Bonkende radiator / cv leidingen

Savan

  • #1
Hallo iedereen,

Sinds na de wintervakntie heb ik last van best wel hard bonkende leidingen. Soms hoor ik ze een paar keer zachtjes bonken en de andere keer is het in 1 keer een harde bonk.

Situatie voor de wintervakantie:
Van de zomer een geheel nieuwe instalatie aangelegd met behoud van de huidige ketel een Bosch Hrc35 welke 10jr oud is. Begane grond is volledig vloerverwarmd. 1e verdieping zit een verdeel herder en daarvan daan gaan de toe/afvoer leidingen middels kunststof buis door de zand cement laag naar de radiator.Vanaf de herder gaan de 22mm toe en afvoer leidingen nog een verdieping hoger waar nog 2 stuks radiatoren zitten.
Ik heb een honeywell zonergeeling thermostaat met wifi en op 4 stuks radiatoren in de slkmr heb ik van die honeywell thermostatische knoppen welke in verbinding staan met de zoneregeling. De vloerverwarming wil ik van de zomer aansluiten op de zoneregeling, momenteel draait de vloer mee als 1 van de radiatoren boven vraagt om warmte.Niet zo erg, wordt enkel iets warmer dan ingesteld voor de wkmr.
Er zit een bypass afsluiter tussen en ook het expansievat is vernieuwd. Op de 2 stuks radiatoren op de zolder zit een 'gewone'thermostatishe knop. All radiatoren hebben een danfoss ventiel (verkeeerd haaks) en op de afvoer een voetventiel.

Tijdens wintervakantie heb ik het hele systeem afgezet incl gaskraan dicht. Jammer van de zoneregeling maar zo vind ik het een fijner gevoel dat ik er niet over hoef na te denken :)

Na de wintervakantie, thuis aangekomen en de cv aangezet, kreeg ik om een of andere reden een radiator (de grootste) niet warm. Ontlucht dat kreng, ventiel nagekeken of deze niet is blijven haken, alle andere kranen dichtgezet behalve die en uiteindelijk de voetventiel geheel open gedraaid. Dag later was die loeiheet. Mission accomplished, maar het is me altijd blijven ergeren dat ik nou niet de juiste oorzaak weet van het niet warm worden destijds van die radiator.

Sindsdien is dus ook het bonken begonnen.

Ik heb zelf een aantal scenarios:

1: Teveel toevoer heet water naar die grote radiator waardoor deze best wel wat uitzet, knijpen op het voetventiel?
2: Heel mijn systeem laten inregelen door een cv monteur (waterzijdig inregelen?)
3: expansievat kadoek om een of andere reden..
4: Ketelpomp, wat ik me niet kan voorstellen (beestje is nog prima), begint mank te lopen en heeft niet voldoende opbrengst of juist te veel?

ben benieuwd wat jullie gedachtengang is en of ik iets over het hoofd zie.

Groeten, S.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Tijdens de montage van de leidingen retour en aanvoer leiding verwisseld.

Dat geeft gebonkt en geen warmte want die begint dan onderin de radiator en de tegenstroom op de thermostaatkraan geeft dat geluid.

Vr Gr en succes ermee.
 

Savan

  • #3
Nee, leidingen lopen keurig zoals het hoort, alle blauwe naar de retour en al rode zijn toevoer. Het heeft immers ook naar behoren gewerkt een hele poosje.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu