Bosch Vaatwasser wast bovenzijde niet

D-dreamer edward

  • #1
Ik heb een Bosch S9VT1B ( GV57103EU/03, FD8412, 000333, bouwjaar 2005) die de vaat in de bovenlade niet reinigt.
Graag zou ik van jullie advies willen.

De vaat in de onderste lade is op het bestek dat in het speciale bakje zit redelijk schoon. Grote (lees hoge) borden willen nog wel wat vuil zijn.
Warm water maakt de machine, want er is veel damp als ik hem direct aan het einde van een programma open (warme damp).
We gebruikte alles in 1 blokjes (geen zout of spoelglansmiddel). Maar zijn overgestapt op vloeibaar. Regelmatig vonden we het blokje slechts half opgelost in het bestekbakje of tegen de onderkorf. Soms zelfs was het niet eens uit het geopende bakje gevallen.
Met de hand spoelen we de vaat vrij van etensresten.

Na het lezen van wat draadjes op het forum begonnen met...de sodaspoelingen. Helaas zonder resultaat.
Het labyrint heb ik vervangen, omdat het linksboven compleet verstopt was. De afvoerslang (grijs) heb ik niet vervangen omdat het verpompen naar het riool prima gaat.
De lichte enigszins doorzichtig slang van ongeveer een 75 cm heb ik niet vervangen omdat ik geen donkere/verstoppingen zie. Ik weet eerlijk gezegd niet waar die toe dient.
Maar een andere reden om deze slang niet te vervangen was dat de andere zijde niet vanaf de zijkant te benaderen is. Weet iemand of er nog meer panelen los genomen moeten worden (bodemplaat)?
De sproeiarmen en de sproeileiding naar de bovenzijde zijn losgenomen en gereinigd. Ze waren niet verstopt of vuil.
De zuigkamer van de pomp en alles wat daarvoor los moest vetvrij gemaakt.

De machine zonder korfen en zonder sproeiers of sproeileiding aangezet.
(de twee pers-uitlaten van de sproeipomp in de bodem hebben een vrije uitstroom)
Wanneer ik de deur open zie ik dat het water bedoelt voor de onderste sproeier tot aan het plafond spuit. Voldoende persdruk zou ik zeggen. Er komt geen water uit de tweede persleiding (voor de bovenzijde).
Of dat normaal is weet ik niet. Misschien wisselt de waterflow van onder- naar bovenzijde?

De watertoevoerslang vanaf het drinkwaternet heeft bij de aansluitkoppeling van de drinkwaterkraan een grijsblokje. Het lijkt iets van een terugslagklep te zijn. Maar dat weet ik niet zeker. De twee (rode) groffilters bevatte wat gruis maar waren niet verstopt. Zo goed en zo kwaad als dat kon deze gereinigt.

Tot zover mijn relaas. Wie heeft antwoord op het schuin gedrukte en/of suggesties voor een mogelijk vervolg? Alle hulp is welkom.

Alvast dank hiervoor.
Groet, Edward
 

HarryO

  • #2
Ik kan je mogelijk een deel van de vragen beantwoorden.
- "Misschien wisselt de waterflow van onder- naar bovenzijde?" Voor zover ik weet worden beide sproeiarmen gelijktijdig van water voorzien.
- "Het lijkt iets van een terugslagklep te zijn. Maar dat weet ik niet zeker." Dit is de Aquastop en deze sluit de water toevoer bij lekkage van de aanvoerslang of iets in de machine zelf. De sensor hiervan zit op de bodem van de machine.
 

D-dreamer edward

  • #3
Bedankt voor de tips, ik ga gelijk kijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu