Boiler verwarmen met zonnestroom

Kimanski

  • #1
Ik heb het idee om mijn overschot ( 1000Kwh + per jaar) van mijn zonnepanelen te gebruiken om een boiler te verwarmen en deze voor de CV (intergas HRE) te zetten zodat het tapwater al met warm water gevoed wordt. Ik zag dat home Wizard een relatief goedkope oplossing biedt om een stopcontact te laten schakelen bij terug leveren. Dit is in te stellen op bijvoorbeeld 800, 1000 of 2000W

Ik wil hier een 'domme' boiler inzetten die zonder problemen aan en uit geschakeld kan worden. En welke dus alleen aan gaat waneer er een overschot aan energie is. Welk vermogen boiler raden jullie aan? Ik zelf dacht aan max 1000W zodat ik deze al bij een beetje zon in kan laten schakelen.

Zijn er ervaringen en alternatieven van boilers die aan gaan bij terug leveren?

Alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Behalve dat je met 1000w ook 3000w water kan maken?
Dat het, zolang we nog mogen salderen weggegooit geld is.
Dat er slimmere methode is, die dingen zijn nl niet zo snel en dus schakel je te laat in en te laat uit.
Eigenlijk moet je de stroom direct meten en wegstrepen tegen de opbrengst en met dst signaal een dimmer aansturen om de elementen te sturen.
Zet jij een lampje aan dan zal de boiler direct daarop kunnen reageren door iets minder te verstoken.komt er een wolk idem direct vermogen terugnemen, is er veel zon direct naar max.
Maar dit is alleen rendabel als je niet meer kan salderen.
 

marlonnn

  • #3
Ik zat aan eenzelfde systeem te denken in samenwerking met Homewizzard, de vraag is natuurlijk of dat schakelen voor nu nodig is met salderen zoals the headhunter aangeeft.

Ik begrijp wel wat The headhunter voorstelt en dat heb ik ook al een beetje onderzocht met een Kwh meter met Mod-Bus + een Raspberry Pi voor de sturing maar de vraag is of dat je hiermee niet en teveel geld uitgeeft voor de automatisering die je aan de andere kant niet terug verdient omdat je ook weer niet zoveel optimaliseert. Dit is ook afhankelijk van de grootte van je PV systeem, zo heb ik 51 panelen en lever ik op een zonnige dag makkelijk 20 Kwh terug met lange periodes van 6Kw, dan hoef ik dus niet zo moeilijk te schakelen. Met homewizzard zal hij dus als het net boven je ingesteld vermogen piekt 5 minuten verwarmen en kan het dus zijn dat je idd 1 minuut later alweer stroom uit het net trekt.

Mijn idee was er dan nog bij om de elektrische boiler voor de CV ketel te hangen als ''hot fill'' zodat als het water op is of het geen zonnige dag is ik op gas mijn water verwarm (al is ook dit pas echt nuttig als het salderen er af is, nu kan ik het verbruik zonder zon gewoon salderen en de boiler dus gewoon aan houden).

Het is in jouw situatie dus echt afhankelijk hoeveel, hoe vaak en hoe lang lever je welk vermogen terug.
 

stefan9

  • #4
Als je een overschot aan energie hebt, heb je voor dat overschot niks aan salderen.
Voor dat overschot krijg je namelijk een veel lager terief. Het hangt van dat tarief en je tarief voor gas af of het aantrekkelijk is om het overschot zelf "weg te stoken".
Met een warmtepomp haal je inderdaad meer energie uit die 1000kWh, maar een warmtepomp is veel duurder dan een simpele electische boiler en heeft meer onderhoud nodig. Wederom moet de rekenmachine uitwijzen wat het aantrekkelijkst is.
 

PimKlus

  • #5
Heb je al gedacht aan lucht / lucht warmtepomp (airco) als bijverwarming? Met 1000kWh aan elektriciteit kun je circa 4000kWh aan warmte genereren. Dit staat ongeveer gelijk aan 500 m3 gas.
Terugverdientijd kun je zelf uitrekenen maar is al snel 2-3 jaar. Ook zonder overschot of salderen is dit snel interessant voor de portemonnee.
 

Kimanski

  • #6
dank voor de reacties!
Ik begrijp dat ik nu met salderen niet uit maakt. Ik heb ook inderdaad gelezen dat bij meerdere energy sockets het allemaal traag werkt. Ondertussen had ik de P1 adapter aangeschaft maar ik had daar iets meer van verwacht dus denk idd dat ik hier verder niet mijn geld op in ga zetten.

op dit moment krijg ik zo'n 6 ct per Kwh terug dus dat is 60 euro per jaar. Als ik Pim moet geloven is dus 1000Kwh gelijk aan 125 m3 gas wat in januari 1,50 Euro x 125 m3 = 250 euro - 60 Euro wat ik terug zou krijgen is dus minimaal een voordeel van 190 Euro per jaar.
Misschien beter om zolang we kunnen salderen een goedkope simpele boiler te installeren en dan rustig zoeken naar de beste oplossing om een goeie schakeling te creeren.

Ik ga me ook inlezen op warmtepomp boilers. Zelf dacht k namelijk dat je dan altijd buiten een warmtewisselaar hebt maar dit is blijkbaar niet (altijd) nodig.
 

PimKlus

  • #7
Je kunt dit redelijk eenvoudig maken met domotica systemen.

Inderdaad nu met salderen is het nog niet interessant. Maar over paar jaar wel. Buiten het salderen wordt er momenteel ook gesproken over bandbreedtes en dynamische tarieven. Dus vroeg of laat heeft iedereen dergelijk systeem nodig om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.

Zelf lees ik de P1 poort uit met Raspberry PI en heb zo altijd je actuele verbruik (iedere seconde).
Met domotica systemen zoals Domoticz, Home assistent etc. kun je op basis van de je verbruikt / terug leverwaarde dan bijvoorbeeld apparaten aan of uitzetten.
Als je hier verder in wil verdiepen kun je het best op forums voor domoticz of home assistant kijken, hier is enorm veel informatie over incl. uitgebreide handleidingen en video's

Zelf gebruik met name zigbee producten maar steeds meer apparaten hebben zelf iets ingebouwd. Bijvoorbeeld airco / droger / vaatwasser die je met wifi kunt bedienen. 1 Apparaat aanzetten op basis van je verbruik is zeer simpel gemaakt. Het wordt wel complexer naarmate je meer apparaten wil schakelen en prioriteiten etc.

Warmtepomp boilers zonder buitenunit halen de warmte uit de ruimte in de zomer handig maar in de winter extra stoken. Maar wellicht toch interessant, je koelkast doet hetzelfde maar dan andersom.
 

Kimanski

  • #8
Ik heb een PI draaien dus zal me eens inlezen om deze op de P1 aan te sluiten.

Wat me van de de home wizzard een beetje tegen valt is dat je in de history alleen per 5 minuten het gemiddelde verbruik zien. Mogelijk gaat dit idd beter via de software van de PI.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu