Boost boiler

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ga een boost boiler plaatsen om de capaciteit van de tapwaterwarmtewisselaar van de stadsverwarming (Breda) te vergroten. Volgens het aansluitschema van de boiler loopt het koude water via de boiler naar de warmtewisselaar van de stadsverwarming. In de huidige situatie (zonder boost boiler) is er een inlaatcombinatie geplaatst in de koudwaterleiding die naar de warmtewisselaar loopt. Moet ik nu in de nieuwe situatie de inlaatcombinatie voor de boiler plaatsen of moet ie tussen de boiler en de warmtewisselaar zitten.

Ook zit ik nog een beetje met de afstand tussen de boiler en de warmte wisselaar. Volgens de installatieinstructie is de maximale afstand 2 meter. Ik denk dat ik dat niet ga redden en dat het meer wordt (weinig ruimte naast de warmtewisselaar). Wat zijn de gevolgen als die afstand groter wordt (zeg 5 a 6 meter).

Jullie hulp wordt zeer gewaardeerd.
 
Volgens het aansluitschema van de boiler loopt het koude water via de boiler naar de warmtewisselaar van de stadsverwarming.
Moet dat niet andersom zitten ?
De boiler gaat zo opwarmen voordat de stadsverwarming dat doet, lijkt me niet erg goedkoop.
 
Inlaatcombinatie mag nooit na de boiler zitten. Als je deze afsluit en de boiler gaat verwarmen dan is deze niet beveiligd met een inlaatcombinatie en zal mogelijk defect raken.

Heb dit soort situaties wel gemaakt, een direct gestookte boiler met daarachter nog een direct gestookte boiler ivm de capaciteit.

Hiervoor zit maar een inlaatcombinatie gemonteerd, er mag dan tussen de twee boilers geen afsluiter aanwezig zijn!

Succes.
 
Bedankt voor de snelle reacties.

Het koude water loopt volgens mij alleen door de itho boostboiler om de doorstroming naar de warmtewisselaar te regelen. Zodra de voorraad warm water in de boostboiler laag is moet er snel warm water bij. De boostboiler laat dan een kleine hoeveelheid koud water door naar de warmtewisselaar. De geregelde hoeveelheid koud water stroomt dan dus uit de boost boiler en gaat naar de warmtewisselaar van de stadsverwarming. Het warme water dat uit de warmtewisselaar komt (en nu in de huidige situatie dus het tapwater verzorgt) gaat dan de boiler weer in en wordt daar op temperatuur gehouden. Er onstaat zo snel een boost capaciteit van 90 liter.
De inlaatcombinatie zit nu direct voor de warmtewisselaar. Dat is het apparaat dat het water nu opwarmt. Als het koude water alleen door de boiler stroomt om de doorstroom te regelen dan ga ik er vanuit dat de inlaatcombinatie op zijn plaats kan blijven. Dat zal dus in de nieuwe situatie tussen de boiler en de warmtewisselaar zijn en blijft er alleen koud water doorstromen. Zie ik dat juist?
 
Volgens mij moet de boiler op de uitgaande warmwaterleiding van een ketel worden aangesloten, zodra de ketel niet voldoende water van de goede temperatuur kan leveren springt de boostboiler bij.
Er zit een inlaatcombinatie op een HR ketel, er hoeft er dan geen bijgeplaatst te worden.

Of er bij stadsverwarming ook een inlaatcombinatie voor de warmtewisselaar zit durf ik niet te zeggen, als er eentje zit kan de boiler na de warmtewisselaar gewoon tussen de tapleiding geplaatst worden.
Zit er geen inlaatcombinatie neem dan contact op met de leverancier van de stadsverwarming en vraag hoe te handelen.

In onderstaande PDF staat wat info. https://ithodaalderop.compano.com/D... Installatiehandleiding Boost boiler LB90.pdf
 
Jan schreef:
Volgens het aansluitschema van de boiler loopt het koude water via de boiler naar de warmtewisselaar van de stadsverwarming.
Moet dat niet andersom zitten ?
De boiler gaat zo opwarmen voordat de stadsverwarming dat doet, lijkt me niet erg goedkoop.

Het koud water loopt toch via de boiler naar de wisselaar op de aangegeven link.

Zolang de platenwisselaar de tapvraag kan bijhouden zal al het koud water via de boiler naar de platenwisselaar stromen en opwarmen. De boosterboiler zal niet aangesproken worden. (koelt ook niet af)
Zodra er meer gevraagd wordt zal de boiler aangesproken worden (plus de wisselaar) en het koude water langzaam stijgen totdat het bovenin de boiler zit en dan is de booster (buffer) leeg en zal het tapwater minder warm worden.
De inlaatcombinatie moet je ook aanpassen, deze moet van de platenwisselaar verplaatst worden van de wisselaar naar de boiler. (altijd in de koudwateraanvoer)

Als je het schema van de link bekijkt moet daar uit te komen zijn.
Binnen de stippellijn is wat er aanwezig is bij de boosterboiler. Buiten de stippellijn is hetgene wat je zelf moet aansluiten.
De uitzondering is de koudwateraanvoer, die zit binnen de stippellijn en voor het aansluitpunt plaats je de inlaatcombi, die staat niet in het schema aangegeven.

Houd bij de ombouw rekening met de stromingsrichting die er nu is enkel op de platenwisselaar van de stadsverwarming.
Doe je dit niet dan zal de eigen stadsverwarmingsregeling niet goed werken.

Deze zal ook bij goed aansluiten misschien niet goed meer werken. Deze is gewend om met koud aanvoerwater te werken en zal minder goed werken als de boosterboiler opgeladen wordt.
Je zal even moeten informeren op welke retourtemperatuur de eigen stadsverwarming werkt.
Bij lage retourtemperaturen die de stadsverwarming wil zien zal het opwarmen van de boosterboiler kunnen belemmeren.
 
De opmerking over de inlaatcombinatie heb ik niet goed :oops:
Dier moet inderdaad voor de boostboiler zitten.
Dat de koudwateraanvoer ook via de boiler loopt is correct, dat had ik er niet bij vermeld want de tekening geeft dit duidelijk aan.
 
Het even informeren kan zoals je aan had gegeven zeker geen kwaad Jan.
Je hebt in ieder geval je best gedaan om de persoon op weg te helpen. :wink:
 
Allen heel erg bedankt. Nu kom ik wel een stuk verder. De inlaatcombinatie zal ik voor de boiler plaatsen in de koudwateraanvoer.
Ik zal kijken of ik ergens kan informeren hoe het zit met de watertemperatuur in de kouddrinkwaterleiding die naar de platenwisselaar stroomt.

Overigens wordt de retourwatertemperatuur vanuit de platenwisselaar met een thermostatische radiatorkraan geregeld. Als er dus te heet water terugkomt uit de wisselaar (omdat er vanuit de boiler warmer drinkwater in stroomt en er dus weinig warmte onttrokken wordt uit het stadsverwarmingswater dat door de wisselaar stroomt) dan stopt de circulatie van warm stadsverwarmingswater door de platenwisselaar vanzelf. Dus volgens mij moet het gewoon goed gaan.
Ik zal toch wel even bellen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan