Dien ik de bak ook ergens op te leggen? Een tussenlaag tussen het hout en de bak?

17277826525126471556138598650081.jpg
 
Sorry, maar dit ziet er niet echt degelijk uit. Op die houten wanden zal toch echt een waterwerende laag moeten komen in de vorm van (waterbestendig) gipsplaat, dichtpasta + tegels. Maar dat neemt op deze manier een hoop ruimte weg van de toch al krappe binnenkant. Bovendien komt dat alles boven de bak te zitten, ik zou zelf hoogstens de tegels op de bak zetten, maar de gipsplaat (+ afdichting dmv. kimband/kimpasta) buiten de bak. Op deze manier zie ik het geheel binnen een paar jaar wegrotten.

Nee, een afvoer aan de voorkant is naar mijn idee niet handiger, want daar moet je dan altijd overheen stappen als je deze ruimte in en uit gaat. Een grote stap in zo'n ruimte vraagt om een keer uitglijden en een smak maken. Veel ongevallen in huis vinden in de badkamer plaats! Zelf zou ik de afvoer altijd aan de achterzijde houden.

Maar ik ben op dit gebied ook geen specialist, er zijn hier leden die er meer kijk op hebben. Daarom laat ik het graag aan die andere leden over om hierover nog iets te zeggen, postief of negatief!
 
Ik wil de douchebak gaan plaatsen.

Is er een reden waarom ik kit moet gebruiken op de latjes? Dat was geadviseerd. Maar waarom eigenlijk?
Waarom zou ik geen pur gebruiken?
17309716822584011111114324929598.jpg


17309716529631760334848709246522.jpg
 
Deze is stevig hoor.

Andere vraag. Als ik de volkernplaten tegen de osb ga bevestigen dan doe ik dat met montagekit. Althans dat lijkt mij logisch omdat de platen dan heel blijven.

Wat zal ik doen? riggels om de 10 cm? En 3 mm tussen de verschillende platen in?

Montagekit is montagekit? Of is daar iets waar ik rekening mee moet houden.

Ik heb rondom de douchebak een paar mm ruimte. Zal ik die eerst maar helemaal dichtkitten?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan