Bosch Maxx 6 water inlaat pulserend

nickname_123

 • #1
De water inlaat tijdens de was beurt pulseert af en toe. Paar seconden water dan weer niet. Ik heb de slang en de filter nagekeken deze is schoon en water stop er nu tussen weg. Wat kan dit veroorzaken? Geen foutcodes tot nu toe.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Bij het vullen met wasgoed wordt er water opgenomen door het wasgoed en dat wordt aangevuld in de trommel.
Niets bijzonders dus.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #3
Geen foutcodes en gewone werking van het programma betekend geen probleem ! Meestal dan he ;)
 

nickname_123

 • #4
Hallo dank voor de antwoorden. Het programma duurt veel langer dan normaal en soms wordt er niet volledig afgepompt. Geen foutcodes tot nu toe. Tijdens de wasbeurt wordt er water opgenomen maar dit lijkt soms moeizaam en pulserend te gaan. Wat veroorzaakt het lange programma?
 

Lampje45

 • #5
Ik denk toch aan een probleem bij de niveau meting. Een defect in de sensor of een (gedeeltelijke) verstopping in het slangetje.
 

nickname_123

 • #6
Welk slangetje is dat dan?
 

Lampje45

 • #7
Op de balg voor de afvoerpomp zit een slangetje naar boven naar de niveausensor, die meestal net onder de deksel aan de zijkant gemonteerd zit. Dus haal het slangetje van boven eens los en blaas hem eens door.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #8
Ja en controleer ook of deze niet door is gesleten met het bewegen van de kuip, dit komt weleens voor. Dan verliest hij heeeel langzaam druk. Verstopping in het kunstof deel aan de kuip komt ook weleens voor.
 

nickname_123

 • #9
Dank allen! Morgen gaat de wasmachine op de zijkant en ga ik eens kijken of ik eea kan schoonmaken, met deze handleiding
Dan kan ik tenminste nalopen hoe alles in elkaar zit. Meestal vrij simpel gelukkig, 1 schroef en een clip of alleen clips. Nu ik erover nadenk denk ik dat een blokkade is ergens maar wie weet is er toch iets stuk.

Dus klopt het dan als een inlaatventiel of afvoer pomp defect is dat je een code krijgt? En als ze niet defect zijn niet?
 

Lampje45

 • #10
Ja en daar moet je ook nog voor uitkijken, want hij mag niet op zijn kant waar ook de electronica zit, die kan dan vol vuil water lopen en is de electronica total loss.
Dus kijk goed uit welke kant, zodat je de printen hoog en droog houdt.

Nee, was het maar zo simpel, het zijn alleen hulpmiddelen, maar er is nog steeds vakmanschap nodig om een storing goed op te lossen, want je krijgt alleen een richting waar je het zou kunnen zoeken. Vaak zijn het alleen de ingrepen die voor de veiligheid moeten zorgen, de enige die signaleren.
En het verschilt nog al van merk.
De ene fabrikant heeft bijv. een een gebroken snaar detectie, die alles afschakelt als de snaar breekt, de andere een pulsgever, als de trommel draait en de ander weer niets en kan de zaak gewoon in de fik vliegen als het wasgoed oververhit raakt, door een breuk.
 

nickname_123

 • #11
Yep snap ik maar bedankt voor de tip. Morgen alle afvoer slangen langslopen, hopelijk vinden we wat.
 

nickname_123

 • #12
Alle slangen losgehad en nagelopen, afvoer doorgespoeld, geen blokkades gevonden. Even aankijken en anders bij aanhoudende problemen maar eens beginnen met vervangen waterventiel, of desnoods de pomp.
 

nickname_123

 • #13
Ik verdenk de pressostaat nu. Gaan deze weleens stuk? Ik heb nog dit oude type:


Ik heb hem doorgemeten en lijkt in eerste instantie te functioneren. Vervangen toch maar?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #14
Ja deze gaan weleens stuk. Deze werken op x minibar e.d en dus heel moeilijk door te meten. Je moet wel 100% zeker weten dat het slangetje en alles wat daar aan vast zit 100% in orde is naar beneden toe. Klein haarscheurtje of beetje rotzooi in deze pressostaatleiding is genoeg voor storingen.
 

Lampje45

 • #15
nickname_123 schreef:
Ik heb hem doorgemeten en lijkt in eerste instantie te functioneren. Vervangen toch maar?
Kun je eens vertellen hoe je dit getest hebt?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #16
Waarschijnlijk heeft ie erop geblazen en toen gemeten of hij schakelt. :hup:
 

Lampje45

 • #17
Ja, dat denk ik ook , maar dat is geen testen, maar dat mag Nickname zelf vertellen.

Want deze manier van storing zoeken begrijp ik niet:

Quote: maar eens beginnen met vervangen waterventiel, of desnoods de pomp.

Ik verdenk de pressostaat nu. Gaan deze weleens stuk?

Ik heb hem doorgemeten en lijkt in eerste instantie te functioneren. Vervangen toch maar?


Er moet eerst eens wat uitgesloten worden.
Haalt het ventiel de hoeveelheid water wel?
Zijn de ventielen afzonderlijk getest, met een losse voeding?
Worden de ventielen wel juist aangestuurd? (Proeflampje plaatsen)
Op welke niveaus schakelt de sensor?
Is de temperatuursensor gemeten en getest?

Het maar op de gok vervangen van (dure) onderdelen zal alleen maar tot teleurstelling leiden en niets oplossen.
 

nickname_123

 • #18
Hallo dag of 10 verder, dank voor het meedenken. Het probleem was een combi van een blauwe waterstop welke kuren had (het pulseren - dit is nu afgelopen, waterstop is ertussen weg), en een dichtgeslibde afvoer, waar ik vandaag pas achterkwam.
De gehele afvoer van de muur gehaald en buiten doorgespoeld. Kwam een flinke lading slib uit en zat gewoon zo goed als dicht aan het uiteinde. Dit gaf het probleem met onvoldoende afpompen. Wel ondertussen de pressostaat vervangen, voor een nieuwer/verbeterd type. Inderdaad op de gok, maar voor 3 tientjes kan dat een keer. De oude had ik getest op continuïteit, inderdaad dmv blazen icm een multimeter.
Alles draait in elk geval weer prima nu. Alleen even een nieuwe waterstop halen nog, of misschien de oude even nachtje in wat schoonmaakazijn.

Nogmaals dank voor alle tips en jullie tijd!
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

 • #19
Bedankt voor de terugkoppeling
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #20
Laat die waterstop er maar tussen uit. Is toch mechanische dat wil zeggen. Alleen als de druk wegvalt springt ie op slot. Dus bij een gat in je aanvoerslang. Maar ook bijv als de druk valt door werkzaamheden aan het water in de buurt. Hoevaak heb ik een kapotte aanvoerslang gezien ? (Mits niet geknikt o.i.d van buiten komende onheilen). Nog nooit. Hoevaak heb ik storingen gezien door mechanische watersloten ? Al vaak.

Als je wasmachine ergens anders lekt doet deze helemaal niks.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu