Ondervloer over mastiek en bitumen heen leggen

tvandenende

  • #1
Goedenmiddag,

Ik ben bezig met een dakopbouw van mijn woning. De hele opbouw zit er op en is nu waterdicht. Enige uitdaging is de ondervloer. Het blijkt dat er 2 lagen mastiek met daar onder 2 lagen bitumen op elkaar zijn geplakt. Dit weghalen is eigenlijk niet te doen, het is bijna 15 mm dik. Weet iemand of het gebruikelijk is om het in te kapselen, of overheen te bouwen met de ondervloer? Ik zou daarmee geholpen zijn, daar dit drie dagen verwijderen bespaart, maar weet dus niet of het überhaupt wel kan, ivm vocht of andere dingen waar ik geen rekening mee hou.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heel vreemd dat er bitumen op de mastiek is aangebracht. Met mastiek, teer werd een losliggende dakbedekking gemaakt en deze kon je over het algemeen zo van het dakscheppen.
Tenzij het de werkzaamheden toen zeer slordig zijn uitgevoerd en de mastiek aan de dakvloer is gaan kleven.
Op de mastiek werd een laag grind aangebracht.
Van welk materiaal is de dakvloer en kijk nog eens even hoe het werkelijk is gemaakt.
 

tvandenende

  • #3
Ik zal later vandaag een foto uploaden. Het mastiek is over de bitumen heen gelegd. Eigenlijk is er zeker de laatste keer (wij hadden het huis toen nog niet) gewoon slecht werk geleverd waarvoor de bewoners flink moesten betalen. Bovenop de twee lagen bitumen zit dus minimaal 2 x een mastieken laag, daarbovenop lag grind en daarop nog vlonders. Die twee lagen zijn uiteraard al weg. Ik kom in het begin van de avond nog wel met een foto, het is echt hocus pocus werk wat er geleverd is over de jaren heen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Mastiek is zeker niet als toplaag gebruikt.
Als onderste lagen zou dit wel kunnen, afhankelijk van de leeftijd.
Als er geen papier onder zit, dan krijg je de mastiek er ook niet af.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Enig idee in welk jaar die mastiek is aangebracht.

Beantwoord ook even mijn vraag alstublieft.
 

tvandenende

  • #6
Dag allen,

Ik zat inderdaad fout. Het is mastiek, mastiek, bitumen bitumen. Zie foto's. Het uitsnijden van dit vlak koste al meer dan een paar uur. Daarom hoop ik dat ik er zonder problemen een volledige vleor overheen kan leggen.

image8.jpeg
image7.jpeg
image6.jpeg
image0.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wij leren hier ook dat we af en toe nog maar eens vragen weet je het zeker.
Boven op de houten dakvloer had een laag papier moeten liggen. Die laag had voorkomen dat de mastiek aan het hout kan hechten.
Ik zou die laag zeker weghalen mastiek kan behoorlijk gaan ruiken als het warm wordt.

Met een schop onder de mastiek zien te komen. Breek dat stuk niet steeds af. Maar doe dat met nog een persoon. Die tilt de laag op die al wat los is gekomen , zet wat spanning op die laag zodoende kan je steeds goed tussen het hout en de bitumen komen en komt het iets gemakkelijker los.
Je kan ook met een tweede schop wat spanning op de laag bitumen krijgen.
Rond het vriespunt zou je deze klus wat gemakkelijker uitvoeren.
Volgens mij kan je daar pneumatisch gereedschap voor huren.
 

Sander 1972

  • #8
Oude cirkelzaag op diepte instellen en in stukken zagen, moet lukken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dus niet.
Binnen de kortste tijd zit er een dikkelaag bitumen en mastiek op het zaagblad gesmolten dat er geen doorkomen meer aan is. De zaag stikt in de laag dakbedekking.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
toch lijkt het best redelijk los te komen als het begin er is.
misschien werkt een tapijt striper
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Inderdaad de laatste foto ziet er kwa kleven gunstig uit. Twee schoppen werkt ook goed een zet de laag op spanning en de ander drukt die omhoog. Zit de laag vast die niet breken maar proberen los te steken. Daarvoor zou een messcherpe spa kunnen helpen.

Die laag dakbedekking moet niet te scherp omhoog worden getild.
 

tvandenende

  • #12
Dag allen,

Dank voor alle adviezen. Uiteindelijk met de Fein multitool sleuven gemaakt en daarna met een spade en koevoet geprobeerd de bedekking er in stroken af te krijgen. Dit schiet echter totaal niet op. Dat had ik ook wel zien aankomen, daarom was mijn voornamelijkste vraag ook waar ik tegenaan zou kunnen lopen wanneer ik het laat zitten. Wat ik nu ga doen is het volledig luchtdicht afdekken met Taftex en er vervolgens de vloer overheenleggen. Ik maak me geen zorgen over de warmte die er ontstaat en vermoed dat het luchtdicht maken me beschermt tegen nare geuren. Anders ben ik nog zeker 2,5 dag bezig om dit strook voor strook af te zagen, en echt gezond is het volgens mij ook niet, al dat ronddwarrelende mastiek.
 

Sander 1972

  • #13
Je kan het ook nog met een reciprozaag proberen heb er zo wel eens een dak er uit gezaagd met mastiek en grind wat er niet af wou. Machine heeft het tot het eind volgehouden daar na lag die in de bak naast de dakbedekking:lol:.
Zou het niet laten liggen binnen, kan gaan meuren
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #14
Laten zitten is ook niet gezond. Er zitten de nodige chemische stoffen in het bitumen en mastiek die vrij kunnen komen. Mastiek is ook niet meer toegestaan omdat het kankerverwekkende stoffen bevat.

Ik zou het eens met een grote tapijtstripper proberen. Je moet hier niet met klein gereedschap als een multitool werken, dat schiet allemaal niet op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu