Bodem kruipruimte van beton

KoekieMan

  • #1
Beste Klussers,

Mijn vriendin en ik hebben een huis uit 1960 gekocht. Vochtige muren door een vochtige kruipruimte (60cm diep). Hierdoor besloten om de balken vloer te verwijderen en te gaan vullen met schuimbeton, vloerverwarming, dekvloer en daarna een mooie houten vloer.

Maar bij het verwijderen van de houten balkenvloer stuitten we op een ondergrond van beton. Dus de bodem van de kruipruimte is beton. Geen zand dus wat wij verwacht hadden. Onze gepensioneerde aannemer stond er bij, en had dit nog nooit in zijn carrière gezien.

Zijn er meer klussers die hier weleens mee te maken hebben gehad. Kunnen we hier gewoon schuimbeton op gieten? Of is het nodig een constructeur in te schakelen voor de draaglast die deze betonnenvloer dan gaat ondervinden (ook al is schuimbeton natuurlijk licht)

Kruipruimte lijkt erg droog. Waarschijnlijk optrekkend vocht in de muur omdat de kruipruimte niet (goed) geventileerd was.

Alvast bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Zeer waarschijnlijk 50 mm stampbeton als bodemafsluiting. Kan je er een gat in hakken of boren om de dikte te bepalen?
 

KoekieMan

  • #3
Aha, dankjewel. Nu weet ik hoe het heet.
Ik ga deze week proberen er een gat in te boren.

Kan zo'n bodemafsluiter het gewicht van een nieuwe betonnen vloer houden? Of gaat zoiets verzakken?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Komt wel vaker voor hoor, dat er een betonnen vloer onder ligt.
Maar voordat je hier een nieuwe vloer op gaat storten, zou ik ook eerst de oude stalen cv leidingen vervangen.
Want als die straks eens een keer doorgeroest zijn, en gaan lekken, kun je er nooit meer bij, en moet je nieuwe leidingen over de muren gaan leggen, wat er niet uit ziet.
En waar lopen die 3 zwarte kabels of slangen naar toe, en wat zijn dat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het ziet er droog uit. De koppen van de balk zijn deze aangetast. Weet je zeker dat het optrekkend vocht is. Was de kruipruimte geventileerd.
Onder je vloer kunnen, vind ik, heeft wel voordeel.
 

Combiketel

  • #6
Toevallig laatst ook in een huis bezig geweest waar we dit tegen kwamen toen de oude houten vloer verwijderd was. Daar alle stalen leidingen vervangen voor kunststof leidingen aangezien de vloer daar ook helemaal dichtging.
 

KoekieMan

  • #7
Bedankt voor jullie reacties.

Kunnen wij zomaar schuimbeton (of een andere vorm van beton) in de kruipruimte gieten zondag dat de vloer verzakt. Ligt dit stampbeton op aangestampt zand?

En die pvc pijp die uit de grond komt, lijkt mij later aangelegd. Hier hebben ze een stukje van de bodemafsluiter open gehakt, om deze pvc aan te leggen met kabels (stroom?). Ik kan helaas nog niet zien waar de kabels heen gaan aangezien de helft van de vloer nog even moet blijven zitten voor constructieve redenen. Hij gaat in ieder geval niet naar de meterkast. Vreemd?

Er groeien trouwens ook wortels mee naar binnen :-)

Hij lijkt niet goed geventileerd de kruipruimte. Of er komt vocht binnen via de kruipruimte. Alles is kurkdroog, behalve het stucwerk van de muur in het hoekje. En de houten gevelbeplating lijkt een beetje vochtig. Maar de muur gaf een 9 op de schaal van 9 aan, toen dit huis gekeurd werd door de bouwkundige.

In ieder geval enorm bedankt voor jullie reacties. Als jullie tips hebben dan zijn deze altijd welkom. Ik hou jullie op de hoogte.

Oja, de cv leidingen gaan wij allemaal verwijderen. Er komt vloerverwarming door het hele huis.

Groetjes,
Anne

 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
1) Eerst even een kleefmonster nemen van de witte koek die om de CV buizen zit, dit kan asbesthoudend zijn

2) Ik zou de kruipruimte behouden, ventilatie in orde maken en een broodjesvloer erop leggen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Het zand onder de bodemafsluiting is in het algemeen evenveel verdicht als het zand onder de fundering.
Voeg je belasting toe, dan krijg je ook meer zetting. Als het zandpakket goed is, dan is de zettingstoename minimaal.
Kruipruimte opvullen met schuimbeton ipv zand heeft als voordeel dat dit minder weegt. De warmte isolatie van schuimbeton is minimaal, dus wel nog een laag isolatie toepassen.
Maar controleer eerst de dikte van de bodemafsluiting.
 

KoekieMan

  • #10
Bedankt.

Ook al is mijn klashulp er van overtuigd dat het geen asbest is, heb ik zojuist toch maar een analyse pakket aangevraagd. Tot die tijd zal ik er niks mee doen.

De bodemafsluiter is ongeveer 50 a 70 mm dik.

Ik hoor en lees juist dat schuimbeton, met daarbovenop een soort folie een prima isolerende werking heeft? Moet ik anders nog EPS platen onder het beton leggen? Of boven het schuimbeton?

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Lijkt me sterk dat schuimbetoen een goede isolerende werking heeft. Toch maar even de Rc waarde opzoeken.

In 1968 voor de zelfde vraag gestaan een houtenvloer of volstorten met beton. Lopend op het zand was iets van optrekkend vocht zichtbaar. Isoleren telde nog niet.
Het werd volstorten. Wat een spijt heb ik gehad. Het ergste was dat na volstorten het vocht een stuk hoger zichtbaar is geworden tot bijna 1 mtr boven de vloer.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Schuimbeton isoleert maar heel matig, al doen de leveranciers anders geloven. Ten eerste is er zeker 40 cm nodig om een beetje RC waarde (boven de 3) te halen. Bedenk daarbij dat de randen allemaal veel verlies hebben, want daar zit het tegen de fundering aan.

Daarnaast wordt de RC waarde gemeten in een laboratorium, op teststukken DROOG schuimbeton. Je kunt wel nagaan wat er met de isolatiewaarde gebeurt als het vochtig(er) wordt. Als (enige) vloerisolatie, geloof ik er niet in.

Een kruipruimte zou mij daarnaast ook heel wat waard zijn. Zeker in dit geval, waarbij er leidingen lopen.
 

KoekieMan

  • #13
Wij willen graag van de kruipruimte af door het holle geluid wanneer je er overheen loopt. Een betonnen vloer geeft voor ons meer wooncomfort.

Het alternatief voor schuimbeton zou zijn:
Zand - isolatie - beton - vloerverwarming - dekvloer.
zonder dat ik hier nu snel offertes voor ga opvragen. Is dit goedkoper dan schuimbeton?

Ik heb trouwens ook ontdekt waar het vocht waarschijnlijk vandaan komt. Aan de buitenkant van het huis is te zien waar de wortels vandaan komen die in de kruipruimte te zien waren. Deze waren langs gevelplaten heen gegroeid. Hier sijpelt waarschijnlijk water door naar binnen. De muurplant buiten is reeds verwijderd en de gevelbeplating laten we opnieuw metselen.



Daarbij vroeg ik mij af waar de pvc pijp met zwart rode kabels voor waren. GEEN enkel idee. Ik ben onder de overgebleven vloer geweest en deze kabels komen uit de fundering. Deze komen dus rechtstreeks van de buren af. Wij zitten op de hoek. Al deze kabels komen dus van de buren, er is slechts 1 rode kabel die met een pvc pijpje de muur in gaat, vlak onder onze telefoonaansluiting.

Heeft iemand een idee wat dit zou kunnen zijn?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu