Boren in poreurs/korrelig stucwerk

Vertigo

  • #1
Dag allemaal. Ik wil een rolgordijn in een zijkamertje ophangen. Klinkt als een simpel klusje, maar twee linkerhanden in combinatie met een oud huis maken zelfs simpele klusjes ingewikkeld. ;)

De muur waar ik in wil boren heeft een poreus/korrelig stucwerk dat al uit elkaar valt als je ernaar kijkt. Daaronder zit een behoorlijk harde stenen muur. Die combi maakt boren een uitdaging; voor ik het weet is het boorgat (in het stucwerk) veel te groot.

Nu is het laatst gelukt een netjes boorgat te maken, gordijn opgehangen... allleen een paar dagen later is het stucwerk rond het boorgat toch afgebrokkeld en viel het gordijn met een grote knal op de grond.

Tips om het gordijn iets permanenter aan die muur te krijgen zijn zeer welkom... :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Boor het gat door de stuc met een scherpe steenboor tot aan de harde muur, schakel de klopfunctie van de machine daarbij uit.
In de harde muur boren met ingeschakeld klopmechanisme.
Voor dat soort muren gebruik ik slagpluggen, de plug er helemaal in tikken en dan de bijbehorende schroef er in draaien en niet slaan.
U kunt de schuine kant aan de bovenkant van de pluggen er eerst af snijden voor het plaatsen.
Gebruik slagpluggen van 6 x 60 mm, dan weet u zeker dat de schroef goed vast zit in de harde muur.
 

Chathanky

  • #3
Als de harde steen niet afbrokkelt gebruik zet de plug dan in dat deel en gebruik een langere schroef, of zoals Jan aan geeft een slagplug.
Is de muur echt een drame boor dan het gat en reinig het gat met bv een stogzuiger. Je kunt dan een chemisch anker gebruiken of je vult het gat met een cementhoudend product. Bij het laatste druk je na het vullen de plug in de muur. Nadat de cement hard is kun je de schroef in de plug draaien.
Soms lukt het met een plug die zich helemaal opstroopt in het gat. Dit zijn dan niet de veelgebruikte wigpluggen. Bij de bouwmarkt kunnen ze je vast verderf helpen aan zo`n dergelijke plug.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu