Bosmaaier draadkop losmaken

JohanPG

  • #1
Goedemiddag

Ik heb via marktplaats een bosmaaier op de kop getikt. Het is een oudje een Honda UMT 51.
Nu zit hier een draadkop op. Ik heb een mes gekocht en wil deze er op zetten, maar krijg het niet voor elkaar om de draadkop los te halen van de maaier. In eerste instantie dacht ik iets door de opening aan de bovenzijde te duwen, zodat de kop blokkeert en niet meer mee draait, maar dat lijkt niet het geval te zijn. De kop blokkeert niet als ik er bijv. een lange schroef in druk. Als hij al zou blokkeren vraag ik me af of de draadkop wel los te draaien is

Ik zie vast iets heel eenvoudigs over het hoofd.. maar weet iemand hoe ik de draadkop los krijg?

20220725_194417.jpg 20220725_194411.jpg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ik denk de spoel vasthouden, en dan de zwarte knop losdraaien.
Ik weet het niet zeker, maar het zou linkse schroefdraad kunnen zijn.
 
  • Like
Waarderingen: JohanPG

Lampje45

  • #3
Ik krijg de indruk dat je de gebruiksaanwijzing niet eens in gekeken hebt.
Welk type of je hebt wordt niet duidelijk, maar in deze gebruiksaanwijzing staat dat je beslist geen zaag aan mag brengen op deze draadsnijder. Ook staat er in dat je moet borgen met een pen en dat je de schroef linksom vast moet zetten.
Dus voordat je verder gaat, lees de gebruiksaanwijzing eerst voordat er ongelukken gaan gebeuren.
 
  • Like
Waarderingen: JohanPG en BertPleizier

JohanPG

  • #4
@Lampje45 deze heb ik er helaas niet bij gekregen. Ik zal online zoeken of ik toch een handleiding kan vinden.
 

JohanPG

  • #5
Ik zie wel de handleiding van de UMT41, daar spreekt men toch over een borgpen die boven in het gaatje deduwd wordt om de kop vervolgens los te kunnen draaien. Echter blijft bij mij het pennetje nergens haken, waardoor ik de kop gewoon ronddraai over de as. Misschien ontbreekt het tussenplaatje bij mij?

Ik heb overigens model 51D. Model 41D kan wel degelijk gebruikt worden met snijmes, dus ik verwacht dat dit ook voor model 51D is toegestaan. Dat even ter zijde.

Screenshot_20220726-204409_Drive.jpg
 

Lampje45

  • #6
Die D had je niet vermeld. Het vinden van een borggat moet je toch met draaien zien te vinden, anders komt hij niet los.
 
  • Like
Waarderingen: JohanPG

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ik heb een husqvarna en daar moet je inderdaad ook een pen in een gat bij de kop steken om hem te blokkeren. Daarna met flinke sleutel de moer lossen.
 
  • Like
Waarderingen: JohanPG

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Gebruik geen schroef met een punt. De borgpin die je in het gat moet steken moet plat zijn aan de onderkant. Even de draadkop draaien totdat de borgpen in een holletje valt in de draadkop.

Ik zou even bij een Honda dealer navraag doen over de bevestiging van het maaimes. Bij mijn Stihl trimmer heb je namelijk voor bevestiging van het mes een apart plaatje en moer nodig. Als dit er niet bijgeleverd is ga je er misschien ten onrechte van uit dat het niet hoeft / zonder hoort.

Honda betekent overigens een 4-takt motor. Dus GEEN mengsmering, maar aparte olie. Zeker even verversen en het peil goed controleren voor ieder gebruik: er zit maar weinig olie in dus je hebt snel te weinig.
 
  • Like
Waarderingen: JohanPG

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu