Boeidelen uitbouw opknappen

Paulus Pietsma

  • #1
De boeidelen van onze uitbouw zijn al een aantal jaar (+7....?) niet behandeld/onderhouden. De verf bladdert er inmiddels flink vanaf zoals te zien is. De zinken daklijst is ook niet helemaal fris meer en dient vervangen te worden.

Als dit gedaan is ben ik van plan de boeidelen nieuw in de verf te zetten. Maar wat is het beste? Ik zat zelf te denken om deze in de systeemverf te zetten. Dit om het hout niet geheel af te sluiten en dus het vocht te kunnen laten reguleren. En daarna af te lakken.

Of is het toch beter om de boeidelen 2x in de grondverf te zetten en daarna af te lakken?

Wat kan ik overigens doen met de kopse kanten? Is de ruimte tussen het hout en de stenen wel voldoende? Of dient te tussenruimte vergroot te worden (middels een multitool)? En dient dit nog ergens mee afgekit te worden of niet?





 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Als u een EPS systeem gaat toepassen moet u dit niet weer gaan afsluiten met een gewone lakverf. U doet dat het vochtregulerende effect van de systeemverf teniet.

Hou u bij 1 systeem. Op de foto is te zien dan de daktrim de oorzaak is van het afbladderen van de verf.

Dit zal mogelijk zo blijven omdat u niet bij de kopse kant van de boeidelen kunt. Zorg er in ieder geval voor dat het te behandelen hout geen hoger vochtpercentage heeft dan ca. 20%. Daarboven heeft schilderen geen zin. Dicht dan ook de naad tussen hout en stenen muur af met een exterieur acrylaatkit.

De onderhoudsfrequentie van een EPS verf is wel korter dan die van een meer afsluitende lakverf, ca. 3 jaar.
 

Paulus Pietsma

  • #3
Hartelijk dank voor de tips Kees! :D

Is het overigens niet beter om de boeidelen los te halen (zijn volgens mij gespijkerd) om zo de kopse kanten beter te kunnen behandelen? De daktrim dient toch vervangen te worden dus dan lijkt mij dit het juiste moment om de boeidelen goed te behandelen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Inderdaad. Behandel ze dan met kopsekanten sealer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu