Bosch Wasmachine maakt kletterend bonkend geluid tijdens centrifugeren.

DB.

 • #1
Bosch wasmachine 9 kg.
E-Nr : WAY32541NL/39 FD: 9512
type: WNM56

De trommel komt na indrukken of trekken vrij snel tot stilstand weinig navering. Daarom denk ik dat het niet de schokbrekers zullen zijn.
de trommel drukken richting de as aandrijving is behoorlijk maar ook daarbij komt de trommel vrij snel tot stilstand.

Ik dacht eerst dat het kwam doordat er slechts een hele kleine was in zat. Maar later bij een grote sprei gebeurde het zelfde. Ondanks dat er een uitbalanceer functie op zit.
Later heb ik hem leeg laten centrifugeren op 1600 toeren en toen waren er geen klappen of bonken.Vragen:

+ Wat zou de reden kunnen zijn van het geweldig kabaal dat de wm maakte toen hij moest gaan centrifugeren?
+ Kun je aan de codes zien uit welk jaar de wasmachine is? Want volgens mij is hij nog niet zo oud?
+ Hoe maak ik hem open om te kijken wat er aan de hand is ?
+ zijn er nog andere troubleshoot handelingen ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Heb je deze machine pas aangeschaft. Op wat voor een vloer staat deze machine.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #3
DB. schreef:
Duidt erop dat de machine uit december 2015 is. Dus bijna 7 jaar oud.

Verder kan ik er zelf niet zoveel van zeggen, behalve dat je voor WAY32541NL/39 hier (klik) de explosietekeningen kunt bekijken en misschien daaruit kunt bepalen hoe je de machine moet open maken.
 

DB.

 • #4
Bedankt voor de datering. Ik kan de bon niet vinden. Ik heb de werktekening inderdaad ook inmiddels gevonden op service van bosch. Ik zit te denken aan een van de ophang veren die misschien stuk is.
De machine staat overigens op een houten vloer. Ik heb ook gelezen op het forum dat het in enkele gevallen een los contra gewicht kan zijn maar je zou toch denken dat hij dan ook bonkt zonder was? Ik heb nog gelezen op een monteur site dat de bosch machines rond de 7 jaar een toename hebben van gebreken. Nu heb ik er een medium was in gedaan op een kort programma en 800 toeren centrifugeren. Wat ik merk is dat door het gewicht van de was hij bij langzame omwentelingen toch door lijkt te veren je hoort dan ook een lichte klonk. Dat is dan alleen met de klok mee. Tegen de klok in is er geen geluid.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #5
DB. schreef:
inderdaad ook inmiddels gevonden op service van bosch
Kees schreef:
Wijst naar de site van Bosch, had je niet hoeven zoeken!

Ik denk eerder aan een gebroken ophanging (veer - trommelsysteem) dan aan de veer zelf.
Of een gebroken trommelkruis.
Beide funest voor een 7 jaar oud apparaat, want vervanging van de waseenheid (waskuip + trommel) is veel te duur tov. een nieuw apparaat. Weliswaar staan op de tekening nog losse delen vermeld voor de trommel, lagering en trommelkruis (etc., maar in de praktijk komt het helaas vaak voor dat men in het productieproces in werkelijkheid een complete waseenheid heeft gebruikt. Of dat ja of nee zo is kun je zelf bekijken: indien de kuip gelast (kunstof lassen) is, kun je niets daarvan vervangen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
De vering die een houtenvloer mogelijk is werkt, volgens mij, negatief. Heb ook het idee dat deze de uitbalanceer functie verstoord.
Dit is de ervaring thuis.
Blijft de vraag hoe lang heb je dit probleem.
 

DB.

 • #7
Op de tekening zie ik links van voren gezien 2 dempers en rechts 1 als die ene inderdaad faalt dan kan ik de bewegingen wel begrijpen.Hoe kan ik zien of het Trommelkruis defect is? Het euvel is vanochtend begonnen met een hele kleine was , plots ineens met veel kabaal. Misschien te weinig was om goed uit te balanceren. Mijn wasmachine was toen hij nog werkte stabieler dan in de link. Eigenlijk waren we tot nu toe zeer tevreden met de was resultaten en het geluid. Ook de 9 kg beviel ons zeer. Is er ervaring met dat wasmachines eerder kapot gaan / slijten bij kleine wasjes ten opzichte van de trommel inhoud?
Als het de dempers zijn of de ophangingsveer waar kan ik ze dan het best bestellen?
 

DB.

 • #8
Wegens omstandigheden nu pas de tijd om verder te zoeken. Wil hem net open schroeven en bedenk me ineens dat ik nog niet gecontroleerd heb op iets tussen kuip en trommel. ben met een dikke tierap enkele malen rond de trommel gegaan maar voel niet echt een grote blokkade. ( tierap is echter helft zo lang als de diepte van de trommel dus ik kan niet overal bij. ) nu draai ik echter de trommel nog rond en als ik aanzet en wat vaart maak. Dan remt hij ineens sterk af tot stilstand ? Is dit altijd zo ? Of betekend dit dat er inderdaad iets tussen trommel en kuip zit ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
Als ik de tekeningen zo bekijk, heeft dit apparaat een invertermotor.
Daarvan is mij bekend (via informatie op een ander forum), dat wanneer er iets defect is aan de inverter, dat op de motor sterk remmend werkt, wanneer je de trommel met de hand ronddraait.

Het is daarom niet ondenkbaar, dat de inverter ook bij deze wasmachine defect is. Dat onderdeel heeft volgens de onderdelenlijst het bestelnummer 00748865 en kost een lieve 360,- Euro... Het probleem is, dat je zelf zo'n module niet kunt testen, dan alleen door hem te (laten) vervangen.

Verder zou ik het zelf niet weten.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #10
Nee dat sterk remmend effect voelt anders. Dan gaat de trommel bijna niet rond en voel je constant weerstand. Een wasmachine met inverter motor remt de trommel inderdaad af als je hem met de hand aanzwengelt na enkele rotaties. Dat hoort zo. Als de triac kortgesloten is ( dit remt de trommel) dan draait de machine sws niet meer rond.

Contragewicht los kan. Schokdempers lijken me meest plausibel. Houten vloeren veren en werken deze tegen.

Verder is belading belangrijk, alleen grote stukken of juist heel weinig was zorgt sws voor de meeste onbalans. Veren gaan eigenlijk nooit stuk. Wel kunnen ze geluid maken op de ophanging van de bovenkant. Maar misschien maakt een filmpje meer duidelijk. Trommelkruis breekt niet snel bij deze types (echt bijna nooit gezien).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Sleutelmeneer schreef:
Verder is belading belangrijk, alleen grote stukken of juist heel weinig was zorgt sws voor de meeste onbalans. Veren gaan eigenlijk nooit stuk. Wel kunnen ze geluid maken op de ophanging van de bovenkant. Maar misschien maakt een filmpje meer duidelijk. Trommelkruis breekt niet snel bij deze types (echt bijna nooit gezien).
Wij hebben van alles geprobeerd veel-of weinig was het loopt de ene keer beter af dan de andere keer.
Er is geen pijl op te trekken.
Tijdens het maken van het filmpje viel mij op dat als de machine nu door zou gaan met centrifugeren er weinig onbalans zou zijn maar nee hoor hij stopt en gaat opnieuw proberen de was nog beter in de trommel te leggen om onbalans te voorkomen. Jammer dat deze techniek zelden lukt.
 

DB.

 • #12
Bedankt voor de info over remmende werking.

Ik heb net de dekplaat boven en de achterkant losgemaakt. De veren waar de kuip in hangt zijn goed en zitten nog goed verbonden met kuip en omhuizing. heb nog even gekeken op het linkje van lampje in een andere post op het forum over bosch falen van arturo. In dat linkje ( duits ) laten ze goed zien hoeveel deining de trommel mag hebben en ook vanaf duwen op het contra gewicht bovenop de kuip. Dit nogmaals geprobeerd en toen kwam er elke keer bij recht naar beneden duwen weer dat geluid. Een bonk.
Dus nogmaals de contra gewichten gecontroleerd en ze leken me goed vast te zitten van wat ik kon voelen en zien.. In een post van Arturo kwam hij erachter dat bij hem uiteindelijk een los contra gewicht onderin de boos doener was. Door het heen en weer duwen op het contra gewicht boven kwam ik er achter dat als ik hem naar achteren hield en dan naar beneden dat er geen bonk kwam.

Via de achterkant gekeken bij induwen van boven hoe de dempers zich gedragen en rechts (vanaf trommel opening gekeken ) vind ik niet echt stug. Tot mijn grote verbazing was links achter ook niet stug een beetje hetzelfde als de rechter demper. Dus mogelijk moeten de dempers vervangen worden.

Ineens zag ik half liggend en duwend van boven dat rechts onderin iets bungelde. Het lijkt inderdaad op een contra gewicht. Afgebroken of misschien los. Ik heb nog niet een video van mijn model kunnen vinden van demontage van de voorkant. Want morgen wil ik de voorkant demonteren om te kijken of ik gelijk heb en of ik het kan repareren. Dus als iemand dit type of gelijkwaardig heeft losgemaakt graag wat tips.
20220901_133407.jpg
20220901_133443.jpg
20220901_133505.jpg
20220901_133514.jpg
20220901_152904.jpg
20220901_152940.jpg
20220901_133457.jpg
20220901_133457.jpg

Op foto 5 kun je zien waar ik rechts onder ( spiegelbeeld ) iets zie bungelen. ik weet bijna zeker dat daar dat bonkende geluid vandaan komt.
 
Laatst bewerkt:

DB.

 • #13
Volgens mij is er ook een wasmachine die met water inspuiten in de ribben die in de trommel zitten ,probeert de trommel te stabiliseren.

Zo te zien op de foto`s is de kuip ook demontabel.

Vraag: zijn de dempers bij de kuip gewoon los te maken door de bouten eruit te draaien of zit er nog een spie achter of iets dergelijks ?
 
Laatst bewerkt:

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #14
Ik zie niks op de fotos maar ze zijn ook niet echt duidelijk.
Voorkant los is makkelijk. Bovendeksel los, dan zeepbakje eruit. Schroeven achter zeepbak door front los halen. Rechts en onderzijde bedieningspaneel losklikken. Dan schroeven links en rechts achter bedieningspaneel eruit draaien. Dan bij de deur het deurslotje losklikken en ring om deurmanchet eraf halen. Dan machine achterover kantelen en de 3 schroeven onderzijde loshalen dan kan het paneel eraf getilt worden.

Of laatste stap als er een plint voor zit en geen paneel dat doorloopt tot de bodem, plint klepje loshalen en schroefje verwijderen dan plint losklikken van bovenaf met een platte schroevendraaier en schroeven van front daarachter loshalen en eraf tillen.


Maar feit blijft dat gewone wasmachines NIET geschikt zijn voor houten vloeren in principe. Tenzij hij dood wordt gemaakt en niet kan veren. Wasmachines behoeven een vaste ondergrond. Alleen Asko wasmachines zijn hierop ontwikkelt.
 

DB.

 • #15
Bedankt voor de snelle reactie sleutelmeneer. Ik ga morgen aan de slag en maak wat foto`s

Ja ik heb ook nagedacht over de opmerkingen hier en van verkopers ( ik ben al langs geweest bij een asko dealer ) Ik hik ingeval van vervanging wel aan tegen het B energie label dat Asko heeft t.o.v. A bij Miele. Punt blijft wel dat we tot nu toe heel tevreden waren over deze bosch ( wel spijt dat ik geen idos heb genomen ) Maar miele heeft ook maar drie dempers toch ?
Ik neem aan dat je doelt op de vier dempers van asko die vast staan op de bodemplaat.

hmm, Ik zie net via de link bij de Bosch service pagina dat de dempers die ze daar aangeven er anders uitzien dan degene die in mijn machine zitten. Het is wel de pagina van mijn type nummer ?
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #16
DB. schreef:
Op foto 5 kun je zien waar ik rechts onder ( spiegelbeeld ) iets zie bungelen. ik weet bijna zeker dat daar dat bonkende geluid vandaan komt.
Wellicht de moeite nemen om met Paint even een aanwijzing te maken. Alstublieft dank je wel

DB. schreef:
Volgens mij is er ook een wasmachine die met water inspuiten in de ribben die in de trommel zitten ,probeert de trommel te stabiliseren.
Lijkt mij een heel slim idee. Wie weet daar meer van.
 

DB.

 • #17
Het contra gewicht rechts onder is inderdaad los.

Hoe klik je het deurslotje los ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #18
Op dit filmpje wordt het duidelijk beschreven:


Vanaf ca 1 min 40 sec is te zien hoe het deurslot zelf losgemaakt wordt.
Kwestie van even indrukken van de vergrendellipjes aan de voorkant.
In een servicemanual zag ik ook een truc om daarvoor een punttang te gebruiken, kun je beide punten tegelijkertijd ontgrendelen.
 

DB.

 • #19
bedankt Kees, ik heb hem open en de boosdoener gevonden. Het is een losgescheurd betonnen contra gewicht.
( rechtsvoor )

Het contra gewicht zit met een aantal pallen en een schroef /bout zonder kop ? Ik zie geen mannier om deze te kunnen aandraaien. Ik denk een of twee kunstof steunpunten doorgescheurd en een quasi bout.
Het contra gewicht rond het midden gescheurd, maar is gewapend en hangt nog aan wat staaldraad.
( achter het deurslotje )

Op de werktekening zie ik alleen maar een hele voorkuip inclusief gewichten, echter de
De voorkuip is niet meer leverbaar. Op de bosch service site ?

Heeft iemand nog ideeen om dit beton contra gewicht toch nog te kunnen bevestigen.
20220902_130139.jpg
20220902_130246.jpg
20220902_130410.jpg
20220902_130817.jpg
 

DB.

 • #20
ALs er op de Bosch site staat niet meer leverbaar bij de voorkuip. Betekend dat dan dat een Bosch monteur er ook niet aan kan komen ?

Of gewoon dat ze dit onderdeel niet leveren aan particulieren ?

Bij Asko onderdelen website staat dat kuipen bijvoorbeeld alleen aan dealers worden geleverd.
En bij Miele zie ik ook niet dit soort onderdelen die je als particulier kan nabestellen ?

Dan is de volgende vraag welke wasmachine moet je bij aanschaf overwegen als je zelf wilt kunnen blijven repareren?

Zo`n werktekening van Bosch vind ik bijvoorbeeld wel weer goed van Bosch. Alleen als iets niet meer leverbaar is na 7 jaar terwijl de levensverwachting rond de 7 jaar ligt gaan wel de wenkbrauwen omhoog?
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu