Boordiameter bij gebruik chemische ankers

Waldy

Specialist Zonwering
  • #21
@Thck

betreft 16mm.

De montage die ik aangeeft is anders dan die van 12mm nl met een speciale metalen bus met binnendraad waar een gewone bout in gedraaid wordt.
of de steen dan 5cm dik, meer of minder is is niet van belang want de stenen muur is een geheel.
Ik doe dit al jaren en dit volgens de richtlijnen die voor een chemisch anker staan.
 

Thck

  • #22
Ik heb bij het bouwmaterialenbedrijf (geen bouwmarkt maar een bedrijf voor de professionele bouwvakker) die bussen in de hand gehad. Ik heb ook met de medewerker van het bedrijf e.e.a. besproken en die optie mee afgewogen.
Zij gaven zelf toch de voorkeur aan ankers rechtstreeks in de muur met chemisch component eromheen.
Dus voorshands ga ik voor die constructie.
 

Thck

  • #23
Ik heb vandaag aan beide zijden 2 stenen vervangen die bij de 1e poging kapot gegaan waren.
Graag hoor ik van forumleden hoe lang het duurt voordat ik deze mag gaan belasten (boren en chemische ankers plaatsen) zonder risico dat ze weer los gaan zitten.

 

Thck

  • #24
Ik heb gisteren met een (losse) baksteen een proef gedaan. Ik heb er 2 gaten ingeboord één van 14mm en één van 12mm. vervolgens deze (na goed schoonsblazen) gevuld met chemischanker component en in beide gaten een anker gedraaid (8cm diep).
Vanmiddag (na 24 uur uitharden) een test gedaan. Aan beide ankers een staalplaatje van 10mm vastgeschroefd en de moer echt heel goed aangetrokken.
Conclusie de beide ankers blijven keurig op hun plaats, geen beweging in te krijgen en staalplaat zat goed vast.
(zie van de test hierbij de foto's).

Blijft voor mij nog even de vraag open staan "hoelang moet ik de nieuw ingemetselde stenen laten uitharden alvorens ik deze kan gaan belasten met boren en plaatsen van chemische ankers?
M.a.w. hoelang moeten gemetselde stenen drogen alvorens je de muur weer kunt gaan belasten.

 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #25
Toch wel 14 dagen wachten
 

Thck

  • #26
14 dagen maar!? ik was in de veronderstelling dat dit wel wat weken nodig zou hebben!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #27
Als je langer wilt wachten, doe dan 3 weken. Dan wordt er vanuit gegaan dat cement zijn eindsterkte heeft bereikt.

Echt een goede test was dat niet. De boringen kloppen namelijk niet met de eisen, zoals randafstand. De baksteen had als eerste kapot moeten gaan. Wel knap dat je twee zulke gaten in de baksteen hebt gekregen!

Let op alle randafstanden, die achter de boring wordt vaak vergeten, terwijl die vaak kritisch is. Kan je in de specs terugvinden van het anker, vaak ook op de verpakking.
 

Thck

  • #28
V.w.b. het boren van de gaten, ik heb heel bewust geen pneumatische boormachine gebruikt en de "gewone" boor niet op de klopstand gehad.

Ik begrijp even niet wat je precies bedoelt met "randafstand". Kun je dat even nader uitleggen?

Heeft iemand ervaring met het merk "Sika Anchorfix (1)"
 

Dennis 76

  • #29
Als je verlengde kapsteunen hebt, hoef je toch niet in je nieuwe stenen te boren ? Altijd de bovenste 4 stenen boorvrij houden.
 

Thck

  • #30
Hallo Dennis,

Ik denk dat dit inderdaad het geval zal zijn indien ik de "standaard" steunen die algemeen te koop zijn zou gebruiken (de strippen van ongeveer 50cm lang en zo'n 70mm breed).
Ik laat echter de verlengde steunen op maat maken conform voorbeeld op foto, daarbij komt de originele plaat vastgeschroefd middels de 4 M10 boutgaten en de steunplaat krijgt 2 bouten (ankers) in het verlengde stuk en 4 op het vierkant.

Ik doe het zo omdat dit scherm loeizwaar is (je kunt het met twee personen maar net tillen, dus ik schat toch wel zo'n 100 tot 130 kg.

Ik wil niet nog een keer het risico lopen dat het los komt van de muur.

 

Dennis 76

  • #31
Het is netjes hoe je het doet hoor, lekker stevig kan geen kwaad, ik hang de hele dag zonneschermen en rolluiken op en je wilt niet denken dat ze naar beneden komen. Doe wel wat je in je voorbeeld baksteen ook deed,
Zonder kloppen.

Succes
 

Thck

  • #32
Hoi Dennis,
Indien jij veel schermen ophangt en dus ervaringsdeskundige bent doet het mij deugt te horen dat ik alles goed uitgedacht heb.
Ik brn nog even in dubio of ik de bovenste twee bevestigingsgaten van de muursteun(dus niet van de schermsteun die daar op komt) ga gebruiken(om de muur minder te belasten).
Ik kan b.v. wel de chemische ankers plaatsen maar nog geen moer erop zetten(of niet aandraaien) en eerst kijken of de overige (4) waarvan 2 onder aan de plaat en 2 in het verlende steundeel voldoende houvast geven.
wat denk jij van deze optie ?
 

Dennis 76

  • #33
Ik zelf zou de onderste 4 doen, dat is echt genoeg.
Vaak zet je het veel vaster, dan het daadwerkelijk nodig is.Kijk gelijk of je alvast een gat kan boren om je electra snoer naar binnen te werken achter het scherm.
 

Thck

  • #34
Dat gat voor het elctrasnoer zit er al in, bij de eerste ophangpoging met schroefbouten en pluggen (alleen met de het originele ophangplaten) al geboord. Het scherm heeft ook 14dagen daarmee gehangen maar toen zag ik de platen wat los komen en heb het direct weer verwijderd, vandaar deze nieuwe oplossing.(zie eerder door mij geplaatste foto's).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #35
Randafstand is de maat tussen het anker en de zijkant (of boven/onderkant) van de muur. Ook de maat achter het anker is van belang.

Deze afstanden zijn waarschijnlijk groot genoeg, zodat je gewoon met een klopboor kan boren. Als je de maat kleiner neemt dan voorgeschreven, breekt de steen af. De randafstanden horen ze aan te geven op de verpakking, of anders in de specificaties.
 

Thck

  • #36
Ok, dit is mij nu duidelijk. Ik denk overigens wel dat t.o.v. mijn proef op een losse steen dit in de muur 9waar stenen omheen zitten) alleen maar gunstiger kan uitpakken.

Ik heb nog een vraagje na wat zoeken op andere sites over dit onderwerp kwam ik ook iemand tegen die aangaf dat hij in heel veel commentaren het gebruik van een momentsleutel mist! Nu ben ik als automonteur een vervend gebruiker van de momentsleutel en ben overtuigd van de meerwaarde van het gebruik hiervan (het is voor mij eigenlijk een routine om deze te gebruiken).

Ik ben dus ook wel benieuwd of ervaringsdeskundigen (misschien kan Dennis76 of iemand anders hierop reageren) bij dit werk gebruik maken van de momentsleutel. Ik ben ook wel benieuwd met welk moment ik de moeren van de steunplaat (met de chemische ankers) zou kunnen aantrekken.
Ik heb dit nog even op de teststeen uitgeprobeerd (na ze goed te hebben aangetrokken met de hand) heb ik de momentsleutel erop gezet en deze voorzichtig telkens verder ingesteld totdat hij doorklikte, dit was ongeveer bij 18 Nwm (dus niet zo'n heel hoog aanhaalmoment), maar verder durf ik niet te gaan, want natrekken met de hand gaf toch wel aan dat de moer nu echt heel vast zat.

Ik ben heel benieuwd naar ervaringen van anderen hiermee.
 

Dennis 76

  • #37
Ik zelf gebruik nooit momentsleutels, vast is vast.
Ik zou ook niet weten wat het NM aandraaimoment moet zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #38
Aandraaimoment behoort terug te vinden te zijn in de gegevens van de leverancier.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #39
Ik heb in de bouw volgens mij nog nooit een momentsleutel gebruikt zien worden.
 

Thck

  • #40
Ik sta hier wel een beetje van te kijken, want bij gebruik van en momentsleutel kunnen toch vervelende problemen worden voorkomen(b.v.dat je net iets te har aan de bout of moer sjort en daardoor toc h de verbinding kapot trekt.
M.b.t de fabrikantgegevens, dat wordt moeilijk omdat ik de steunen zelf ( eigen onteerp) laat maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu