Boren tussenmuur meterkast - risico op raken leidingen/kabels?

Heesw

  • #1
Om een netwerkkabel te kunnen doorvoeren van mijn meterkast naar een naastgelegen kamer wil ik een gat boren in de (betonnen?) tussenmuur tussen beide ruimtes. Ik wil boren vanuit de naastgelegen kamer naar de meterkast toe. Ik vraag me af of ik hierbij een risico loop op het raken van leidingen of stroomkabels die zich mogelijk in de muur bevinden? Op de plek waar het gat moet komen (op bijgevoegde foto rechts bovenin, achter de dikke PVC buis) lopen aan de buitenkant geen leidingen of kabels, maar ik weet dus niet zeker of er mogelijk achter of in de muur nog iets zit. Ik heb geen budget voor aanschaf of huur van een leidingzoeker, daarom wilde ik hier informeren of er wellicht ervaren klussers zijn die iets zinnigs kunnen zeggen over hoe groot het risico is op ongelukken. Is het gebruikelijk dat er zich in een meterkast, behalve de zichtbare leidingen aan de buitenkant, mogelijk ook nog leidingen in de muur bevinden?

Het gaat om een appartement op 11e verdieping, waarbij het raken van een waterleiding dus grote gevolgen heeft. Ik wil een situatie als deze liever voorkomen: https://www.ad.nl/rotterdam/veel-wa...ekkage-op-de-negentiende-verdieping~a89871e6/

Meterkast boren_1.png Meterkast boren_2.jpg Meterkast boren_3.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De kans dat daar iets is ingestord is zo goed als 0.

Je kan nooit 100% zeker zijn maar het is zeer onwaarschijnlijk alleen al omdat het makkelijker is om dan direct door het beton naar de meterkast te boren waar die voorziening weg komt.

Water zit links in de meterkast.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Ik zie maarliefst 7 ongebruikte leidingen uit het plafond steken. Weet je zeker dat er niet ergens een loze leiding zit in de buurt van waar je de netwerkkabel nodig hebt?

Het is niet gebruikelijk dat er leidingen in de muur achter de meterkast zitten, maar het kan wel zijn dat er leidingen door die muur lopen voor voorzieningen aan de andere kant van de muur, in de kamer erachter dus. Als daar een contactdoos of kraan ofzo in de muur zit kun je daar een bijbehorende leiding verwachten.

En ben je wel zeker dat het simpelweg een enkele betonnen wand is tussen de meterkast en de kamer? In hoogbouw wil er achter de meterkast ook wel eens een schacht verstopt zitten, als dat het geval is dan zit die waarschijnlijk helemaal vol met leidingen. :wink: Meten is weten, als je ergens 20cm ruimte mist dan zou ik nog maar even van de boormachine afblijven...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Heesw schreef:
. Ik heb geen budget voor aanschaf of huur van een leidingzoeker,
Wellicht kun je deze ook ergens lenen? En aan de andere kant: Zo duur zijn deze toch niet?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Als er een loze leiding ligt zou ik die gewoon gebruiken. Het is er voor bedoeld. Wat moet daar mee fout gaan wat super veel kost om recht te zetten?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
uiterst onwaarschijnlijk.
een waterleiding heeft daar niets te zoeken.

maar eigenlijk geeft je de oplossing zelf al aan en een paar tientjes zou het probleem niet moeten zijn
 

Heesw

  • #7
Thx voor de reacties! Ik ga even denken en wellicht toch voor een leidingzoeker.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu