Blinde plankdragers aanbrengen

RamonaH

 • #1
Ik wil massief houten planken van 140cm lang middels een blind ophangsysteem maken. De planken heb ik al, nu heb ik gezocht naar sterke metalen blinde plankdragers die enerzijds in de muur gaan en anderzijds in de plank (uitholling uit te frezen). Ik kan geen geschikte blinde dragers vinden. Hebben jullie een idee waar ik deze kan kopen/bestellen? De muur is een betonnen draagmuur en de planken massief hardhout van elk +/- 25kg. Deze zou ik eventueel dunner kunnen maken, maar niet te veel want vind het stoere karakter juist zo mooi.

Heeft iemand een tip waar ik aan deze dragers kan komen?

Gr. Ramona
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • H@ns

  • #2
  Wat je zoekt heet in vaktermen "pendragers" een schroefdraad, dan een vierkant stukje waar een steeksleutel op past en dan een ronde of zeskantige pen.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #3
  Je zou ook een stuk uit de achterkant van de plank kunnen halen. Een stuk van dezelfde dikte als wat je uit de plank hebt gehaald op de muur schroeven en daar je plank weer overheen kunnen zetten.

  Vaak is dat nog wel zo stevig.

  suc6

  Gerrit
   

  H@ns

  • #4
  Probleem daarbij is dat je wat lengte mist en dat de plank dan toch wat naar voren gaat kantelen.
  Maar met pendragers moet je dan weer zorgen dat je perfect haaks op de muur boort, liefst zelfs nog iets in negatieve hoek (plank helt iets achterover)
  De dragers moeten ook strak in de plank zitten , je moet ze er echt in hameren met rubber hamer dus.
  Deze pennen zijn concentrisch zodat je ze t.o.v. elkaar waterpas kunt stellen, wel zo handig omdat boren in muren vaak toch wat minder secuur is dan je zou willen.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #5
  Klopt, maar als ik lees dat 1 plank al 25 Kg weegt dan heb je aan 2 pennen niet genoeg en zullen er meer gebruikt moeten worden om dat gewicht te dragen zonder door te zakken.

  Probleem hierbij is dat je die dan maar op 1 lijn moet zien te krijgen want bij het boren in steen en in een plug vastzetten wil dat wel eens een paar mm verlopen.

  Kun je bijv. 7 cm achter uit de plank halen en zet je een stuk van 7 cm op de muur dan kun je zoveel bouten gebruiken als je wilt om deze vast te zetten terwijl de kans dat je plank daarna niet meer op het stuk aan de muur kunt krijgen een heel stuk kleiner is.
  Zaak is wel dat je precies moet werken want zit er teveel speling in dan kan de plank inderdaad voorover gaan hangen.

  Maar hoe dan ook het blijft een uitdaging om planken van 25 Kg zwevend aan de muur te bevestigen zonder dat ze doorzakken met standaard in de handel verkrijgbare spullen.

  Ben je zelf handig dan zou ik zeggen neem een stevige metalen strip boor er met een kolomboor zuiver rechte gaten in en gebruik dit als mal voor het boren van de gaten in de plank.
  Las er vervolgens de nodige pennen op vast (of tap er schroefdraad in en draai er bijv. M10 of M12 draadeinden in)
  Haal de dikte van de strip achter uit de plank boor de gaten op diepte.
  Boor de strip met pennen op de wand en schuif de plank er overheen.

  suc6

  Gerrit
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Er zijn ook plankdragers met keilbout. Ik verwacht dat die meer gewicht aankunnen.

   

  RamonaH

  • #7
  Dank jullie wel voor de reacties. Inderdaad een hele uitdaging en nu ik deze berichten lees lijkt de uitdaging nog groter!

  Mijn plan was om de planken door een vakman te laten prepareren. Het op de muur aanbrengen dacht ik zelf te doen, maar het risico dat zij niet strak op de muur komen vind ik toch te groot na het lezen van deze berichten, dus ook dt deel zal ik door een ervaren klusser laten doen. Het gaat nu dan over het vinden van het juiste materiaal. Jullie berichten zal ik uitprinten en meegeven! Nogmaals dank!

  gr. Ramona
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Een beetje vakman bepaalt graag zelf welke methode hij gebruikt om iets op te hangen of te bevestigen.

  Daar heeft ie geen prints van een klusforum voor nodig. Is nogal een vertrouwen in zo iemand zeg... :shock:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu