Bitumen leggen met een hetelucht pistool

Gorgonzilla

  • #1
Hallo, ik heb al veel geleerd van dit forum maar post nu mijn eerste onderwerp.

Ik was benieuwd of bitumen dakrollen goed gelegd kunnen worden met een hetelucht pistool.

Temperaturen van hetelucht pistolen die ik tot nu toe heb bekeken variereeren tussen de 500 en 650 graden. De vraag is heb je genoeg aan 650 graden om het bitumen voldoende te doen smelten zodat het goed gaat plakken ?

Heeft iemand op dit forum dit idee, hopelijk met succes, geprobeerd ?
Laat het alstublieft even weten.

Ik kijk met belangstelling uit naar eventuele reacties.
 

Kacheltje

  • #2
De temperatuur mag goed zijn maar de heteluchtpistool levert te weinig vermogen om er een compleet dak mee te branden. Voor een klein reperatiestukje zou je jezelf kunnen redden maar voor een heel dak niet.

Een aansteker heeft ook een temperatuur die hoog genoeg is maar daar ga je ook geen dakrollen mee leggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Er zijn bitumen rollen die geschikt zijn om met een heteluchtapparaat te verwerken. In kunststoffen zijn er nog heel veel meer. Dit type bitumen bedekking wordt dan alleen de overlap met die hetelucht gelast. De rol kan zelf klevend zijn maar meestal wordt er een bedekking genomen die geschikt is om in de dakvloer mechanisch bevestigd te worden. Dat vastschroeven wordt dan in de overlap van de banen gedaan. Deze is al gelang het systeem, zeg maar van 5 tot 11 cm.
 

Gorgonzilla

  • #4
Kacheltje en WGB dank jullie wel voor de snelle reacties. Helaas gaat dit (hetelucht) ballonetje dus niet op.

Ik ga toch een heteluchtpistool kopen maar voornameijk voor het verwijderen van blaasjes en andere slechte plekken op het dak.

Op delen langs de dakrand vlak bij de mastiek hoek zitten nog een laag kiezelsteentjes (1-3 cm in diameter) die in het oude bitumen ingebed liggen. Dit moet toch verwijderd worden wil een nieuwe laag bitumen erover leggen enig succes hebben ?

@ WGB, EPDM werd me aanbevolen door een bouwmaterialenbedrijf als ik het zonder branden wil doen. Is EPDM zo'n materiaal dat met hete lucht gelegd kan worden ?
Helaas is EPDM veel duurder dan brandrollen en ik heb helaas te maken met een beperkt budget en een behoorlijk groot dak oppervlak (75m2).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Er zou nog ouderwets mastiek op kunnen liggen dat is geen bitumen. Als het grind behoorlijk vastzit is het mastiek. Als het grind op bitumen ligt zou het niet vast mogen zitten. Hoe oud schat je het dak.
EPDM heb je in heel veel soorten. De goedkoopste is een membraan dus uit een stuk.
EPDM die je met hetelucht moet aanbrengen zou ook gaan maar dan moet je goed met hetelucht kunnen lassen om de overlap 100% waterdicht te krijgen. Zou je dat kunnen zijn er nog wel alternatieven welke gunstiger in prijs zijn.
Zoals geschreven er zijn bitumen en kunststoffen dakrollen waarvan je de overlap met hete lucht kan dicht lassen. Dat lukt niet met die 99 € apparaten.
 

Gorgonzilla

  • #6
Hallo Wgb, dank voor je toelichting. Je reacties geven me steeds meer inzicht van mijn eigen dak en de mogelijkheden.

Het dak is zeker al tientallen jaren oud. (ik schat zo'n jaar of 30)
Waarschijnlijk is het ouderwets mastiek zoals jij het beschrijft want de overgebleven kiezels zitten behoorlijk vast. Wellicht lag het dak vroeger vol met kiezels maar daar is denk ik relatief weining van over. Zo'n 10-20 procent ten opzichte van een volle laag lijkt het.

Zou het loshalen van de kiezeltjes met hetelucht pistool me eventueel verder van huis brengen ?

Ik hoop er eigenlijk op dat door het verwarmen van de oude laag (er nu van uitgaande dat het oude mastiek is) de mastiek zacht wordt en eventuele gaten veroorzaakt door het verwijderen de kiezels weer dicht zal vloeien. Eventueel kan ik die ontstane gaten wellicht dicht kneden/boetseren of vullen met een dakreparatiekit.

Ik ga iig ook verder duiken in dat EPDM voordat ik een definitieve keuze maak in de plan van aanpak. Mocht het buiten mijn budget vallen dan denk ik eerst de meest noodzakelijke plekken maar aan te pakken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat los halen van het grind is echt een onbegonnen zaak. Deze klus is in de winter nog te doen, de mastiek is dan broos en het grind steek je met een spa dan wel los. De kans op schade, dus niet meer waterdicht, is zeer groot. Het beste is alles eraf damprem en isolatie erop.
Wat voor een ruimte is het onder het dak.
 

Gorgonzilla

  • #8
Ah, ik ben net terug van de locatie op zo'n regenachtige dag. Heb ondertussen wat voorbereidend werk gaan. (schoonmaken dak en grondverven van de te vervangen dakrand-delen.

Ik ga zodra het weer het toe laat maar eens experimenteren met zo'n heteluchtpistool en zorg dat ik wat roofprimer en reparatiepasta bij de hand heb.

De ruimte is trouwens bedoeld als expositie en verkoop ruimte.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik neem aan dat je deze ruimte comfortabel wilt houden dus warm in de winter met een goede luchtvochtigheid.
Als er werkelijk mastiek op legt en je gaat daar later een dampdichtere dakbedekking op aanbrengen kan er nogal wat veranderen. Lees deze rubriek maar eens door.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu