Boren in verdiepingsvloer - Waar lopen de leidingen?

Tanooki

  • #1
Ik wil de aanvoer van mijn vloerverwarming gaan verleggen. Deze loopt op dit moment als aftakking van de radiator leidingen, vervolgens in de muur naar beneden, dan via de smeervloer naar de meterkast toe. Was destijds de meest makkelijke manier om dit aan te leggen en het werkt prima.

Echter, nu dienen alle radiatoren verwijderd te worden en dus ook deze leiding te vervallen.

Ik ben dus op zoek naar een nieuwe plek om de aanvoer en retour van de vloerverwarming verdeler aan te brengen.

Ik heb in de badkamer op de eerste verdieping, die pal boven de meterkast zit, een koofje voor de sunshower. Daar kan ik op een relatief makkelijke manier bij en daar zou ik 2 gaatjes naar beneden kunnen boren. Dan ben ik in de meterkast, waar de vloerverwarming verdeler zit. En ook op een makkelijke manier 2 gaatjes naar boven. Dan ben ik op zolder, waar ik makkelijk bij de CV ketel kan komen.

Easy as that, zou je zeggen. Maar: Is er een manier om erachter te komen of er leidingen lopen in de betondek en ook in welke richting o.i.d.? Ik wil heel graag heel veel moeite steken in dit boorwerk en dit correct aanleggen, maar als de kans zeer aannemelijk is dat ik door een water- of gasleiding boor, die middenin de 30 cm dikke betondek zit, dan zou ik er al snel naar neigen om een andere oplossing te zoeken. Als ik zo'n gebroken leiding moet repareren en daar alles moet uitkappen om er fatsoenlijk bij te kunnen komen, dan moet ik wellicht meer uitkappen dan überhaupt mogelijk is vanuit die koof, met alle gevolgen van dien.

Ik heb een leiding detector (D-Tect 120) geprobeerd. Die ging helemaal los en begon op zo ongeveer de hele vloer te piepen. Ik denk dat er genoeg "problemen" te vinden zijn voor zo'n apparaatje in een gewapende betonvloer. En wellicht vindt het ding sowieso het ijzer dat daar ook in zit. M.a.w., het lijkt erop dat ik dit apparaatje niet kan gebruiken om de plek te pinpointen waar ik veilig 2 gaatjes kan boren. Met veilig bedoel ik dan, geen leidingen raken, ik wil best wat moeite doen om door 1 of 2 stukjes betonijzer te moeten boren.

Ik begrijp ook dat er nou niet per se regels of richtlijnen zijn over waar de leidingen wel en niet horen te lopen in zo'n betondek. Dat helpt ook niet erg mee. :)

Hebben jullie ideeën, tips, of suggesties?
 

Tanooki

  • #2
Wat foto's uit het archief opgegraven. :)

IMG_20220205_160604.jpg

Vanuit de meterkast naar boven kijkend, daar zie je de waterleiding (+ vertakkingen, waarvan er 2 zijn vervallen) lopen.

IMG_20210825_183359.jpg

Inmiddels is het stukje achter de douche drain de sunshower koof geworden. Daar is dus wat ruimte om gaatjes te boren naar beneden, en ook naar boven. Maar waar in de meterkast de waterleiding naar boven loopt, zie ik hem boven in de badkamer niet meer lopen. Kan je er dan vanuit gaan dat deze ook niet meer kriskras door de badkamer heen zou lopen, maar rechtstreeks naar boven zou lopen?

IMG_20211119_111038.jpg IMG_20210905_134304.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu