Vochtige kruipruimte, beslagen ramen, bodemfolie toepassen?

frankvanamerongen

  • #1
Sinds een week zijn de ramen in de huiskamer beslagen en ik vraag me af of dit kan komen door vocht in de kruipruimte, en zo ja, wat kan ik daar aan doen?
De muren in de huiskamer zijn niet vochtig of beschimmeld oid, het uit zich dus alleen maar door een hoge luchtvochtigheid in de huiskamer, en dus beslagen ramen.

Het heeft natuurlijk veel geregend de afgelopen week, van de zomer was de kruipruimte nog droog. Er staan geen plassen water in de kruipruimte, maar de vloer is wel echt heel vochtig. Ik kan zien dat de funderingsmuren ook echt vochtig worden van onder uit, de stenen zijn aan de onderzijde van de kruipruimte beduidend vochtiger dan aan de bovenzijde.

Constructie van het huis: Het is gebouwd in 1990. Het huis staat op een plaatfundering, dus de hele vloer van de kruipruimte is van beton. Er zijn aan 2 tegenovergestelde zijdes van het huis meerdere ventilatieroostertjes in de kruipruimte.
We hebben een betonnen broodjes vloer met isolatie en vloerverwarming.

Nu vraag ik me af of ik de beslagen ramen in de woonkamer kan voorkomen door de kruipruimte droger te krijgen. Ik lees over bodemfolie die je over de vloer kan leggen en ik vraag me af of iemand hier ervaring mee heeft? Trekt het vocht dan niet alsnog gewoon door de muur naar de huiskamer? Zorgt deze folie er niet voor dat de kruipruimte in droge periodes niet meer droogt omdat het vocht onder de folie gevangen zit?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Hoe wordt de woning geventileerd?
 

Auto-Geen

  • #3
Worden de rookgassen van de verbrandings toestellen wel correct afgevoerd?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
frankvanamerongen schreef:
Trekt het vocht dan niet alsnog gewoon door de muur naar de huiskamer?
Dat zou zeker kunnen maar gelukkig is er een als.
De temperatuur van de huiskamer moet dan lager zijn dan de temperatuur van de kruipruimte.
De temperatuur in de woning is?
Toch maar even je weet het nooit. Je hebt geen HR++ glas laten zetten.
 

frankvanamerongen

  • #5
Er is geen specifiek ventilatie mechanisme in de woning. Gewoon een raampje open af en toe. De vraag voor rookgassen kan ik niet plaatsen, maar laat ik het zo zeggen: De CV zit op zolder dus dat is de oorzaak niet. De termostaat staat nu op 19 en er zit gewoon dubbel glas in de woning.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Hoe hoog is de relatieve luchtvochtigheid?
 

frankvanamerongen

  • #7
Ik heb geen aparatuur om de luchtvochtigheid te meten. Ik ben op zoek naar iemand die me uit ervaring oid kan vertellen of het toepassen van folie in de kruipruimte een oplossing kan zijn, of iemand die een beter idee heeft.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Omdat het heel lastig is om hier het juiste advies te geven kan je beter je klimaat in huis monitoren.
Een hygrometer kan je de kop niet kosten.
Er zijn 4 parameters die van invloed zijn. De temperatuur en de luchtvochtigheid van binnen als die van buiten.
Maar goed nog even op een reactie wachten kan ook, je weet maar nooit.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #9
En houd de kruipruimte ook in de gaten. Is er daar echt (alleen) sprake van vocht dat van buiten naar binnen komt, of is het (ook) condens? De buitentemperaturen zijn nog best hoog geweest en de luchtvochtigheid ook. Dat zijn omstandigheden waaronder je gemakkelijk condens kan krijgen. De vloer van de kruipruimte is waarschijnlijk het koudste oppervlak. Je schrijft dat er ventilatie in de kruipruimte is, maar is die voldoende / werkt die goed? Zijn er buren met dezelfde bouw die dit probleem ook hebben? Ik zou het als het probleem niet heel acuut is een tijd lang monitoren (wat doen verschillende weersomstandigheden en ventileren?) voordat je stappen onderneemt. Hygrometer is een erg handig hulpmiddel, ik heb ze zelf ook in de kruipruimte en in de kelder hangen.
 

frankvanamerongen

  • #10
Nee het is geen accuut probleem dus ik kan zeker zo'n meter kopen en een tijdje aanzien. Ik neem aan dat ik die dan in de kruipruimte moet hangen en de boel een tijdje monitoren bij verschillende weersomstandigheden? Ik zal de resultaten dan hier wel posten. Eens per dag meten, is dat voldoende?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Die verschillende weersomstandigheden zijn van invloed.
Gewoon in de kamer hangen en wat de meter aangift bij deze site invullen.
De berekening komt een getal uit en op alle vlakken die een lagere temperatuur dan de berekening laat zien zal condens ontstaan.
 

frankvanamerongen

  • #12
Heb je nog tips welke meter te kopen? Ik zie veel verschillende meters, veel verschillende prijsklassen. In review lees ik helaas niet terug of een meter accuraat is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
als je een betonnen plaat onder je hele woning hebt kan er nauwelijks spraken zijn van optrekkend vocht vanuit de kruipruimte.
maar als je iets wilt doen laat je beganegrondvloer dan isoleren en neem daarbij gelijk een stuk van je muren mee.

verder is ventilatie belangrijk en het belang daarvan neemt toe als je beter isoleerd
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu