Blokkenmuur behangklaar maken

Robine

  • #1
Goedemiddag iedereen!
Ik ben bezig geweest de zolder leeg te ruimen, dit is een vrij groot oppervlak. Nu is alles opgeruimd en ligt er een zeiltje in met een houtprint, prima!
Alleen die muren… ik vind het verschrikkelijk!

Ik wil ze graag behandelen met behang maar in de huidige staat is dat onmogelijk. De muur is gemaakt van een soort gipsblokken? Hoe krijg ik dit behangklaar?
Is de beste optie om er houten latjes tegenaan te boren (als dit überhaupt lukt) en er dan gipsplaaten tegenaan te schroeven?
Of is het verstandiger de gleuven op te vullen met gatenvuller en dan te behangen?
Heeft iemand professioneel advies voor mij?

653B0E45-516D-4AB5-8355-5245D6A1D6EB.jpeg
F80D90EF-B404-4375-9636-C1D6B1BF73D9.jpeg E5C7BA0B-E4E3-4E7E-A707-AA1632190AE4.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat is werk voor een stukadoor.
 

Nth

  • #3
Behangen op hout zou ik zelf niet doen omdat hout werkt. Je kunt de naden dichten met een vuller zoals muurvuller, renoband of fix finish.

En weet je zeker dat het echt gipsblokken zijn? Want het zou ook kalkzandsteen of ytong kunnen zijn. Ik heb een foto toegevoegd van stenen die wel erg veel op jouw muur lijken, en dat is kalkzandsteen.
En kalkzandsteen heeft wat meer aandacht nodig, bijvoorbeeld korrelig, is de muur echt vlak? en het is een zuigende ondergrond en heeft zeker weten voorstrijk nodig, anders gaat de behanglijm loslaten.

Schermafbeelding 2022-09-27 om 15.22.13.png
 

Nth

  • #4
En wat @Walker zegt, eigenlijk is het beste om de muur echt helemaal strak glad te maken en dan moet je stucen ja.
 

Robine

  • #5
Dankje voor je serieuze reactie Nth!
Het zijn inderdaad kalkzandsteenblokken! Dank daarvoor, ik had al gezocht maar kon de juiste benaming niet vinden. De blokken zijn heel glad, het gaat ook om de zolder dus het hoeft niet perfect te zijn, als het behang er maar niet vanaf komt.

Als ik het goed begrijp, is wat ik moet doen:
1: gaten vullen
2: voorstrijk
3: behangen
 

robdeb

  • #6
De gleuven tussen die blokken ga je nooit mooi gevuld krijgen. Misschien is er een handige buur die het muurtje even recht kan zetten met stuc? Hoeft ook niet enorm veel te kosten, met de hierboven genoemde producten ben je een fortuin aan materiaal kwijt.
 

Nth

  • #7
Robine schreef:
Als ik het goed begrijp, is wat ik moet doen:
1: gaten vullen
2: voorstrijk
3: behangen
Als je zegt dat het niet perfect hoeft, dan kan je dat zo doen. Maar weet wel dat stucen in dit geval wel beter en mooier is, en je zonder stuc waarschijnlijk de naden terug ziet door het behang heen.

Qua prijs valt het wel mee vind ik. Ik zou voor de naden dan kiezen voor fix finish, die andere opties zijn idd duur.
Fix en finish kan je direct op kalksteen smeren en kost 16,- per 25kg. Denk dat je met 1 zak al een aardig eind komt. Voorstrijk heb je va 25,- voor 5L. en dan emmer, mixer, plamuurmes en roller/kwast. Oh en evt stucloper of andere bescherming voor je vloer.

Wat je ook zou kunnen doen (als je het aandurft) met fix finish de hele muur doen. en met een spackmes gladstrijken. maar dan zou ik alsnog eerst de naden doen omdat FF niet meer dan 3mm dikte kan hebben, en het ook krimpt.
 
Laatst bewerkt:

Robine

  • #8
Ik heb al wat filmpjes en ervaringen gelezen over zelf stucen, het ziet er makkelijk uit maar is best heftig. Ik ga dus wel een stukadoor inhuren voor dit klusje want het hoeft niet perfect maar ik wil inderdaad geen naden erdoorheen zien.
Nogmaals dank voor alle hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu