Bodemisolatie kruipruimte verwijderen

JeroenB22

  • #1
Goedenavond,

Ik wil i.v.m. de vloerverwarming de kruipruimte opnieuw aanpakken.
Huis is twee jaar geleden verkocht met vloerisolatie, maar nooit er onder gekeken natuurlijk en het blijkt gewoon bodemisolatie te zijn. Van die piepschuimen achtjes zijn het allemaal.

Nu heb ik een aantal bedrijven gehad voor nieuwe vloerisolatie, onder het beton zit verder niets. Dus onder de vloer is bijna even warm als boven de vloer, zonde van de verspilde energie en centjes. Maar we hebben hierin een keuze gemaakt qua bedrijf . Maar dit alles is zonder verwijderen van de oude vlokken. Anders werd het bij alle bedrijven wel heel erg duur,...

En ik ben de beroerdste ook niet om even onder de vloer te kruipen. Echter zoek ik nog naar een beetje geschikte oplossing om die rommel eenvoudig te gaan verwijderen. Heb maar één kruipluik van 50x50cm.

Natuurlijk kun je eenvoudig gaan scheppen, maar ben je wel heel lang bezig, ook het omdraaien van een bladblazer spookte al door m'n hoofd of iets van een grote zuiger met een slang. Maar dit vind je ook maar weinig hier in het noorden.

Is er iemand die een handige tip heeft, of die dit ook al eens heeft gedaan?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ligt dat spul in de weg of moet het weg van de isolatie man?
 

JeroenB22

  • #3
Ja, dat spul verdwijnt definitief.

Er komt een soort van zeil, plastic over de bodem met daaronder noppenfolie om het drijvend vermogen van het zeil te vergroten (kleigrond/grondwater overlast)

En aan onderzijde van de betonnen vloer komt een alu folie met drie luchtcompartimenten.

Een huis een straat achter mij heeft het ook nu een drie jaar, heb daar onder de vloer gekeken, en is daar gewoon kurkdroog.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
'een alu folie'

Als ik dit lees gaan alle bellen rinkelen. Weet je ook de isolatiewaarde van deze folie? En de beloofde isolatiewaarde van het geplaatste product?

De ervaring leert dat veel van deze folies amper isoleren, en de luchtkamers erboven zijn in de praktijk ook nooit 100% gesloten. Dan isoleert het geheel amper.
 

JeroenB22

  • #5
Klinkt enger dan het is hoor!

Er is zeker wel over nagedacht, en wordt al 35 jaar gebruikt. Tevens is TNO, VARA/kassa en Consumentenbond er ook enorm positief over. Maar daar kijk ikzelf nooit naar,..

Per woning blijft de situatie afhankelijk natuurlijk.

Ik heb vrij veel laat van vocht wat bij een stevige regenbui moeilijk wegstroomt.
Nu liggen vlokken in, maar die doen maar weinig heb ik het idee, sommige leidingen onder de vloer zijn ook niet katsdroog.

En omdat ik vloerverwarming heb, warmt de vloer onder en boven even veel op. En dat is zonde. Vloer blijft om energie vragen, omdat het onder de vloer gewoon koud blijft,...

Dus die stomme vlokken moeten eruit en dan komt er een water en gasdicht zeil over de grond de liggen. Deze wordt rondom hermetisch afgesloten tegen de funderingsmuren. Wat er dus voor zorgt dat er geen optrekkend vocht meer omhoog komt.

De "alu-folie" komt aan de onderkant van de betonnen vloer aan. Ook deze wordt rondom hermetisch dicht gemaakt. Het product heeft een iso waarde van 3.8. Na plaatsing kan dit lager liggen, waarde weet ik niet exact. Deze folie zorgt dus dat de warme lucht van de vloerverwarming bovenin blijft. Want warme lucht moet omhoog blijven gaan. Die folie zorgt dus dat het niet verder zakt. En in mijn geval de vloer beter warm houdt. Zo krijg je een veel fijnere comfort in huis. En hoeft de cv ook niet enorm vaak aan te slaan. Iets wat die nu wel enorm vaak doet, omdat die vind dat het onder de vloer veelste koud blijft.

Ik heb al vanalles laten komen van pur soorten naar nieuwe vlokken en tig soorten korrels. Maar niks sprak mij aan voor de situatie hier onder huis. Elke keer pak je dan maar 1 probleem aan terwijl ik beide problemen wil aanpakken. En kan die energievretende vuilwaterpomp, die vrij diep ligt ingegraven er ook onder uit,...

Zoals eerder genoemd heb ik het ook onder een ander huis gezien, tevens zelfde woning. Daar onder de vloer gekropen, om alles te bekijken en exact dezelfde installateur komt het dan ook hier plaatsen,.. Heb overige nog niks getekend! En die mensen bespaarden het eerste jaar al een 400€ aan kosten met een normale cv installatie. En aangezien vloerverwarming veel meer verbruikt. Denk ik dat mijn besparing ook enorm omhoog schiet. Want 600€ voor alleen gas bijbetalen naast de maandelijkse afschrijving is geen pretje hoor!

Er is zelfs bewezen dat bij een betonnen vloer met vloerverwarming en pur isolatie er maar twee graden verschil is tussen boven en onder de vloer. Met de folie loopt dit verschil al op richting de 4 a 5 graden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die stomme vlokken zorgen ervoor dat de temperatuur van de kruipruimte omhoog gaat en dat is niet verkeerd.
"Want de warme luchtstroom moet omhoog blijven gaan". Warmte stromen gaan altijd van warm naar koud, deze gaat altijd naar de kruipruimte. Is een natuurwet kan die firma nooit veranderen wel vertragen.

"Er is zelfs bewezen dat enz.." Die vloer voelt koud aan. De temperatuur van de vloer zal niet veel lager zijn dan die van de ruimte.
Leg een kleed op je vloer dan voelt het kleed niet koud aan.
De temperatuur is nog steeds het zelfde hoor. Leg er een plaatje polystyreen op he dat voelt warm aan. Je vloer gaat nu warmte geven. :lol: :lol:

Water in de kruipruimte is geen probleem hoor. Zou dat wel zo zijn kunnen we heel veel huizen in Nederland afbreken. Onder andere dat van mij.


Ik weet een ding zeker bij mij onder de kruipruimte zie ik niet hoe zo'n folie volledig dicht aan de wanden kan worden aangesloten. Zou mijn kruipruimte zoveel anders zijn.

Hoe zit het met de ventilatie van de kruipruimte?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Je maakt er een mooi verkooppraatje van. Ik heb daar de nodige opmerkingen bij, maar dat maakt voor het resultaat niet veel uit. Kies een product dat volgens de Nederlandse norm is getest. En zorg dat het volgens voorschriften wordt gemonteerd. Dan is de isolatiewaarde na plaatsing niet lager zoals je schrijft.

Je hebt het over veel vocht na regen. Check of het vocht straks onder de folie blijft, dus dat er geen water via de zijkant de kruipruimte instroomt. Zorg ook voor voldoende ventilatie, aan twee tegenover elkaar gelegen zijdes.

De bestaande losse isolatie kan je eruit laten zuigen. Er zijn dat soort apparaten voor isolatie of zand. Of je die kan huren om het zelf te doen weet ik niet. Misschien kan het ook met een stofzuiger voor houtbewerkingsmachines, al heb je dan wel veel zakken nodig.

 

JeroenB22

  • #8
Haha, nou ja verkopen zal ik het nooit doen :mrgreen:

Maar ben er al zo'n tijdje mee bezig. En dezelfde woning achter mij heeft het gewoon ook, en daar werkt het echt goed. Bewoners zijn er zeer blij mee.

En iedereen mag z'n bedenkingen hebben hoor, die had ik ook absoluut! Had hier ook nog nooit van gehoord. Alleen door veel te onderzoeken/achterhalen leek het me toch een goede optie voor de situatie hier thuis.

Ventilatie ben ik afgelopen zomer nog mee bezig geweest, voor en achter was er in een vorig leven iets van een cement in de sleuven gegoten, waarbij alles grotendeels dicht zat.,. Dus die heb ik weer vrij gemaakt. En ventileerd weer goed. Die folie wordt op 3/4 hoogte geplaatst vanaf de grond tegen de funderingsmuren. Ruimte is 55cm diep.

Over het vele vocht, bij een hoosbui van half uur staan de straten al blank,.. Eigenlijk dan stroomt het water gewoon enorm moeilijk weg. En wil er wel wat grote "plassen"in de kruipruimte liggen. Maar heb eigenlijk nooit een continu zwembad van 5cm water zeg maar.

Kwam ook al uit op dat soort isolaties,... Maar moeilijk te vinden inderdaad, ach anders verstand op nul en gewoon gaan leeghalen.
 

--Michiel

  • #9
Ik heb goede ervaring met *.

Verder bevalt * goed hier.
@Wbg folie zit met slagplug om de meter tegen de zijmuur op 10 cm boven het max waterniveau Daar komt geen/heel weinig damp langs. Mijn kruipruimte is nu droog en schoon, was vies zompig hok,

geen merknamen noemen: lees de forumregels! - mod
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu